ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αδιέξοδη η συνταγή της τρόϊκα - Εντείνεται η ύφεση

Γιώργος Παππούς
Προβληματισμό προκαλούν όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδας τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται σε καθημερινή βάση και αφορούν στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας αλλά και στους δημοσιονομικούς δείκτες, καθώς ενισχύουν τις φωνές που υποστηρίζουν ότι η συνταγή της Τρόικα είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική.
Την ώρα που οι δανειστές μας πιέζουν για
μειώσεις μισθών και συντάξεων, εμμένοντας παράλληλα στη λογική της περιοριστικής πολιτικής, δεν παρουσιάζουν στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί έστω σε βάθος χρόνου να επιτευχθεί ο υπ' αριθμόν ένα στόχος, η βιωσιμότητα του Χρέους. Αντιθέτως, οι δείκτες επιδεινώνονται όπως προκύπτει κατ' αρχήν από τη νέα πρόβλεψη για ύφεση 4- 5% το 2012 έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,8%, δεδομένο που ανατρέπει και τον βασικό δημοσιονομικό σχεδιασμό για πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους, καθώς και με τη βούλα του Νέου Μνημονίου αυτός ο στόχος μετατίθεται χρονικά στο 2013.
Η ένταση της ύφεσης, όπως αποτυπώνεται και στα νεώτερα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής που παρουσίασε περαιτέρω μείωση 9,5% το 2011, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον βασικό κοινωνικό δείκτη, το δείκτη της ανεργίας που εκτινάχθηκε στα όρια του 21%, στέλνοντας το 48% των νέων ηλικίας έως 24 ετών στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ.
Κοινωνικός δείκτης χαρακτηρίζεται και ο δείκτης τιμών, όχι όμως ο δείκτης του πληθωρισμού που αποτυπώνει μια μάλλον πλασματική εικόνα, αλλά ο δείκτης του κόστους ζωής των νοικοκυριών όπως προκύπτει από τις τιμές σε είδη ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Ενώ, λοιπόν, η Τρόικα επιμένει στη λογική της μείωσης των μισθών στο όνομα της εσωτερικής υποτίμησης, οι τιμές στα δημητριακά, στα γαλακτοκομικά, στα αυγά σημείωσαν αύξηση έως 3,2% δηλαδή πάνω από τον πληθωρισμό, στα φρούτα 9,8%, ενώ εκρηκτικές είναι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (13,9%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (26,4%), στο φυσικό αέριο (32,3%), στη βενζίνη (5,5%).
Αυτά (και άλλα πολλά) τα στοιχεία επικαλείται και ο επικεφαλής της PIMCO, του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων, ο οποίος σε άρθρο του στους Financial Times τονίζει ότι η Κυβέρνηση, ο επίσημος τομέας και οι τράπεζες αισθάνονται στη πραγματικότητα ότι τους ζητάνε πολλά χωρίς να βλέπουν μια ανταμοιβή γι' αυτές τις θυσίες. «Καλωσορίζουμε τη τελευταία συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχει μόνο μικρές πιθανότητες να βάλει τη χώρα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης, μεγαλύτερης απασχόλησης και δημοσιονομικής σταθερότητας. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, φαίνεται ότι η συμφωνία κάνει ελάχιστα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, εξακολουθεί να αφήνει τη χώρα μεσοπρόθεσμα με ένα φορτίο Χρέους και είναι αμφίβολο εάν μπορεί να προσελκύσει τα ξένα κεφάλαια που απαιτούνται για επενδύσεις», επισημαίνει ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν απαντώντας επί της ουσίας σε όσους υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους απόψεις διατυπώνονται μόνο από όσους επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη...
http://www.iefimerida.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις