ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Άρχισαν πάλι να υποτονθορύζουν στα τηλεπαράθυρα >>> την λύση της οικουμενικής ή κυβερνήσεως σωτηρίας ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε >>> προκειμένου να "βγεί η χώρα από την κρίση" >>> Μα καλά, πως γίνεται όλοι αυτοί που όταν ο καθένας ξεχωριστά όταν κυβερνούσε την χώρα >>> μας οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή και στην διάλυση >>> τώρα ισχυρίζονται πως όλοι μαζί, ενωμένοι θα μας σώσουν;;;!!!! >>> Κλασσικό σχήμα λογικού αδιεξόδου που θα ζήλευαν ακόμη και οι Στωικοί ή οι μαθητές της Ελεατικής Σχολής...
__________________________________________________________________________________________________

Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

Επιτέλους, γίναμε η Νορβηγία του νότου...

«Καμπανάκια» χτυπά στην κυβέρνηση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με αφορμή τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.
Στην τριμηνιαία έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, αναφέρει οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, είναι μάλλον αισιόδοξοι «αν και έχουν μετριασθεί για την διετία 2014-2015, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ιδίως για την επόμενη περίοδο 2016-2018».
Το Γραφείο ασκεί έντονη κριτική για τη
διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Υπάρχουν μόνο λίγα παραδείγματα που αναπτυγμένες χώρες (π.χ. η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία) ήταν σε θέση να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλες χρονικές περιόδους και πάντως ο μέσος όρος αυτών των πλεονασμάτων ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 3,1%, πολύ χαμηλότερος από αυτούς που εκτιμώνται τόσο στο ΜΠΔΣ 2015-18 όσο και στους υπολογισμούς της τρόικας (ιδιαίτερα για την περίοδο μετά το 2015)».
Η αισιοδοξία μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση, με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να ζητά αναθεώρηση των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας. Επίσης σε αυτή τη λογική θα πρέπει να ξεκινήσει το γρηγορότερο και η διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του δημόσιου χρέους, αναφέρει η έκθεση.
«Καμπανάκι» για τα έσοδα
Ανησυχητική θεωρεί την πορεία των φορολογικών εσόδων (άμεσοι + έμμεσοι φόροι) που υπολείπονται έναντι του στόχου κατά € 0,52 δισ. ή κατά 5,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2014.
Να θυμίσουμε ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο, η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα στηριχθούν πάνω στους έμμεσους φόρους.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις