ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Πώς επηρεάζουν οι Ρωσο-κινεζικές Ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο;

Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς* 
Σε ένα περίπου μήνα, Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ναυτική άσκηση στην περιοχή της Μεσογείου. Μπορεί, το θέμα να παρουσιάστηκε την Τετάρτη 29/4/2015, από τους αρμοδίους ως μια δήλωση προθέσεων. Ωστόσο, αν η άσκηση εκτελεστεί, θα στείλει σχετικά μηνύματα προς
την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η παγκόσμια ναυτική ισορροπία δυνάμεων φαίνεται να μετατοπίζεται στην πιθανή συμμαχία της Κίνας και της Ρωσίας.  
Αδιαμφισβήτητα, η σινο-ρωσική άσκηση θα αυξήσει τον στρατιωτικό δυναμισμό της Ρωσίας, και θα αποτελέσει μια επιτυχή ανάδειξη της ρωσικής συνεργασίας με το Πεκίνο. Επιπλέον, είναι ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι η Ρωσία φέρνει μια άλλη ανερχόμενη δύναμη, μάλλον εχθρική με τις δυτικές αξίες, στη Μεσόγειο. Πιστεύω, ότι η Μόσχα έχει ως στόχο να τονίσει τη στήριξη από μια άλλη μεγάλη δύναμη και ότι η Ευρώπη είναι απλώς ανίκανη και δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό. Από τη μεριά του το Πεκίνο, σκοπεύει να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα από τη ναυτική παρουσία του στη Μεσόγειο, σχετικό με την ενδυνάμωση της στρατιωτικής του ισχύος αποκλειστικά αφιερωμένο στην Ουάσιγκτον. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για το Πεκίνο να στείλει οποιαδήποτε μηνύματα στους Ευρωπαίους, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι στρατηγικά αδιάφοροι για την Κίνα.
Σε περίπτωση που η σινο-ρωσική άσκηση της Μεσογείου πραγματοποιηθεί, θα είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα για όλα τα Πολεμικά Ναυτικά. Αυτή η διαπίστωση γίνεται καθώς η Ευρώπη έχει δημιουργήσει μια αποτελεσματική ναυτική παρουσία μόνο για την καταπολέμηση της πειρατείας, όμως η Ρωσία και η Κίνα καταδεικνύουν ένα συνδυασμό με στόχο την παγκόσμια σκηνή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, τουλάχιστον για τώρα, ότι οι σινο-ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να εκτελούν επιχειρήσεις οπουδήποτε στον πλανήτη. Ωστόσο, αυτό μας δείχνει, το ποιός έχει παγκόσμιες φιλοδοξίες και πολιτική βούληση και ποιός δεν έχει.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι είναι σίγουρο ότι θα παρακολουθήσουν τις ασκήσεις με αεροσκάφη επιτήρησης και υποβρύχια. Ειδικά για τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες της Κίνας και της Ρωσίας, επειδή είναι αδύνατον να αποκτήσουν αυτές τις πληροφορίες στον Ειρηνικό.
Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να αγνοήσουν την άσκηση. Εφ’ όσον τα πλοία κινηθούν σε διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα θα πρέπει να επιδιώξουμε φιλικές επισκέψεις σε λιμένες των νησιών του Αιγαίου και της Κύπρου.
Επιπλέον, πρέπει να ξανασκεφτούμε την απουσία μας από παρόμοιες ναυτικές επιχειρήσεις Ως εκ τούτου, η πολιτική σκοπιμότητα θα είναι να καταστήσουμε σαφές ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει παγκόσμια συμφέροντα στην Εμπορική Ναυτιλία. H Ελλάδα μπορεί να γίνει μια ακλόνητη περιφερειακή θαλασσοκράτειρα δύναμη αφού ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως και στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και της Μεσογείου υπάρχουν συμφέροντα αντίστοιχα, τόσο επιβίωσης όσο και ζωτικά για το έθνος.
*Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς ΠΝ 
Στρατιωτικός Αναλυτής


http://www.komistes.gr 
 

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις