ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Άρχισαν πάλι να υποτονθορύζουν στα τηλεπαράθυρα >>> την λύση της οικουμενικής ή κυβερνήσεως σωτηρίας ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε >>> προκειμένου να "βγεί η χώρα από την κρίση" >>> Μα καλά, πως γίνεται όλοι αυτοί που όταν ο καθένας ξεχωριστά όταν κυβερνούσε την χώρα >>> μας οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή και στην διάλυση >>> τώρα ισχυρίζονται πως όλοι μαζί, ενωμένοι θα μας σώσουν;;;!!!! >>> Κλασσικό σχήμα λογικού αδιεξόδου που θα ζήλευαν ακόμη και οι Στωικοί ή οι μαθητές της Ελεατικής Σχολής...
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Απολογισμός πυρκαγιών 2015

Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου - 
Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού
Βρισκόμαστε προς το τέλος της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου και ένας πρώτος απολογισμός για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές έχει την παρακάτω εικόνα:
α) Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2015, προκλήθηκαν συνολικά (5.985) αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες εκτιμάται, ότι κάηκαν συνολικά (150.000.000) περίπου στρέμμα αγροτοδασικών εκτάσεων. Πιο αναλυτικά από
τις εν λόγω καμένες εκτάσεις, τα (115.000) στρέμματα κάηκαν, σύμφωνα με το EFFIS, μόνον από τις (25) μεγαλύτερες από τις ανωτέρω πυρκαγιές, ενώ  τα υπόλοιπα 35.000 περίπου στρέμματα εκτιμάται, ότι κάηκαν από τον υπόλοιπο αριθμό των πυρκαγιών.
β) Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, η εικόνα είναι σχεδόν παρόμοια με εκείνη της περυσινής αντίστοιχης αντιπυρικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα οι πυρκαγιές σημείωσαν μια μικρή αύξηση της τάξης των (162) πυρκαγιών, δηλαδή ποσοστό 2,8%, και οι καμένες εκτάσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
γ) H αποτροπή πρόκλησης μεγάλου αριθμού πυρκαγιών και εκτεταμένων καταστροφών, οφείλεται προφανώς στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Όπως συνέβη και το αντίστοιχο διάστημα του 2014 έτσι και κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο οι κλιματικές (καιρικές) συνθήκες που επικράτησαν κατά το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου, δεν ευνόησαν τόσο την εκκίνηση και ανάπτυξη μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, όσο και την περαιτέρω ανάπτυξη και εξάπλωση αυτών στο δασικό περιβάλλον με καταστροφικές επιπτώσεις. Συνεπώς με τον τρόπο αυτόν απετράπησαν εκτεταμένες καταστροφές. Πιο συγκεκριμένα, λόγω των βροχοπτώσεων (ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συχνά συνοδεύτηκαν από χαλαζοπτώσεις) στο μεγαλύτερο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου και στο μεγαλύτερο μέρος σχεδόν της χώρας, σύμφωνα με τα μηνιαία κλιματικά δεδομένα της ΕΜΥ, η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας, που ήταν σε υψηλά επίπεδα, επηρέασε άμεσα και την υγρασία της καύσιμης ύλης των δασικών εκτάσεων και συνεπώς και τη συμπεριφορά, όσων πυρκαγιών έτυχε να προκληθούν, αφού οι εν λόγω παράγοντες του καιρού συνέβαλαν στην επιβράδυνση τους. 
δ) Επίσης, ο αρμόδιος διωκτικός μηχανισμός του ΠΣ δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματικός, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος 2014. Συγκεκριμένα για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο από τον ως άνω συνολικό αριθμό (5.985) πυρκαγιών, εξιχνιάστηκαν από τον αρμόδιο διωκτικό μηχανισμό (ΠΣ και Αστυνομίας) συνολικά μόνον (16) περιστατικά πυρκαγιών, δηλαδή μόνον το 0,3% του συνολικού αριθμού των περιστατικών εξιχνιάστηκε. Πιο συγκεκριμένα  από τα εν λόγω συμβάντα που εξιχνιάστηκαν, στάλθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μαζί με τις σχετικές προανακριτικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, συνολικά (24) άτομα φερόμενα, ως δράστες κάποιου εγκλήματος εμπρησμού δάσους με πρόθεση ή από αμέλεια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 στάλθηκαν στον Εισαγγελέα (112) άτομα. Από τους ανωτέρω (24) φερόμενους δράστες κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο: α) Οι (6) δράστες, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό δάσους με δόλο, ποσοστό 25%, ενώ β) Οι (18)  δράστες, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, ποσοστό 75%. Από τους δράστες που προκάλεσαν με πρόθεση πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, μόνον για έναν (1) διατάχθηκε αρμοδίως η προσωρινή κράτησή του σε κάποιο κατάστημα κράτησης δηλαδή προφυλακίστηκε, ενώ για το 2014, είχαν προφυλακιστεί (6) δράστες.

Πηγή: www.andrianos-firedepartment.blogspot.com

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις