ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Δεν μας αλλάζει την ψυχή του κόσμου η καταφρόνια >>> το φέσι του Οθωμανού, του Γερμανού η μπότα! >>> Και ξέρουμε το πώς κυλούν της λευτεριάς τα χρόνια: >>> δύσκολα είναι, καθώς λεν, τα εκατό τα πρώτα!
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

Η δουλειά του υφυπουργού

Πάσχος Μανδραβέλης  
Οταν είναι «άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου», δεν βγάζουν και πολύ νόημα. Ισως, πάλι, χαρακτηρίζονται «άγνωσται» για να δικαιολογηθούν, επειδή ακριβώς δεν βγάζουν νόημα. Πιθανότατα η ρήση είναι μια προέκταση του «πίστευε και μη ερεύνα» ή, τέλος πάντων, μην προσπαθείς να βρεις λογική στα έργα του Κυρίου.
Κάπως έτσι είναι και οι χειρισμοί του πρωθυπουργού με τον Ενιαίο Φόρο


Ακινήτων. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στη χθεσινή «Καθημερινή» (7.8.2014), «λύση στο τεράστιο πρόβλημα της υπερφορολόγησης των ακινήτων (κυρίως οικοπέδων και αγροτεμαχίων) δίνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να διορθωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι στρεβλώσεις που δημιουργεί το νέο σύστημα. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και των δύο συμβούλων του κ. Σαμαρά, κ. Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου. Ο κ. Μαυραγάνης παρουσίασε τις λύσεις προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες και έγιναν αποδεκτές».

Καλά κάνει και θέλει να δώσει λύση και για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός· είναι πολλοί αυτοί που βρίζουν και περισσότεροι αυτοί που ταλαιπωρούνται από τα λάθη στο σύστημα. Υπάρχει μια απορία όμως: γιατί ο κ. Σαμαράς δίνει εντολή στον κ. Χαρδούβελη «να διορθωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι στρεβλώσεις» και δεν τη δίνει σε εκείνον που έκανε τις στρεβλώσεις, δηλαδή στον αρμόδιο για τα φορολογικά θέματα υφυπουργό κ. Μαυραγάνη; Ετσι κι αλλιώς, δίπλα του ήταν στη σύσκεψη της Τρίτης. Θα μπορούσε απλώς να του πει: «Ωραίες οι απόψεις σου, Γιώργο μου. Στην πράξη, γιατί τα κάνεις νιανιά;» Επιπλέον, ο κ. Χαρδούβελης μόλις προχθές μπήκε στην κυβέρνηση, ενώ ο κ. Μαυραγάνης είναι η μόνη σταθερά του οικονομικού επιτελείου. Αυτός σχεδίασε τον ΕΝΦΙΑ και, αν είναι «κακοσχεδιασμένος», αυτός πρέπει να τον διορθώσει. Στο κάτω κάτω της γραφής, δουλειά του είναι· δεν ηγείται κάποιου think tank για να λέει απλώς ωραίες ιδέες στον πρωθυπουργό. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, με απόφαση της 9ης Ιουλίου του 2012, του έδωσε την ευθύνη της φορολογικής πολιτικής. Δεν μπορεί να του δώσει και μια εντολή να αναλάβει την ευθύνη που έχει ως αρμόδιος υφυπουργός, αντί να τη μεταφέρει σε τρίτους, παλιότερα στον κ. Στουρνάρα και στον κ. Θεοχάρη, και τώρα στον κ.  Χαρδούβελη; Για  εκθέσεις  ιδεών τον  έχει  στην  κυβέρνηση;

Δεν ξέρουμε πώς παίζεται το πολιτικό παιγνίδι, ούτε ποιες είναι «αι βουλαί του πρωθυπουργού». Αυτό όμως που γνωρίζουν όλοι όσοι παρακολουθούν έστω ελάχιστα το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας είναι ότι οι τρισκατάρατοι φόροι ακινήτων είναι αυτοί που διόρθωσαν τα δημοσιονομικά της χώρας. Χωρίς τα «χαράτσια» δεν θα είχαμε πλεονάσματα για να τα κουνάμε στα μούτρα των εταίρων και να ζητάμε αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι άδικοι και δυσβάσταχτοι; Ας τους καταργήσουμε και να καταργηθεί ένα μεγάλο μέρος του κράτους το οποίοι αυτοί οι φόροι πληρώνουν· μαζί με την θέση του υφυπουργού αρμόδιου για φορολογικά θέματα. Εχει ο ΕΝΦΙΑ προβλήματα σχεδιασμού; Ας αναλάβει να τα διορθώσει ο αρμόδιος υφυπουργός. Επ’ ουδενί όμως επιτρέπεται να γίνεται πολιτικό παιγνίδι με τη δημοσιονομική σταθερότητα δύο μήνες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το χρέος.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις