ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Έλληνες Ζωγράφοι: Λευτέρης Οικονόμου

Γεννημένος στο Φρέναρος τη Κύπρου στα 1930, ο Λευτέρης Οικονόμου τελειώνει εκεί το Δημοτικό και στη συνέχεια έρχεται στην πόλη για να φοιτήσει στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Μαθητής ακόμα βοηθούσε τους γονείς και τα αδέλφια του στα περβόλια, έζησε από κοντά το μόχθο του αγρότη. Από παιδί έφτιαχνε διάφορες κατασκευές από πηλό και πέτρες. Το 1948 φεύγει για το Λονδίνο όπου σπουδάζει στο St. Martin’s School of Art (1949-1950) και στο Sir John Cass College (1950-1954). Εκπαιδεύεται στο Goldsmith’s College School of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με πολύ γνωστούς καθηγητές. Με την επιστροφή του
στην Κύπρο διορίζεται ως καθηγητής τέχνης και τεχνικού σχεδίου στη Μέση Εκπαίδευση και υπηρετεί την παιδεία του τόπου μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1990.   
Διετέλεσε για τρία χρόνια καθηγητής στο Κολέγιο Μόρφου, την τότε Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, και ένα χρόνο διοργανωτής και επιθεωρητής στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1964, μαζί με άλλους καλλιτέχνες, ίδρυσαν το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.), του οποίου υπήρξε και πρόεδρος για μια πενταετία. 
 Για μισό αιώνα και πλέον ο «δάσκαλος», όπως πολλοί συνήθιζαν να τον αποκαλούν, δημιουργούσε αδιάλειπτα το προσωπικό του έργο. Έμεινε πιστός στην εικονική ζωγραφική, την οποία απέδιδε με ένα δικό του πολυχρωματικό ιμπρεσιονισμό προσαρμοσμένο στο τοπίο και τη ζωή της Κύπρου. Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία. Τιμήθηκε με σημαντικές διακρίσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στην πατρίδα του. 
Το 1999 τιμήθηκε από τον ΟΠΕΚ, απέσπασε το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Γιάννος Κρανιδιώτης» και το 2000 από το ΑΚΕΛ με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρου Ανθία-Θοδόση Πιερίδη». Τιμήθηκε, επίσης, με το Ετήσιο Κρατικό Χορήγημα, που παραχωρείται σε σημαντικούς εργάτες της τέχνης και των γραμμάτων.
[της Ντίνας Πάμπαλη]
http://artemnotes.blogspot.gr/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις