ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Άρχισαν πάλι να υποτονθορύζουν στα τηλεπαράθυρα >>> την λύση της οικουμενικής ή κυβερνήσεως σωτηρίας ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε >>> προκειμένου να "βγεί η χώρα από την κρίση" >>> Μα καλά, πως γίνεται όλοι αυτοί που όταν ο καθένας ξεχωριστά όταν κυβερνούσε την χώρα >>> μας οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή και στην διάλυση >>> τώρα ισχυρίζονται πως όλοι μαζί, ενωμένοι θα μας σώσουν;;;!!!! >>> Κλασσικό σχήμα λογικού αδιεξόδου που θα ζήλευαν ακόμη και οι Στωικοί ή οι μαθητές της Ελεατικής Σχολής...
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ανορθόγραφοι της Αμφιπόλεως...

Δεν άντεξα και μόλις έστειλα αυτό το e-mail στο Υπουργείο Πολιτισμού:
Αγαπητέ Κύριε ή Κυρία,
Λαμβάνω το θάρρος της επικοινωνίας εμφορούμενος από την ανάγκη να σας εκλιπαρήσω να συστήσετε στους συντάκτες των δελτίων τύπου για τον τάφο της Αμφίπολης να μην είναι εκρηκτικώς ανορθόγραφοι.
Στο σημερινό αλλά και σε πλείστα πρότερα
δελτία τύπου επαναλαμβάνονται ασύγγνωστα λάθη όπως υποστηλωση αντί υποστύλωση, των Καρυάτιδων αντί των Καρυατίδων, τριΣδιάστατος αντί τριδιάστατος και άλλα τινά.
Ειλικρινά πιστέψτε με, δεν είμαι ούτε 800 ετών γεροπαράξενος ούτε εθνικόφρων (μου είναι παντελώς αδιάφορη η έννοια του πατριωτισμού) ούτε αρχαιόπληκτος (ας ανήκει ο τάφος και στον Genghis Khan). Φυσικά και θα μπορούσατε να με χαρακτηρίσετε ψυχαναγκαστικό και μάλλον θα έχετε απόλυτο δίκιο.
Αν μπορούσατε όμως να παρακάμψετε την εγνωσμένη νεύρωσή, μου θα σας παρακαλούσα να εστιάσετε στο επιχείρημα ότι η ιστορική ορθογραφία είναι χρήσιμη τόσο ως μέσο ορθής ανάκληση γραμματικών τύπων και κανόνων όσο και ως ζώσα μαρτυρία της ιστορίας μιας γλώσσας. Υπ' αυτήν την έννοια η επίσημη γραφή θέτει το παράδειγμα όπως θα δείτε από την ανεξέταστη αναπαραγωγή των λαθών αυτών μέσω των σωρευτικών αναδημοσιεύσεων των δελτίων τύπου.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας.
Με εκτίμηση,
Τριαντάφυλλος Γκούβας

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις