ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Δεν μας αλλάζει την ψυχή του κόσμου η καταφρόνια >>> το φέσι του Οθωμανού, του Γερμανού η μπότα! >>> Και ξέρουμε το πώς κυλούν της λευτεριάς τα χρόνια: >>> δύσκολα είναι, καθώς λεν, τα εκατό τα πρώτα!
__________________________________________________________________________________________________

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

Μας κόστισε πολύ το ευρώ!!!

«Να τι έκανε για την Ελλάδα η συμμετοχή στο ευρώ»
Μεταφράζει ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
     Μια πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική ανάλυση του AndreTartar δημοσιεύει η ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να την διαβάσουν προσεκτικά όσοι συμπατριώτες γνωρίζουν Αγγλικά ή να ζητήσουν από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους που γνωρίζει
Αγγλικά να τους την μεταφράσει.
     Με μια λακωνική αλλά καυστική εισαγωγική παράγραφο ο κ Tartar αντιπαραθέτει το βροντερό ΟΧΙ των Ελλήνων στη λιτότητα με την αποδοχή του 3ου Μνημονίου που θα φέρει ακόμη πιο σκληρή λιτότητα και προχωρεί στην παρουσίαση 5 πινάκων που γράφουν ιστορία.
1.      Το ΑΕΠ των Ελλήνων ανέβηκε κατά σχεδόν 25% με την υιοθέτηση του ευρώ και πλησίασε το μέσο Ευρωπαϊκό αλλά από το 2012 βούλιαξε σε επίπεδα του 2001 και υπολείπεται του μέσου Ευρωπαϊκού στα 74%.

2.      Το Ελληνικό Χρηματιστήριο που είχε γνωρίσει δόξες επιπέδων 6,500 μονάδων ήδη σκαμπανεβάζει γύρω στις 800 μονάδες.

3.      Τομέα των διεθνών συναλλαγών η Ελλάδα ανέβασε τι ανταλλαγές της με άλλες χώρες της ευρωζώνης από τα 4.5 δις δολάρια του 2000, δηλαδή πριν την εισαγωγή στο ευρώ στα 11,2 δις δολάριατο 2014…Αλλά, ταυτόχρονα οι διεθνείς συναλλαγές της Ελλάδος με χώρες εκτός ευρώ αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα από τα 6,5 δις δολάρια στα 24,8 δις δολάρια εγείροντας πολλά ερωτηματικά για τα προτερήματα του κοινού νομίσματος…

4.      Η Ανεργία των νέων ηλικιών 15-24 ετών που είχε ήδη αρχίσει να μειώνεται πριν την υιοθέτηση του ευρώ μειώθηκε σημαντικά μετά τη ένταξη της χώρας στην  ευρωζώνη αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε δραματικά ξεπερνώντας το 58% κατατάσσοντας την Ελλάδα 2ης σε παγκόσμιο επίπεδο (μετά την Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

5.      Η αποταμιεύσεις που είχαν φτάσει στο επίπεδο του 16% του ΑΕΠ στη δεκαετία του 1990 μειώθηκαν στο 4% με το χαμηλό κόστος δανεισμού αλλά άρχισαν να ανεβαίνουν πλησιάζοντας το 11% το 2013 χωρίς όμως να καλύπτουν το παραλυτικό Κρατικό χρέος.

     Περισσότερα εδώ –
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-17/here-s-what-membership-in-the-euro-did-for-greece
     Θα ρωτήσω εγώ όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες, σε τελική ανάλυση άξιζε τον κόπο, τις θυσίες και την ήδη δραματική και γοργά αυξανόμενη λιτότητα  η ένταξή μας στο ευρώ;

1 Σχόλια:

Unknown είπε...

Δραχμή λοιπόν Γιατί με τις δραχμούλες όλοι κάναμε περιουσία και ζούσαμε με αξιοπρέπεια τώρα δεν μπορούμε να τα φέρουμε βόλτα με το ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις