ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Spiegel: Αν η τρόικα ερχόταν στο Βερολίνο...

Ξένια Κουναλάκη
Ανοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, όπως π.χ. των φαρμακοποιών, δικαιότερη φορολόγηση πλούσιων ή φτωχών, ομογενοποίηση του ΦΠΑ, κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων, πλήρης ιδιωτικοποίηση του γερμανικού ΟΤΕ και των ταχυδρομείων. Αυτές είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που θα ζητούσε η τρόικα αν ερχόταν στο Βερολίνο, σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον χθεσινό άρθρο της γερμανικής επιθεώρησης Spiegel, που διαπιστώνει πως
πολλά από τα μέτρα τα οποία προωθούνται στην Ελλάδα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της δεν έχουν εφαρμοστεί στη Γερμανία. Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, ο επονομαζόμενος «φόρος Moevenpick», συνεπώς αν τα μέλη της τρόικας επέλεγαν να διαμείνουν σε κάποιο από τα πολυτελή ξενοδοχεία του Βερολίνου, όπως το ιστορικό Adlon, θα διαπίστωναν αμέσως ότι ο ΦΠΑ δεν είναι ενιαίος στη Γερμανία – σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις του ΟΟΣΑ.

Ετερο σημείο κριτικής στην Ελλάδα είναι η άδικη επιβάρυνση των ασθενέστερων στρωμάτων. Ωστόσο και στη Γερμανία οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ χαμηλότερες για τους πλούσιους σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ώστε, για παράδειγμα, να πωλούνται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και σε άλλα καταστήματα, πλην των φαρμακείων, αλλά και να δημιουργηθούν αλυσίδες φαρμακείων. Ακριβώς αυτές τις μεταρρυθμίσεις εμπόδισαν –με επιτυχία– οι φαρμακοποιοί στη Γερμανία, τονίζει το Spiegel.

Στις παραδοσιακές πιέσεις της τρόικας προς την Ελλάδα, το Βερολίνο θα μπορούσε να διακηρύξει με αυτοπεποίθηση ότι ήδη από τη δεκαετία του ’90 είχε ιδιωτικοποιήσει τις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το περιοδικό, το γερμανικό κράτος εξακολουθεί να κατέχει μέχρι σήμερα μεγάλο μερίδιο σε αμφότερες επιχειρήσεις. «Η τηλεφωνία δεν είναι καθήκον του κράτους, ούτε υπηρεσία κοινής ωφέλειας», είχε δηλώσει πρόσφατα στην εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της Telekom Κρίστιαν Αρεντ στη γερμανική εφημερίδα Welt. Δεκάδες επαρχιακά αεροδρόμια εξακολουθούν να λειτουργούν στη Γερμανία με τα λεφτά των φορολογουμένων, όπως αυτό του Κάσελ, που κατασκευάστηκε επί πρωθυπουργίας του Χριστιανοδημοκράτη Ρόλαντ Κοχ, από το οποίο απογειώνονται κατά μέσον όρο... 0,86 αεροσκάφη την ημέρα.

Παράλληλα, οι θεσμοί θα μπορούσαν να ζητήσουν κατάργηση των πρόωρων συντάξεων στις μητέρες ή της σύνταξης στα 63, καθώς και εξίσωση των συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων με αυτές των υπολοίπων κρατικών συντάξεων. Κατά την άποψη της επιθεώρησης, αυτό που θα προκαλούσε πραγματική επανάσταση θα ήταν η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές. «Εξω οι νέοι κατακτητές», θα ήταν το σύνθημα εκατοντάδων διαδηλωτών, με επικεφαλής Γερμανούς επισκόπους που θα πορεύονταν μέχρι το ξενοδοχείο στο οποίο θα διέμενε η τρόικα στο Βερολίνο.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις