ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Εσπειραν «επιστολές»... θερίζουν «Τσιπραίους»...


Της Ζέζας Ζήκου
Τώρα, η μνημονιακή «γραμμή Μαζινό» του Αντώνη Σαμαρά κατέρρευσε... Αλλά, τότε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, η στήλη είχε αναρωτηθεί πως κάτι πρέπει να γίνει. «Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε τον τόπο να διαλυθεί. Πότε είναι η σωστή στιγμή για να αρχίσει η επιχείρηση σωτηρίας; Οταν μπήκε η οικονομία στο στόμα του Μνημονίου; Οταν πιάσει τελείως πάτο; Στη μέση της κρίσης; Ή όταν υπογράψει ο Αντώνης Σαμαράς; Παραδόξως, η απάντηση επικεντρώνεται στην τελευταία ερώτηση!»
Τότε, με επιστολή του που είχε αποστείλει σε
Ε.Ε., Eurogroup, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε μια συμβιβαστική προσπάθεια προς εκτόνωση των πιέσεων που ασκούνται για παροχή γραπτών εγγυήσεων από μέρους του. Με την κίνηση αυτή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναζητούσε διέξοδο στο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες.
Στην επιστολή του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ν.Δ. στηρίζει τον Λ. Παπαδήμο και υποστηρίζει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και τονίζει ότι «πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το πρόγραμμα». Οι επιστολές Σαμαρά δόθηκαν έπειτα από μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων της Ε.Ε., που ζητούσαν έγγραφες εγγυήσεις από τη Ν.Δ., αλλά τώρα κατέλειξαν μπούμερανγκ για τον ίδιο.
Η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές ελπίζοντας να ξεκαθαρίσουν όλα. Αμέσως μετά τη διερευνητική εντολή που του έδωσε ο Κ. Παπούλιας, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια κίνηση με την οποία ουσιαστικά επιρρίπτει σε άλλους την ευθύνη του αδιεξόδου του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στη Βουλή και με δήλωσή του πρότεινε σε Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο να στείλουν άμεσα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι πλέον δεν δεσμεύονται από την παλαιότερη επιστολή για εφαρμογή του Μνημονίου. Τώρα η απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τους Βενιζέλο και Σαμαρά να στείλουν επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. που θα αναφέρει ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Και ναι μεν ο κ.Βενιζέλος δεν απάντησε στην ταπεινωτική απαίτηση του κ. Τσίπρα, αλλά ο κ. Σαμαράς αντέδρασε ακαριαία.
«Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τι καταστροφικές τους επιλογές που διέλυσαν την κοινωνία, να στείλουν επιστολή προς τους ηγέτες της Ε.Ε. που θα αναφέρει ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τους προέδρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ «να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό».
Οι δηλώσεις αυτές του Αλέξη Τσίπρα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τα δύο μεγάλα κόμματα. Κι αυτό όχι μόνο επειδή το κυβερνητικό σχέδιο που κατέθεσε δεν έχει καμιά ουσιαστική προσέγγιση με αυτά των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και λόγω του ύφους των δηλώσεων. Με άλλα λόγια ο κ. Τσίπρας φοβάται να κυβερνήσει και πετάει το μπαλάκι στον Σαμαρά, γιατί τον Βενιζέλο ποιος τον λογαριάζει τώρα.
Μιλώντας ο αρχηγός του 16,5% σαν αρχηγός του 45% και έχοντας πάρει προφανώς μαθήματα αλαζονείας από τον κ. Βενιζέλο, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. λέγοντας: «Ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν, δεν θα επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που έδιωξε ο λαός μας την Κυριακή από την πόρτα», ανέφερε κατά την ομιλία του, το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η λαϊκή ετυμηγορία «καθιστά άκυρο το Μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές Σαμαρά και Βενιζέλου».
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επίσης πέντε προτάσεις για κυβερνητική συνεργασία που είναι:
1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.
2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.
3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.
5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις