Στα σχέδια του υπουργείου που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα» είναι οι φορολογούμενοι προτού ακόμη συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση να βλέπουν ηλεκτρονικά προσυμπληρωμένα τα έντυπα της Εφορίας (Ε1, Ε9 κτλ.) με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μέσω του συστήματος Taxis.
Πέρυσι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 2.750.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ για εφέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των δηλώσεων που θα σταλούν μέσω του συστήματος Τaxisnet θα κυμανθεί από 3.500.000 ως 4.000.000. Σημειώνεται ότι συνολικά ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων είναι περίπου 5.500.000 και ο αριθμός των φορολογουμένων περίπου 8.500.000.
Επίσης, κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν οι επαγγελματίες είναι ότι αυτή τη στιγμή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συγκεντρώνονται στοιχεία από τις τράπεζες για τον τζίρο καταστημάτων και επιτηδευματιών μέσω πιστωτικών καρτών. Ηδη έχει ξεκινήσει διασταύρωση των στοιχείων αυτών με τις δηλώσεις ΦΠΑ αλλά και εισοδήματος.
Οι πολίτες θα μπορούν από την Εφορία ή το ασφαλιστικό τους ταμείο να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, και ειδικά οι συνταξιούχοι όταν θα παραλαμβάνουν το έντυπο της Εφορίας θα βλέπουν προσυμπληρωμένο το ποσό της σύνταξης. Σε διασταυρώσεις που είχαν γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ότι συνταξιούχοι που ενώ είχαν βγει στη σύνταξη συνέχιζαν να εργάζονται, δεν δήλωναν στη φορολογική δήλωση το ποσό που εισέπρατταν σε ετήσια βάση.
Το Περιουσιολόγιο που έχει καταρτιστεί από στοιχεία του Ε9 θα διασυνδεθεί και με άλλες βάσεις δεδομένων (π.χ. Κτηματολόγιο) ώστε να μπορεί να γίνει ορθότερη αξιοποίηση των στοιχείων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΓΠΣ, στις φορολογικές δηλώσεις θα προσυμπληρώνονται στοιχεία που αφορούν τις συντάξεις, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος, τα ενοίκια που εισπράττει, τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλει, αλλά και τις δαπάνες για ασφαλιστήρια συμβόλαια κτλ.
Τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει το υπουργείο Οικονομικών από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ θα τα διασταυρώνει με τα ακίνητα που δηλώνει ο φορολογούμενος ως κενά προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αδήλωτα ενοίκια.
Ο έλεγχος των τιμολογίων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα γίνεται δειγματοληπτικά. Για παράδειγμα, θα δίνει εντολή το σύστημα Taxis στη ΔΕΗ να στείλει τα ονόματα των πελατών της που καταναλώνουν κάθε δίμηνο ρεύμα αξίας άνω των 1.000 ευρώ. Για τη χρήση κινητών και σταθερών τηλεφώνων το ποσό πάνω από το οποίο θα ζητηθούν στοιχεία ενδέχεται να είναι τα 500 ευρώ, ενώ χαμηλότερο θα είναι το ποσό για δειγματοληπτικό έλεγχο κατόχων ακινήτων που καταναλώνουν νερό μέσω της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ κτλ.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των τραπεζών, στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει βγάλει οδηγίες βάσει των οποίων αν διαπιστωθεί ύποπτη δραστηριότητα που παραπέμπει σε ξέπλυμα χρήματος, τότε θα αναφέρουν το όνομα του πελάτη τους στην αρχή για την αντιμετώπιση περιπτώσεων νομιμοποίησης χρήματος από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα, η τράπεζα μπορεί να καλέσει τον πελάτη της και να του ζητήσει τη φορολογική του δήλωση για να διαπιστώσει αν οι καταθέσεις που υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό ανταποκρίνονται στα πραγματικά εισοδήματα ή είναι προϊόν παράνομης δραστηριότητας.
Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν από τη συγκέντρωση των στοιχείων για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα αντληθούν από τα συμβολαιογραφεία, το Κτηματολόγιο αλλά και τις εφορίες, τα έντυπα Ε9 (περιουσιολόγιο) και την Τράπεζα της Ελλάδος, να οδηγηθούν κοντά στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, δηλαδή σε αυτές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες. Κάτι τέτοιο θα γίνει για πρώτη φορά, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι άλλες τιμές αναγράφονται στα συμβόλαια και άλλα ποσά έχουν πραγματικά καταβληθεί για την αγοραπωλησία του ακινήτου.
Το συνολικό ποσό από δόσεις δανείων που καταβάλλουν κάθε χρόνο αρκετοί πολίτες θα είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που θα αντικρίζουν οι φορολογούμενοι μόλις εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία Taxisnet του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση και υποβολή των εντύπων της Eφορίας.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις