ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Άρχισαν πάλι να υποτονθορύζουν στα τηλεπαράθυρα >>> την λύση της οικουμενικής ή κυβερνήσεως σωτηρίας ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε >>> προκειμένου να "βγεί η χώρα από την κρίση" >>> Μα καλά, πως γίνεται όλοι αυτοί που όταν ο καθένας ξεχωριστά όταν κυβερνούσε την χώρα >>> μας οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή και στην διάλυση >>> τώρα ισχυρίζονται πως όλοι μαζί, ενωμένοι θα μας σώσουν;;;!!!! >>> Κλασσικό σχήμα λογικού αδιεξόδου που θα ζήλευαν ακόμη και οι Στωικοί ή οι μαθητές της Ελεατικής Σχολής...
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Στα 45 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην Ελλάδα

shadow Μαζί με τη Σλοβενία και την Ιταλία η χώρα μας «μεγαλουργεί» στη μαύρη οικονομία – Την ίδια ώρα η συνεχής αύξηση της φορολογίας ενισχύει την φοροδιαφυγή.
Ένα ακόμα «αγκάθι» έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση που ακούει στο όνομα «παραοικονομία», αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει και πολλά για την πάταξή της παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Η παραοικονομία στοιχίζει στην Ελλάδα πάνω
από το 24% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Johannes Kepler, ένα ποσοστό που μεταφράζεται στα 45 δις ευρώ! Πρόκειται βεβαίως για ένα τεράστιο ποσό που καλύπτει απόλυτα τα ελλείμματα, αλλά και μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων της χώρας. Την ίδια εικόνα είχε παρουσιάσει προ μηνών και έρευνα του βρετανικού Institute of Economic Affairs.
Σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg και τα στοιχεία του Αυστριακού οικονομολόγου Φρίντριχ Σνάιντερ που θεωρείται «γκουρού» για θέματα παραοικονομίας, μετά την πρωταθλήτρια Ελλάδα βρίσκεται η Σλοβενία και η Ιταλία. Το μικρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ελβετία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει φέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα στο μέτωπο της πάταξης της «σκιώδους» οικονομίας, παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει και ανακοινώσει τα τελευταία χρόνια.

shadow2
Απο τα στοιχεία είναι προφανές ότι η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή.

Η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα το 2010 βρισκόταν στο 25,4% του ΑΕΠ, το 2011 στο 25,8% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ουδείς μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τα στοιχεία της παραοικονομίας. Από τη μια πλευρά, όσο δεν γίνονται ενέργειες για την πάταξή της, δεν θα υπάρχουν νέα στοιχεία και δεδομένα, ενώ από την άλλη πρόκειται για μια «κρυφή» οικονομία που κανείς δεν γνωρίζει. Αν είχε γίνει γνωστή, δεν θα ήταν «παραοικονομία» αναφέρουν οικονομολόγοι.
Τα στοιχεία όμως, είναι ενδεικτικά και αποτυπώνουν το πρόβλημα της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και της φοροεπιδρομής που έχουν υποστεί οι πολίτες. Η συνεχής αύξηση των φόρων δημιουργεί και νέα φοροδιαφυγή. Μόνο το 8-9% να «έπιανε» η κυβέρνηση ετησίως, θα μπορούσε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό χωρίς σκληρά μέτρα λιτότητας.
http://www.newsbomb.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις