ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Έλα μ...... στον τόπο σου.....

Μόλις χθές γράφαμε ότι το 2009 μαγείρεψαν το έλλειμμα και σήμερα μαγείρεψαν το πλεόνασμα.
Ε, λοιπόν, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ EUROSTAT !!!
Μια προσεκτική ματιά την χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat που διανεμήθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πουθενά, καμία απολύτως αναφορά για πρωτογενές πλεόνασμα! Το αντίθετο μάλιστα,
η ανακοίνωση αναφέρει το έλλειμμα το οποίο αρχικώς υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων αν αφαιρεθούν οι πληρωμές τόκων πέφτει στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ!   Το θέμα επεσήμανε με δημοσίευμά της και η Wall Street Journal η οποία σε άρθρο της αμφισβητεί το πλεόνασμα, αλλά και τους χειρισμούς της Κομισιόν και της ελληνικής πλευράς.
Όπως διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο’Κόνορ, επειδή η Eurostat επιβεβαιώνει μόνο τα δημοσιονομικά στοιχεία που προβλέπονται από την Συνθήκη του Μάαστριχτ, σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϊόν τη «συνεργασίας» της τρόικα με την Αθήνα, δεν έχει δηλαδή την σφραγίδα της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας.
Η «προφορική» ανακοίνωση χθες, του εκπροσώπου της Κομισιόν για την επίτευξη αυτού του πρωτογενούς πλεονάσματος δείχνει το σκανδαλώδες μέγεθος του «μαγειρέματος» που έχει προηγηθεί όλο τον τελευταίο καιρό προκειμένου να βγει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι, στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν υπολογίζονται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων, που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ της χώρας. Επιπλέον, έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013 που αντιστοιχούν στο 9,5% για να αντανακλάται-υποτίθεται- καλύτερα η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας .Ειδικότερα, έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες τα οποία ανήλθαν στο 10,8% του ΑΕΠ. Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών και τα οποία ισοδυναμούν προς το 1,5% του ΑΕΠ.
Εκείνο που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, κ. Σάιμον Ο’Κόνορ είναι ότι 
α) Σε ερώτηση σχετική με το κατά πόσο αυτό το ογκώδες δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, ο κ.Ο’Κόνορ απάντησε, ως συνήθως, κάνοντας αναφορά σε υποθέσεις και «υπολογισμούς» της Επιτροπής που, υποτίθεται, ότι αναμένει την αποκλιμάκωση του ύστερα από 5 με 10 χρόνια.
Αυτό κάνει την Επιτροπή να πιστοποιεί ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα της και ότι θα συνεχισθούν αμείωτες οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας
β) εξήγησε πως προέκυψε το πρωτογενές πλεόνασμα λέγοντας : «Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων της τάξης του 4% του ΑΕΠ. Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά μεγέθη, κυρίως για να αποτυπώσουμε καλύτερα τη βαθύτερη δομική δημοσιονομική θέση. Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν στο 9,5% του ΑΕΠ και αποτελούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών που έβγαλαν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ. Έτσι, καταλήγουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ» (σημ. το οποίο είναι 1,5 δισ. ευρώ και όχι 3,4 δισ. όπως λένε τα κανάλια)
γ) τέλος, όταν ρωτήθηκε εάν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε : «Όχι, ο ορισμός αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά». (σημ. Μα μέχρι χθές μας έλεγαν ότι οι υπολογισμοί γίνονται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.)
 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Με πολύ απλά λόγια:
1) Το πρωτογενές πλεόνασμα κατά την Κομισιόν είναι 1,5 δισ., κατά την συγκυβέρνηση 3,4 δισ. και κατά την EUROSTAT δεν υπάρχει.
2) Τα μέτρα συνεχίζονται
3) Το μαγείρεμα των στοιχείων και η κοροϊδία των Ελλήνων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και μάλιστα εν όψει εκλογών.
ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ 
Μεγάλα παιδιά είσαστε, ας κάνετε ό,τι νομίζετε στις επικείμενες εκλογές. 
Ήλθον και ελάλησα αυτοίς αμαρτίαν ουκ έχω.
Παύλος Καμ.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις