Εξαγωγή ανοησίας (επιεικώς) -και- στην Αθήνα είχαμε χθες απ΄ τον ανιστόρητο και ανίκανο κ. Μπουτάρη: "η Θεσσαλονίκη δεν έχει κανέναν λόγο να γιορτάσει εφέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της διότι η πόλη παραδόθηκε, δεν ελευθερώθηκε. Δεν έγινε καμία μάχη..»!! Ο δήμαρχος της πόλης μας λοιπόν Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στην Παλαιά Βουλή σε
εκδήλωση που διοργάνωσε ομάδα πανεπιστημιακών και άλλων παραγόντων, επανέλαβε αυτά που έχει πει και στο παρελθόν ότι δήθεν δηλαδή η Θεσσαλονίκη δεν έχει κανέναν λόγο να γιορτάσει εφέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της διότι ... «η πόλη παραδόθηκε, δεν ελευθερώθηκε. Δεν έγινε καμία μάχη»!!
Δικαίωμά του φυσικά να μην επιθυμεί εορτασμούς και υπερβολικές φανφάρες -μας βρίσκει σύμφωνους σ' αυτό- αλλά δεν επιτρέπεται στο δήμαρχο της πόλης ή στον οποιοδήποτε θεσμικό παράγοντα να αλλοιώνει την Ιστορία να προσβάλει την ιστορική μνήμη και να προκαλεί τους κατοίκους της περιοχής. Βέβαια ο κ. Μπουτάρης προφανώς αγνοεί πως η μάχη με την οποία η Θεσσαλονίκη επέστρεψε σε Ελληνικά χέρια ήταν στην ουσία η μάχη των Γιαννιτσών (19/10/1912) όπου οι Τούρκοι επέλεξαν να παρατάξουν τις ισχυρότερες δυνάμεις που διέθεταν στην περιοχή (Μεραρχία Σερρών, Φρουρά Σαραντάπορου κλπ) με πλάτη στον Αξιό ποταμό γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως εάν ηττηθούν οι Έλληνες θα καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη. Η μάχη των Γιαννιτσών η οποία ήταν μια απ΄ τις φονικότερες των Βαλκανικών πολέμων άφησε πίσω της περισσότερους από 3.200 νεκρούς στρατιώτες στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και μετά από διήμερο σκληρό αγώνα οι Ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν να την κερδίσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά την μάχη, οι ελληνικές δυνάμεις, αφού επισκεύασαν τις γέφυρες που είχαν καταστρέψει οι Τούρκοι, πέρασαν την ανατολική όχθη του Αξιού και άρχισαν αμέσως να ετοιμάζουν την είσοδό τους στην Θεσσαλονίκη η οποία και πραγματοποιήθηκε 5 μέρες αργότερα. Οι Οθωμανοί στρατιωτικοί επιτελείς της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το διοικητή του 8ου σώματος του οθωμανικού στρατού, Χασάν Ταχσίν Πασά, αντιλήφθηκαν ότι πιθανή αντίσταση με αποδεκατισμένες τις δυνάμεις τους δε θα επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα και γι' αυτό προέβησαν σε προτάσεις παράδοσης προς τον Κωνσταντίνο.
Αυτά έχει καταγράψει η Ιστορία... Κάποιος να ενημερώσει επίσης τον Δήμαρχο πως το 1912 νομός Θεσσαλονίκης με τα σημερινά διοικητικά όρια δεν υπήρχε. Τα Γιαννιτσά ήταν μια ακόμη περιφερειακή πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα παραπάνω δικαιολογούν τον όρο "Ανιστόρητος". Το "ανίκανος" αρκεί μια βόλτα στην πόλη για να το διαπιστώσει κανείς. Σκουπίδια, λακούβες, προσβολές προς τους δημότες ("βρωμίζουν την πόλη", "δεν έχουν παιδεία" κλπ), δήθεν πεζοδρομήσεις (Αγ. Σοφίας), αστείες παρεμβάσεις ("πάρκο what's up"), συνθέτουν την εικόνα. Έχουμε πολλά ακόμα αλλά δεν είναι του παρόντος.
ΥΓ. Όχι, δεν είμαστε υποστηριχτές του κ.Γκιουλέκα, ούτε ..."ακροδεξιοί". Απλώς κατοικούμε στο κέντρο της πόλης, τυχαίνει να γνωρίζουμε Ιστορία, και έχουμε αγανακτήσει με τα χάλια της πόλης και αυτούς που τη διοικούν.
1 Σχόλια:
"Οι Οθωμανοί στρατιωτικοί επιτελείς της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής το διοικητή του 8ου σώματος του οθωμανικού στρατού, Χασάν Ταχσίν Πασά, αντιλήφθηκαν ότι πιθανή αντίσταση με αποδεκατισμένες τις δυνάμεις τους δε θα επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα και γι' αυτό προέβησαν σε προτάσεις παράδοσης προς τον Κωνσταντίνο".
Άρα η Θεσσαλονίκη παραδόθηκε. Μη το τραβάς από τα μαλλιά...
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις