ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Οι εξελίξεις στη Συριακή κρίση μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι

του Δημήτρη Τσαϊλά, Υποναυάρχου ε.α.
Παρά το γεγονός ότι ο Ολάντ υπαινιχθεί την πιθανότητα να ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του, είμαι πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 5, της ιδρυτικής διακήρυξης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ έχει συμφωνηθεί ότι: «Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων εξ αυτών
στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλων αυτών και συνεπώς συμφωνούν ότι, εάν συμβεί μια τέτοια ένοπλη επίθεση, κάθε ένα από αυτά, να ασκήσει του δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας που αναγνωρίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσουν το Συμβαλλόμενο Μέρος ή τα μέρη που δέχτηκαν επίθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη χώρα που ζήτησε ποτέ την ενεργοποίηση του άρθρου 5 και έγινε αποδεκτό, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις επιθέσεις της 9/11, το 2001. Όμως παρά τη βιαιότητα των γεγονότων που έλαβαν χώρα την Παρασκευή το βράδυ, η ατμόσφαιρα είναι αρκετά διαφορετική σε σύγκριση με το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ την 9/11 το 2001. Η Γαλλία θα μπορούσε να στηριχθεί, μάλλον σε διμερείς στηρίξεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με σκοπό να αναβαθμίσουν την εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών της ISIS .
Στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ εκτιμάται ότι θα έχει ως επί το πλείστον μια συμβολική αξία, αφού οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους είναι ήδη σε εξέλιξη. Κυρίως, θα μπορούσε να χρησιμεύσει στη νομιμοποίηση των βομβαρδισμών της Γαλλίας στη Συρία, προσδίδοντάς της μια νομική βάση.
Εν τω μεταξύ, μια μεγαλύτερη συμμετοχή είτε από την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της ISIS θα μπορούσε να αποξενώσει τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, που σήμερα περισσότερο ανησυχούν για τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας που έχουν συσσωρευτεί στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.
Πιο πιθανή είναι μια συνεργατική προσέγγιση με τον Ρώσο Πρόεδρο και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να εργαστούν στο πλαίσιο ενός ” συνασπισμού με ημερομηνία λήξεως” κατά του ISIS.
Βέβαια η Μέρκελ αρχικά και τώρα ο Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία θα επιδιώξει μια πολιτική λύση στη Συρία, γεγονός που υποδηλώνει μια αλλαγή στην Ευρωπαϊκή στάση απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Μόσχα.
Παρά την απροθυμία των Γάλλων να ζητήσουν τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ο Καναδάς και η Τουρκία, συμμετέχουν ήδη στην αεροπορική εκστρατεία «Επιχείρηση Εγγενής Επίλυση” υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να βομβαρδίζουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Στρατού στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτός ο συνασπισμός περιλαμβάνει επίσης και ευρωπαϊκά κράτη, όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, και η Μεγάλη Βρετανία.
Έτσι στην κρίση του Συριακού, φαίνεται ότι διαμορφώνεται μια παράξενη συμμαχία με ημερομηνία λήξεως, κυρίως από τις ΗΠΑ, Γαλλία, τη Ρωσία και το Ιράν. Αυτοί, εκτιμάται ότι θα αναλάβουν τελικά μια στρατιωτική δράση για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές του ISIS. Οι ευρωπαϊκές χώρες, θα υποστηρίξουν τη συμμαχία αλλά δεν πιστεύω ότι θα λάβουν κανένα σημαντικό ρόλο παρά μόνο στο πλαίσιο της συνεισφοράς τους στο ΝΑΤΟ. Συνεισφορά της Ελλάδας πιθανώς να είναι κάποιες περιορισμένες, σε υποδομές του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην πατρίδας μας, όπως το αεροδρόμιο της Σούδας στη Κρήτη. Η Τουρκία θα παρακολουθεί προσεκτικά την ανωτέρω συμμαχία και θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της χωρίς την ανάληψη κινδύνων, επειδή οι Κούρδοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και ένα νέο κουρδικό κράτος μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Η Ιορδανία θα υποστηρίξει τη συμμαχία χωρίς να συμβάλει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Ισραήλ θα παρακολουθεί από απόσταση και μπορεί να συμβάλει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν χρειαστεί. Σίγουρα, όμως θα συμβάλει στις επιχειρήσεις κατασκοπείας.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις