ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Τί εἶναι ἡ πατρίδα μας; Μὴν εἶν᾿ οἱ κάμποι;...

Τί εναι πατρίδα μας; Μν εν᾿ ο κάμποι;
Μ
ν εναι τ᾿ σπαρτα ψηλ βουνά;
Μ
ν εναι λιος της, πο χρυσολάμπει;
Μ
ν εναι τ᾿ στρα της τ φωτεινά;

Όταν ο Ιωάννης Πολέμης έγραφε αυτό το ποίημα δεν υπήρχε η τηλεόραση. Αν ζούσε σήμερα, είναι βέβαιο ότι δεν θα είχε ανάλογους προβληματισμούς και ερωτήματα.
Σήμερα, δυστυχώς, η πατρίδα μας έχει καταντήσει ένα απέραντο τηλεοπτικό
στούντιο όπου τα πάντα, τ᾿ ἄσπαρτα ψηλὰ βουνά, ὁ ἥλιος ποὺ χρυσολάμπει, τ᾿ ἄστρα τὰ φωτεινά, κάθε ρηχὸ ἀκρογιάλι και βεβαίως η ζωή και το μυαλό, η σκέψη και τα προβλήματα των ανθρώπων, έχουν εγκλωβιστεί και προβάλλονται παραμορφωμένα σε μια οθόνη τηλεοράσεως.
Τηλεοπτικοί Μεσσίες που καθημερινά ακούμε και βλέπουμε να αναμασούν σκοροφαγωμένα σλόγκαν όπως «άγρια κόντρα Σαμαρά-Τσίπρα», αλλά και διάφοροι βουλευτάδες της Β΄ Εθνικής, συγγνώμη της Β΄ Αθηνών ήθελα να πω αλλά και άλλων περιοχών που «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» σε πληκτικές, ανούσιες και κυρίως γεμάτες ψευδολογίες, εκπομπές.
Τηλεαστέρες, με περίσσιο σύμπλεγμα κατωτερότητας, ναρκισσεύονται για τους μπάτλερ που έχουν στην έπαυλή τους,  τηλεαστεράκια και τηλεβίζιτες που αγωνίζονται να αποκτήσουν έπαυλη και μπάτλερ, τηλεβιβλιοπώλες-τηλεβουλευτές που προσπαθούν να πουλήσουν βιβλία και να αγοράσουν ψήφους, τηλεμάγειροι που «αποκαλύπτουν» τις μυστικές συνταγές τους, τηλεκατίνες που μας «εκμυστηρεύονται» για ανύπαρκτες σχέσεις και κουτσομπολιά των «επωνύμων», τηλεσκουλήκια και τηλετρωκτικά που τρέφονται από τα περιττώματα όλων των προηγουμένων, ένας απίθανος, πολύχρωμος, άφυλος συρφετός, διαγκωνίζονται όλο το εικοσιτετράωρο στα τηλεπαράθυρα για να μας «ενημερώσουν» και να μας «διασκεδάσουν».
 Ακόμη και η σοβαρή υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα δεν μπόρεσε να μείνει έξω από τις θλιβερές τηλεοπτικές μπΑλαμουντίν καταστάσεις.
Όσο για την θλιβερή πραγματικότητα που ζούμε, η τηλεοπτική συγκυβέρνηση έχει την απάντηση για το ποιος φταίει αλλά και την λύση. Για όσα στραβά έγιναν, όσα στραβά γίνονται και για όλα τα στραβά μελλούμενα φταίει ο Τσίπρας, τελεία και παύλα. Όσο για τη λύση, είναι μία : εκλογές το 2016.
Τι είναι η πατρίδα μας λοιπόν;
Ευτυχώς, ο Ιωάννης Πολέμης με τον τελευταίο στίχο, τραβάει την πρίζα από τον τοίχο, η τηλεόραση κλείνει και μας παρακινεί :  
 λα πατρίδα μας! Κι ατ κι κενα,
κα
κάτι πού χουμε μς τν καρδι
κα
λάμπει θώρητο σν λιου χτίνα
κα
κράζει μέσα μας: μπρς παιδιά!

Παύλος Καμ.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις