ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Τα εκλογικά αποτελέσματα και μηνύματα

"Αλλάξτε πολιτική" προς την κυβέρνηση - "Δεν σε εμπιστευόμαστε ακόμη" προς τον Τσίπρα
Κωστής Βέρρος
 Ο κύβος ερρίφθη.  
Μία ψύχραιμη ματιά στα συνολικά αποτελέσματα αυτών των διπλών εκλογών δίνει σαφέστατα μηνύματα προς όλες τις πλευρές, κοινή συνιστώσα των οποίων θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι "κύριοι πολιτικοί αλλάξτε μυαλά και σοβαρευθείτε".
Ένα πρώτο μήνυμα είναι ότι μάλλον το
δυστυχές φαινόμενο της ακροδεξιάς και νεοναζιστικής ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ δεν είναι παροδικό. Και την παγίωση της παρουσίας της ΟΛΑ τα δημοκρατικά κόμματα θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν ριζικά με την πολιτική τους, με πολιτικούς όρους και όχι απλώς με δικαστικές διώξεις, έτσι ώστε να μην επιτραπεί η περαιτέρω ενίσχυσή της.


Πέραν αυτού, είναι σαφέστατο ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ιδίως η ΝΔ ηττήθηκαν στις ευρωεκλογές καθώς τα ποσοστά τους ήσαν σαφώς χαμηλότερα από τα ποσοστά των εκλογών τού 2012. Είναι, όμως, εξίσου σαφές ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέγραψε τη σαρωτική νίκη, την οποία θέλει να μάς παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Το ποσοστό του ήταν το ίδιο, με ελαχιστότατη διαφορά από το 2012, ενώ δεν κατόρθωσε να καρπωθεί την απώλεια των κυβερνητικών κομμάτων. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον κόσμο για την ανατροπή που ζητούσε και ζητά. Βεβαίως, είχε μία επιτυχία, να είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα της Αριστεράς έρχεται πρώτο.

Είναι, επίσης, σαφέστατο ότι οι πολίτες επέλεξαν τη σταθερότητα και δεν θέλησαν να οδηγήσουν τη χώρα στην επικίνδυνη περιπέτεια τών πρόωρων εθνικών εκλογών.  Οι πολίτες έδειξαν την τεράστια δυσανασχέτησή τους, τον θυμό τους για τις τόσες πολλές αιματηρές θυσίες και έστειλαν το μήνυμα πως αν δεν αλλάξει η πολιτική αυτή και δεν σταματήσει η υπερφορολόγηση για να αρχίσουν να βλέπουν μιαν άσπρη μέρα, στις επόμενες εθνικές εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει το Μαξίμου.

Το μήνυμα αυτό οι πολίτες το έδωσαν μέσα από τις ευρωεκλογές, καθώς γνωρίζουν άριστα ότι το αποτέλεσμά τους δεν έχει επίπτωση στην διακυβέρνηση της χώρας. Οπότε, ναι μεν έδωσαν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τού πρόσφεραν το ποσοστό εκείνο, με το οποίο θα μπορούσε και θα εδικαιούτο να μιλά περί ριζικής αλλαγής τού κλίματος και ανατροπής των πολιτικών δεδομένων με δυσαρμονία μεταξύ κοινής γνώμης και κυβέρνησης. Προτίμησαν να δώσουν την ψήφο τους σε κάτι καινούργιο, το οποίο δεν ευαγγελιζόταν και δεν ευαγγελίζεται ανατροπές, το ΠΟΤΑΜΙ.

Αντιθέτως, στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, στις οποίες η ψήφος είχε μία σημαντική πολιτική σημασία, καθώς οι πολίτες ήξεραν ότι ψήφιζαν για την επιλογή της ηγεσίας της διακυβέρνησης της Περιφέρειας ή τού Δήμου, ο ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως μπορεί να ισχυρισθεί ότι επέτυχε, εκτός από την Περιφέρεια Αττικής. Ακόμη και σε Περιφέρειες, όπως η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος, η Κρήτη, όπου επεκράτησε με πρωτιά στις ευρωεκλογές, δεν μπόρεσε να εκλέξει κανέναν υποψήφιό του.

Ο Πρωθυπουργός είναι σαφές ότι έλαβε το μήνυμα των διπλών εκλογών και ιδίως των ευρωεκλογών και δεσμεύθηκε με τη λιτή δήλωσή του ότι θα αλλάξει πολιτική το συντομότερο δυνατό.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φάνηκε και αυτός ότι άκουσε το μήνυμα των εκλογέων, καθώς δήλωσε ότι γίνεται σαφές πως θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου η προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης.

Αντιθέτως, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ είναι βέβαιο ότι συνειδητοποίησε το μήνυμα των εκλογέων, προτίμησε να συνεχίσει τη δημαγωγική πολιτική και τακτική του. Έτσι, στις πολλαπλές δηλώσεις του κάνει λόγο για "εκκωφαντική δυσαρμονία" κυβέρνησης - κοινής γνώμης, μιλά για τα ποσοστά που έχασε η ΝΔ από το 2012 ενώ δεν μιλά για τη στασιμότητα τού ΣΥΡΙΖΑ.

Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί αμέσως τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας και να μας δηλώσει ότι τού είπε πως η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί πάρα πολύ σύντομα σε εθνικές εκλογές. Επιπλέον, με περισσή έπαρση τετράκις κάλεσε δημοσίως τον Πρωθυπουργό "να μην διανοηθεί" να παρουσιάσει νομοσχέδια μεταρρυθμίσεων, να μεταρρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις για να γίνει ανταγωνιστικότερη η οικονομία, να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση τού ευρύτερου δημόσιου τομέα, να προχωρήσει σε ξένες επενδύσεις και στην αξιοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων και πόρων ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα καιν αποδοτικότητά τους, να θελήσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την παρούσα Βουλή. Με άλλα λόγια τού απαγόρευσε να κυβερνήσει.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να νομίζει ακόμη ότι η πολιτική είναι όπως η μόνη του μέχρι τώρα ενασχόληση και εμπειρία, δηλαδή οι καταλήψεις και βανδαλισμοί σχολείων και πανεπιστημίων και σε αυτό να οφείλεται η μέχρις και αλαζονείας έπαρσή του.

Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο οπωσδήποτε δεν περιλαμβάνεται στο μήνυμα που τού έδωσαν οι εκλογείς, το οποίο θα μπορούσε να συνοψισθεί ως εξής:: Κύριε Τσίπρα σάς δίνουμε μια ανώδυνη για την χώρα πρωτιά, θέλουμε αλλαγή πολιτικής, αλλά για να σάς εμπιστευθούμε τις τύχες μας σοβαρευθείτε και μην συμπεριφέρεσθε ως τυχοδιώκτης.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις