ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Σε σκάνδαλο δωροδοκίας εμπλέκεται ένας εκ των νέων ιδιοκτητών της ΕΛΒΟ!

Σύμφωνα με το Jewish Community, το οποίο επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, ένας από τους δύο εταίρους της ΕΛΒΟ έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε υπόθεση δωροδοκίας στο Ισραήλ.

Πρόκειται για τον Samy Katsav ο οποίος είναι ένας εκ των δύο νέων ιδιοκτητών της ΕΛΒΟ ελέγχοντας το 79% της νέας εταιρείας. Ουσιαστικά τίθεται ζήτημα φερεγγυότητας του ιδιοκτησιακού φορέα που εξαγόρασε την ΕΛΒΟ σε ότι αφορά το κομμάτι που ελέγχει ο

Ισραηλινός επιχειρηματίας ο οποίος εμπλέκεται με τον όμιλο του Samy Group στην αγορά της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Την ΕΛΒΟ εξαγόρασε και επίσημα στις 15 Φεβρουαρίου η κοινοπραξία SK Group και Plasan ισραηλινών συμφερόντων και η οποία διευθύνεται από τους Samy Katsav της SK Group και Dani Ziv της Plasan, οι οποίοι από κοινού θα ελέγχουν έως και το 79% της νέας ΕΛΒΟ.

Ποιος είναι όμως ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ζήτημα φερεγγυότητας; Πριν ένα χρόνο περίπου το Μάρτιο του 2020 ο γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ είχε ανακοινώσει το κλείσιμο μιας υπόθεσης δωροδοκίας, η οποία είχε πάρει μεγάλη έκταση. Κατηγορούμενος ήταν ο Samy Katsav ένας βετεράνος επιχειρηματίας ο οποίος απέκτησε μεγάλη περιουσία μέσω των δραστηριοτήτων του στην αμυντική βιομηχανία.

Οι έρευνες για την υπόθεση αυτή, είχαν ξεκινήσει το 2018 και αφορούσαν παράνομες πληρωμές (μίζες) σε κυβερνητικούς αξιωματούχους αφρικανικής χώρας από την εταιρεία Gold Bond (θυγατρική των ισραηλινών Ναυπηγείων) που έλεγχε ο Katsav.

Παράλληλα μια άλλη έρευνα κατά του προέδρου των ισραηλινών Ναυπηγείων του Oded Breier ήταν σε εξέλιξη για την ίδια υπόθεση.

Οι κατηγορίες σχετίζονταν με την πώληση στο Ναυτικό της Νιγηρίας δύο περιπολικών σκαφών τύπου Shaldag ύψους 21 εκατ. $

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ένας άλλος Ισραηλινός ο Amit Sadeh είχε το ρόλο του διαμεσολαβητή και είχε εισπράξει το 7% της σύμβασης, μέσω του οποίου οι ανακριτές, υποψιάζονταν ότι είχαν πραγματοποιηθεί οι παράνομες πληρωμές σε Νιγηριανούς αξιωματούχους…

Τελικά η υπόθεση έληξε χωρίς να επιβληθεί κάποια συγκεκριμένη κατηγορία κατά του Katsav.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Εισαγγελέας του Τελ Αβίβ (για θέματα φορολογίας και οικονομικού εγκλήματος ανακοίνωσαν γραπτώς ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε στις 9 Μαρτίου του 2020 και στις 12 Μαρτίου του 2020 να κλείσει την έρευνα κατά της θυγατρικής εταιρείας και κατά του Samy Katsav, προέδρου της σχετιζόμενης εταιρείας χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους», είχε αναφέρει η Gold Bond σε ανακοίνωσή της.

Το σκάνδαλο αυτό της δωροδοκίας το οποίο όπως αναφέρθηκε έκλεισε τελικά χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες και αφορούσε ένα εκ των δύο ιδιοκτητών της νέας ΕΛΒΟ, σίγουρα αφήνει κάποιες «σκιές» στην πρόσφατη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ελληνικής εταιρείας οχημάτων στον ισραηλινό όμιλο.

πηγή: https://adiakritos.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις