Μετά από 60 χρόνινα, ο πρώην μονάρχης της Ρουμανίας, Μιχαήλ Α, επέστρεψε στη χώρα τους και μίλησε στη Βουλή.
Στην "ιστορική ομιλία" του τόνισε η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον, αν δεν σέβεται το παρελθόν της.
"Μόνο με τις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να κάνουμε τη Ρουμανία σταθερή, ευημερούσα και αξιοσέβαστη χώρα", υπογράμμισε ο πρώην
βασιλιάς και πρόσθεσε ότι μετά την πτώση του κομμουνιστικού συστήματος το 1989 επήλθε η δημοκρατία, η ελευθερία και άρχισε η πρόοδος."Δεν βλέπω τη σημερινή Ρουμανία ως κληρονομιά από τους γονείς μας, αλλά ως χώρα δανεική από τα παιδιά μας", πρόσθεσε.
Ο πρώην μονάρχης της Ρουμανίας είναι ένας από τους λίγους εν ζωή αξιωματούχους που κατείχαν εξουσία την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ποιός είναι ο Μιχαήλ Α΄
Ήταν βασιλιάς της Ρουμανίας ως παιδί από το 1927 έως το 1930 και για δεύτερη φορά από το 1940 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 1947, όταν παραιτήθηκε από το θρόνο. Την περίοδο του κομμουνισμού εκδιώχθηκε από τη χώρα, κατασχέθηκε η περιουσία του και του αφαιρέθηκε η υπηκοότητα.
Στη συνέχεια έζησε στη Βρετανία και στην Ελβετία και το 1997 απέκτησε και πάλι ρουμανική υπηκοότητα και του επιστράφηκε το κάστρο Πέλες στα Καρπάθια, στο οποίο ο δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου υποδεχόταν ξένους αξιωματούχους έως την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Η σημερινή τελετή στη Ρουμανική Βουλή πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 90α γενέθλια του πρώην μονάρχη της Ρουμανίας, παρουσία αρκετών μελών βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.
Στην τελετή δεν παρέστη ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος τηρεί κριτική στάση απέναντι στον πρώην βασιλιά, επειδή εγκατέλειψε το θρόνο, μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
"Είναι καθήκον μας να θυμόμαστε όλους εκείνους που πέθαναν για την ανεξαρτησία και τις ελευθερίες μας, σε όλους τους πολέμους που είχαμε να διεξάγουμε και στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1989 που οδήγησαν στην ανατροπή του κομμουνιστικού συστήματος. Δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον χωρίς σεβασμό στο παρελθόν μας", υπογράμμισε ο πρώην μονάρχης.
"Υπηρέτησα το ρουμανικό έθνος σε όλη μου τη ζωή που ήταν πλούσια από γεγονότα ευχάριστα και πολλά περισσότερα δυσάρεστα. Μετά από 84 χρόνια από τότε που έγινα βασιλιάς μπορώ να πω στο ρουμανικό έθνος χωρίς δισταγμό: τα σημαντικότερα πράγματα που αποκτάς μετά την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια. Και εδώ η ρουμανική ηγεσία έχει μεγάλη ευθύνη", είπε ο πρώην μονάρχης.
Ο πρώην μονάρχης μετά την ομιλία του στη Βουλή τέλεσε τα αποκαλυπτήρια προτομής του Βασιλιά Κάρολου του Α΄(1866-1914), δωρεά του βασιλικού οίκου που τοποθετήθηκε στην είσοδο της αίθουσας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
http://www.ethnos.gr/
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις