ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Άρχισαν πάλι να υποτονθορύζουν στα τηλεπαράθυρα >>> την λύση της οικουμενικής ή κυβερνήσεως σωτηρίας ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε >>> προκειμένου να "βγεί η χώρα από την κρίση" >>> Μα καλά, πως γίνεται όλοι αυτοί που όταν ο καθένας ξεχωριστά όταν κυβερνούσε την χώρα >>> μας οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή και στην διάλυση >>> τώρα ισχυρίζονται πως όλοι μαζί, ενωμένοι θα μας σώσουν;;;!!!! >>> Κλασσικό σχήμα λογικού αδιεξόδου που θα ζήλευαν ακόμη και οι Στωικοί ή οι μαθητές της Ελεατικής Σχολής...
__________________________________________________________________________________________________

Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Τα αμελέτητα της Μελέτη

Προβλήθηκε προ ημερών με τυμπανοκρουσίες η προαναγγελθείσα εκπομπή «hashtag», με παρουσιάστρια την κ. Ελεονώρα Μελέτη, από τον τηλεοπτικό σταθμό «Έψιλον».
Η εκπομπή αυτή, ύμνος προς την ελευθερία των επιλογών του ανθρώπου όπως διαφημίστηκε από τους συντελεστές της,  περιείχε και ένα αφιέρωμα για την χρήση ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα της ινδικής κάνναβης, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Η κ. Μελέτη, για τις ανάγκες της εκπομπής, φάνηκε να καπνίζει χασίς και
να δοκιμάζει κάποιο γλύκισμα το οποίο, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της περιείχε χασίς.
Στην συνέχεια η παρουσιάστρια υπεραμύνθηκε της ελεύθερης χρήσης ινδικής κάνναβης -ως ένδειξη σεβασμού προς την ελευθερία των επιλογών των ανθρώπων- και κατέληξε παρ΄όλα αυτά στο συμπέρασμα ότι η χρήση της κάνναβης είναι βλαπτική για τον άνθρωπο. Είπε επίσης  ότι στην Ολλανδία όπου επιτρέπεται η χρήση της, ο αριθμός των χρηστών είναι μικρότερος συγκριτικά με άλλες χώρες στις οποίες η χρήση της κάνναβης έχει διαφόρων ειδών περιορισμούς και κυρώσεις.
Όμως τα αμελέτητα από την κ. Μελέτη στοιχεία των διεθνών οργανισμών και επιστημονικών-ιατρικών οργανώσεων βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση από εκείνα που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «hashtag».
Ενδεικτικά αναφέρω ότι  στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας     Οργάνωσης Υγείας (http://www.who.int/substance_abuse/facts/cannabis/en/), μνημονεύονται πολλές παθήσεις όπως σχιζοφρένεια, αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και σπάνιες μορφές καρκίνου που προσβάλλουν τους χρόνιους χρήστες κάνναβης. Όσο για τον ισχυρισμό ότι δήθεν το χασίς δεν προκαλεί εξάρτηση η αναφορά της Π.Ο.Υ. είναι σαφής : «development of  a cannabis dependence syndrome characterized by a loss of control over cannabis use is likely in chronic users»
Αλλά και σε ό, τι αφορά στην θρυλούμενη μείωση του αριθμού των χρηστών κάνναβης σε χώρες στις οποίες η χρήση της είναι ελεύθερη, τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Τόσο το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά  (http://www.emcdda.europa.eu/publications/country-overviews/el), όσο και οι ετήσιες εκθέσεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης των Ναρκωτικών (DEA, http://www.justice.gov/dea/index.shtml) συμπίπτουν απολύτως στο γεγονός ότι όπου η χρήση κάνναβης είναι ελεύθερη ή αντιμετώπισή της χλιαρή, ο αριθμός των χρηστών είναι κατά πολύ  μεγαλύτερος από εκεί όπου υπάρχουν περιορισμοί και συνέπειες.
Τέλος, στα αμελέτητα από την κ. Μελέτη στοιχεία, και προς αποκατάσταση της αλήθειας οφείλω να επισημάνω ότι και στην Ολλανδία η κατοχή κάνναβης διώκεται απόν νόμο, ενώ η χρήση της είναι «ανεκτή» σε συγκεκριμένα σημεία και χώρους όπως τα γνωστά coffee shops των οποίων ο αριθμός συνεχώς μειώνεται λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται  από την διαρκώς μεταβαλλόμενη επί το αυστηρότερο ολλανδική νομοθεσία.
Είναι κρίμα λοιπόν προς χάρη εντυπωσιασμού και επίτευξης υψηλών ποσοστών τηλεθέασης να παρουσιάζονται παραμορφωμένες εικόνες της πραγματικότητας ακόμα και στον άκρως ευαίσθητο τομέα των ναρκωτικών και μάλιστα από μια παρουσιάστρια εκπομπής που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είναι όνομα και πράγμα ως προς τα στοιχεία που παρουσιάζει.
Γιάννης Δαραβίγκας
Πρόεδρος του Πανελλήνιου Αντιναρκωτικού Αγώνα

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις