συγγενικό του πρόσωπο είναι κληρονόμος μεγάλης περιούσιας στη Νιγηρία, έπειθε χρήστες του διαδικτύου να του καταβάλλουν χρηματικά ποσά, για την αποδέσμευση της δήθεν κληρονομιάς.
>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________
Πέμπτη 10 Μαΐου 2012
«Νιγηριανές Απάτες»
Συνελήφθη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 42χρονος αλλοδαπός για διαδικτυακή απάτη. Ο 42χρονος προσποιούμενος ότι συγγενικό του πρόσωπο ήταν κληρονόμος μεγάλης περιουσίας στη Νιγηρία, αποσπούσε χρήματα από χρήστες του διαδικτύου. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως «Νιγηριανές Απάτες». Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ακόμη ένας αλλοδαπός, ο οποίος αναζητείται.
Συνελήφθη χθες (9-5-2012) το πρωί στην Αθήνα, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 42χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Νιγηρίας, ιδιοκτήτης ίντερνετ-καφέ, για διαδικτυακές απάτες, σε βάρος άλλων χρηστών του διαδικτύου.
Με τη μέθοδο που είναι γνωστή ως «Νιγηριανές Απάτες», ο 42χρονος προφασιζόμενος ότι
συγγενικό του πρόσωπο είναι κληρονόμος μεγάλης περιούσιας στη Νιγηρία, έπειθε χρήστες του διαδικτύου να του καταβάλλουν χρηματικά ποσά, για την αποδέσμευση της δήθεν κληρονομιάς.
συγγενικό του πρόσωπο είναι κληρονόμος μεγάλης περιούσιας στη Νιγηρία, έπειθε χρήστες του διαδικτύου να του καταβάλλουν χρηματικά ποσά, για την αποδέσμευση της δήθεν κληρονομιάς.
Επιπλέον για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ακόμη ένας αλλοδαπός, ο οποίος αναζητείται.
Ειδικότερα, χθες (9-5-2012) το πρωί, 58χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιταλίας, κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε δεχτεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από τον 42χρονο, ο οποίος συστηνόταν ως τραπεζικός υπάλληλος στη Νιγηρία με τα στοιχεία του αλλοδαπού που αναζητείται και προφασίζονταν ότι συγγενικό του πρόσωπο είχε κληρονομήσει το ποσό των 6.000.000 δολαρίων Η.Π.Α.
Με την πρόφαση αυτή είχαν καταφέρει να αποσπάσουν από τον 58χρονο το χρηματικό ποσό των 2.350 ευρώ, για τη δήθεν κάλυψη δικαστικών εξόδων, εξόδων μεταφοράς των χρημάτων και τη δήθεν αποδέσμευση της κληρονομιάς, ενώ απαιτούσαν συνεχώς την καταβολή και άλλων χρημάτων.
Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνέλαβαν χθες (9-5-2012) το πρωί στην Αθήνα, τον 42χρονο, τη στιγμή που παραλάμβανε το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 400 ευρώ, από τον 58χρονο.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι και το κατάστημα του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
§ διάφορα εμβάσματα μεταφοράς χρημάτων
§ πιστωτικές κάρτες
§ δύο (2) σφραγίδες
§ ένα (1) βιβλιάριο τραπεζικού λογαριασμού
§ ένας (1) σκληρός δίσκος
§ διάφορες σελίδες τραπεζικών καταστημάτων χορήγησης καρτών και μεταφοράς χρημάτων και
§ 2,7 γραμμάρια κάνναβης, σε νάϋλον συσκευασία.
Από την ψηφιακή διερεύνηση και ανάλυση ηλεκτρονικών ιχνών προέκυψε η μεταφορά χρημάτων σε τουλάχιστον δέκα (10) άτομα (αλλοδαπούς και ημεδαπούς) και εκτιμάται ότι ο συλληφθείς αποτελεί μέλος κυκλώματος, που δρα σε διεθνές επίπεδο, με συνεργούς σε άλλες χώρες, με σκοπό την αποκόμιση χρηματικών ποσών από ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου.
Επιπλέον ο συλληφθείς έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλαστογραφία πιστοποιητικών και κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.
Ο 42χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Επισημαίνεται ότι η δράση τους, αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστότερους τρόπους μεθόδου σε διεθνές επίπεδο, που είναι γνωστός ως «Νιγηριανές Απάτες», με μεγάλο αριθμό θυμάτων και στη χώρα μας.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου:
§ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε μηνύματα που τους υπόσχονται ότι θα κερδίσουν χρήματα,
§ να μην απαντούν στα μηνύματα αυτά και να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία
§ να ενημερώνουν άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11012 ή στο 11012@hellenicpolice.gr
Λεπτομέρειες για τα είδη των μεθόδων και των τρόπων δράσης των προσώπων που διαπράττουν διαδικτυακές απάτες, υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη à Χρήσιμες Συμβουλές à Ασφαλή Πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις