ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβερνήσεως υπό τον κ. Πικραμμένο


Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωΐ η τελετή ορκωμοσίας των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.
Στις 11 το πρωΐ, αναμένεται η ορκωμοσία στη Βουλή των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του
νέου Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων.
Ο κ. Π. Πικραμμένος ορκίστηκε πρωθυπουργός την Τετάρτη. Μετά την ορκωμοσία του πρωθυπουργού ακολούθησε συνάντηση με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, η οποία και συνεχίστηκε και μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Παπαδήμος παρέδωσε στον κ. Π. Πικραμμένο. Η νέα κυβέρνηση τελικά ανακοινώθηκε μετά τη 1:25 το πρωΐ της Πέμπτης καθώς υπήρχαν διαβουλεύσεις και αρνήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η συνάντηση Πικραμμένου - Παπούλια

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας εισήλθε στις 15:15 της Τετάρτης ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Είναι μια καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα κινηθεί στα πλαίσια του Συντάγματος», είπε ο κ.Πικραμμένος και πρόσθεσε αστειευόμενος: «διάβασα στις εφημερίδες ότι λόγω ονόματος θα είμαι ο καταλληλότερος για τελευταίος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης».

«Ελπίζω μετά από μένα να ξεκινήσει η περίοδος αναγέννησης της ωραίας μας χώρας», επισήμανε.


Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Πρωθυπουργός:  Πικραμμένος Παναγιώτης
Υπουργείο Αμυνας: Φράγκος Φραγκούλης
Υπουργείο Εξωτερικών: Μολυβιάτης Πέτρος
Υπουργείο Εσωτερικών: Μανιτάκης Αντώνης
Υπουργείο Οικονομικών: Ζανιάς Γιώργος
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Οικονόμου Λευτέρης
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Γεραρής Χρήστος
Υπουργείο Εργασίας: Ρουπακιώτης Ανδρέας
Υπουργείο Παιδείας: Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου
Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ: Γρηγόρης Τσάλτας
Υπουργείο Υποδομών: Σίμος Σιμόπουλος
Υπουργείο Υγείας: Χρήστος Κίττας
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Στουρνάρας Γιάννης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
Ναπολέων Μαραβέγιας

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: Καραπαναγιώτη Τατιάνα

Yπουργείο Επικρατείας: Αντώνης Αργυρός

Yπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Παύλος Αποστολίδης

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης - Η συνάντηση των αρχηγών με τον κ. Παπούλια
Στις 14.15 η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε βάσει του Αρθρου 37, παρ. 3 του Συντάγματος, ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικεφαλής δικαστικό. Ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μπίτσιος που έκανε την ανακοίνωση αυτή, είπε ότι «το όνομα πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί σε λίγο».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας πρότεινε ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον κ. Γερ. Αρσένη, πρόταση που απορρίφθηκε. Ως δεύτερη επιλογή, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τον απερχόμενο πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε ότι η πρόταση του ΚΚΕ ήταν η κυβέρνηση να έχει καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και να μην πάρει καμία πρωτοβουλία σε κανέναν διεθνή οργανισμό. Τόνισε δε ότι δεν πρότεινε κανένα όνομα για πρωθυπουργό, αφού το ΚΚΕ δεν έχει πλειοψηφία για να θέσει κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του.
Οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν κεφάτοι με τους δημοσιογράφους, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος μάλιστα διόρθωσε και τη γραβάτα ενός δημοσιογράφου μέσα στην αίθουσα. Ο κ. Βενιζέλος και η κυρία Παπαρήγα συνέχιζαν να αστειεύονται με τους δημοσιογράφους και μέσα στην αίθουσα της σύσκεψης.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος προσήλθε, κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη με δικές του προτάσεις για τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Ο κ. Καμμένος θα προτείνει τον κ. Πικραμμένο για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Π. Ηφαιστο για το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να χειριστεί τα ανοικτά εθνικά θέματα όπως αυτό της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ενώ θα ζητήσει αλλαγή προσώπων στα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας.
Παραμένει άγνωστο πάντως τι ειπώθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατά τα 7 λεπτά που έμειναν μόνοι τους, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και πρακτικών, αναμένοντας την έλευση του Προέδρου.
Πάντως, οι πολιτικοί αρχηγοί, όταν ρωτήθηκαν για την ημερομηνία των εκλογών και αν θα είναι 10 ή 17 Ιουνίου, απάντησαν σχεδόν όλοι: «δεν ξέρουμε». Η χθεσινή δήλωση του νέου προέδρου της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο, ο οποίος θεώρησε δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 17, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών. Ο Πρόεδρος κύριος Κάρολος Παπούλιας πάντως, όταν ρωτήθηκε από το «Βήμα» εάν θα συμφωνήσουν όλοι σε κυβέρνηση, απάντησε: «σιγά – σιγά».
Σημείο αιχμής στη σύσκεψη της Τετάρτης υπήρξαν  τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις νευραλγικές θέσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης και κυρίως τα υπουργεία Οικονομικών. Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Στην επιλογή του προσώπου  θα σταθμιστεί και η δυνατότητα εκπροσώπησης της χώρας στο εξωτερικό, αφού ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών  θα παραστούν στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 20 Μαΐου στο Σικάγο, όπου θα τεθεί ξανά το θέμα της πΓΔΜ, και εν συνεχεία, λίγες μέρες αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα τα προγράμματα ανάπτυξης.
ΤΟ ΒΗΜΑ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις