ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Πόσο στοιχίζει σε κάθε Γάλλο να χαρίσει το χρέος στην Ελλάδα;

Η απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 2/3 θα στοίχιζε μάξιμουμ 10,50 ευρώ τον χρόνο σε κάθε φορολογούμενο Γάλλο. Ενα ανατρεπτικό άρθρο της La Tribune που έκανε αίσθηση στη Γαλλία.
Διαβάστε το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας που έχει τίτλο «Τι στοιχίζει
πραγματικά στον φορολογούμενο να σβήσουμε το ελληνικό χρέος»:
Οι αριθμοί κυκλοφόρησαν: αν οι Ελληνες απομειώσουν το χρέος τους, αυτό θα στοίχιζε 650 ευρώ συνολικά σε κάθε Γάλλο. Κάποια ΜΜΕ εκτιμούν την απώλεια σε 731 ευρώ. Πρόκειται για ποσά που είναι σίγουρα σημαντικά και μεγαλώνουν την γκρίνια ενάντια στους «ανεύθυνους Ελληνες».
Αλλά αυτά τα ποσά είναι λανθασμένα. Βασίζονται στην ιδέα ότι ο Γάλλος φορολογούμενος θα πρέπει να αποπληρώσει τα 40 δισ. που έχει δανείσει η Γαλλία στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να σβήσει έτσι με μια μονοκονδυλιά το χρέος της. Αλλά στην οικονομική ιστορία δεν υπάρχει συνολικό σβήσιμο του χρέους.
Αυτή η ιδέα ότι τα γαλλικά νοικοκυριά πρέπει να πληρώσουν τα 40 δισ. ευρώ αν τα χαρίσουν στους Ελληνες βασίζεται πάνω σε μια παρεξήγηση για το πώς λειτουργεί ο δανεισμός ενός κράτους.

Για να είμαστε σαφείς, το κράτος -δηλαδή οι φορολογούμενοι- ποτέ δεν αποπληρώνει το δημόσιο χρέος του. Οταν ένα δάνειο φτάνει στο τέλος του, το κράτος το αποπληρώνει δανειζόμενο εκ νέου. Ο κρατικός προϋπολογισμός που καταγράφει όλες τις κινήσεις για έσοδα-έξοδα δεν περιλαμβάνει πουθενά κάποια κολόνα που λέγεται «αποπληρωμή δανείων». Γιατί πρόκειται για μια πράξη που την αναλαμβάνει ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους). Στη Γαλλία, για παράδειγμα, αυτή είναι η υπηρεσία που δανείστηκε 186 δισ. το 2013 για να αποπληρώσει 106 δισ. ευρώ ομόλογα που λήγουν και λέγεται AFT .
Το κράτος έχει άπειρη ζωή
Σε αυτό διαφέρει το κράτος από έναν ιδιώτη, ο οποίος υποχρεούται να αποπληρώσει τα δάνεια που παίρνει σε μια τράπεζα. Το κράτος, αντίθετα, έχει αιώνια ζωή και μπορεί να χρεώνεται επ' άπειρον. Το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε μια διαφορετική κατάσταση -αποπληρώνει τα δάνειά του- γιατί δεν μπορεί πλέον να δανειστεί από τις αγορές. Οι αγορές αποφάσισαν το 2010 ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, απαίτησαν υπερβολικά υψηλά επιτόκια και αυτό επιδείνωσε τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Θα στοιχίσει 10,50 ευρώ για κάθε ενήλικα
Τα 40 δισ. που έχει δανείσει η Γαλλία στην Ελλάδα, μέσα από διάφορους τρόπους, τα δάνεισε η AFT και έχουν ήδη ενσωματωθεί στο γαλλικό δημόσιο χρέος. Αν σβήσουμε το χρέος της Ελλάδας, αυτό δεν θα έχει καμία συνέπεια στο δημόσιο χρέος της Γαλλίας.
Ποια θα ήταν η συνέπεια αν τους χαρίζαμε τα 40 δισ.; Το κράτος δεν θα έπαιρνε πλέον τόκους. Η Ελλάδα δανείστηκε από διάφορα κράτη με πολύ χαμηλά επιτόκια. Μπορούμε, κατά συνέπεια, να εκτιμήσουμε σε 1,5% μάξιμουμ τα επιτόκια αποπληρωμής του ελληνικού κράτους. Η Γαλλία θα πρέπει λοιπόν να χάσει 400 εκατομμύρια έσοδα κάθε χρόνο.
Αυτό αντιστοιχεί σε 10,5 ευρώ τον χρόνο για κάθε ενήλικα που ζει στη Γαλλία, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να βάλει φόρους για να τα πάρει πίσω. Αλλά να σημειώσουμε ότι οι Γάλλοι δεν θα έβλεπαν καν να αυξάνονται οι φόροι στα εισοδήματα -η Γαλλία θα έπαιρνε πίσω αυτά τα χρήματα μέσω του ΦΠΑ.
www.iefimerida.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις