δημόσιων επιχειρήσεων!
Παρόλο που η κυβέρνηση του Βερολίνου έσπευσε να δηλώσει ότι αυτή δεν είναι η επίσημη θέση της, οι αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού και δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου έκαναν σαφέστατο ότι η θέση της υπουργού Εργασίας εναρμονίζεται πλήρως με τις διαθέσεις της πλειοψηφίας ίσως των Γερμανών.
"Χώρες που θέλουν να λάβουν οικονομική βοήθεια πρέπει να δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να αυξήσουν την πιστοληπτική αξιοπιστία τους και σε αυτές συγκαταλέγεται και η χρησιμοποίηση των αποθεμάτων τους σε χρυσό" δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του CDU για ζητήματα οικονομίας Κλάους - Πέτερ Φλόσμπαχ.
"Πριν συρθούν διά της βίας για να καταστούν εγγυητές οι Γερμανοί φορολογούμενοι, χώρες όπως η Ιταλία ή η Πορτογαλία πρέπει πρωτύτερα να συνεισφέρουν τα αξιόλογα αποθέματα χρυσού που κατέχουν" διακήρυξε και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της γερμανικής κυβέρνησης Γιοχάνες Ζίνγκχαμερ, ο οποίος προέρχεται από το παντοδύναμο στη Βαυαρία Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU), έναν ακροδεξιό πολιτικό σχηματισμό που κυβερνά το πολυπληθέστατο αυτό κρατίδιο (δεύτερο στη Γερμανία με πληθυσμό 12 εκατομμύρια κατοίκους) αδιαλείπτως από τον... Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.
Υπέρ της πρότασης της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν τάχθηκε και ο επί των Οικονομικών των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), του τρίτου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Φρανκ Σέφλερ επειδή "δεν υπάρχει κανένα μέσο πίεσης, όταν μια χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της", όπως ισχυρίστηκε.
Εννοείται ότι η κατάσταση στον γερμανικό Τύπο αναφορικά με το θέμα ήταν εμπρηστική. "Χέρι στο χρυσάφι της Αθήνας" ήταν π.χ. ο τίτλος ολοσέλιδης ανάλυσης της δεξιάς εφημερίδας "Ντι Βελτ". Ο υπότιτλος είχε και πάλι στόχο τη χώρα μας: "Πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού επιθυμούν εγγυήσεις για τις πληρωμές βοήθειας της Γερμανίας προς την Ελλάδα".
Η κατάσταση στη Γερμανία είναι τόσο φορτισμένη κατά των πακέτων διάσωσης ώστε όπως μας πληροφορούσε άλλος υπότιτλος "Επικριτές της βοήθειας δισεκατομμυρίων για τα κράτη της Ευρωζώνης θα φέρουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (!)". Το απίστευτο επιχείρημα ενός εξ αυτών σε συνέντευξή του στη "Ντι Βελτ" ήταν ότι "με τα δισεκατομμύρια της βοήθειας για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, με τον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης και με τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης η κυβέρνηση Μέρκελ θέτει σε κίνδυνο την ιδιοκτησία των Γερμανών πολιτών"!!! Εξωφρενικό, αλλά ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην ηγεμονική χώρα της ΕΕ.
Οσον αφορά δε τα ευρωομόλογα, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από όσο φανταζόμαστε, καθώς η αρνητική στάση της γερμανικής κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε διάχυση αυτής της αντίθεσης σε ολόκληρη τη γερμανική κοινωνία.
Η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), η Ενωση Γερμανών Εργοδοτών (BDA) και η Ενωση Οικογενειακών Επιχειρήσεων (FUV), όπως και το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK) έχουν ήδη λάβει δημοσίως θέση και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο εναντίον της έκδοσης ευρωομολόγων, ακολουθούμενες από πολλές άλλες μικρότερες επιχειρηματικές ενώσεις σε παγγερμανικό ή κρατιδιακό επίπεδο.
Την ώρα δηλαδή που εμείς νομίζουμε ότι από μήνα σε μήνα θα εκδοθεί το ευρωομόλογο, το πνεύμα που κυριαρχεί στη Γερμανία είναι πώς θα... "βάλουν χέρι" στα θησαυροφυλάκια με το χρυσό των κρατών της ΕΕ, όπως είχαν κάνει δηλαδή στην Κατοχή!
ΕΥΡΩΔΙΑΣΩΣΗ
Μαινόμενος κατά ΕΚΤ ο πρόεδρος Βουλφ
Οξύτατη επίθεση τόσο εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν στο θέμα της διάσωσης κρατών της Ευρωζώνης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ. Μιλώντας την Τετάρτη στην πόλη Λιντάου ενώπιον βραβευμένων με Νομπέλ Οικονομίας και νεαρών οικονομολόγων, ο Βουλφ κατηγόρησε ευθέως την ΕΚΤ ότι παραβιάζει το καταστατικό της και τη Συνθήκη της ΕΕ αγοράζοντας κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. "Οι φύλακες του ευρώ πρέπει να επιστρέψουν τάχιστα στις συμφωνημένες θεμελιώδεις αρχές" δήλωσε.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις