ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Η Ουκρανία ανέστειλε τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ

Παγιδευμένη μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεχόμενη πιέσεις να επιλέξει μεταξύ των δύο, η Ουκρανία υποχώρησε υπό το βάρος των πιέσεων που δεχόταν από τον πανίσχυρο γείτονά της. Το Κίεβο αποφάσισε να αναστείλει τις προετοιμασίες για τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ, μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Μουδιασμένες από την ξαφνική απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την πολιτική τους
στην ανατολική Ευρώπη να αποδυναμώνεται καθώς η ρωσική αρκούδα δείχνει τα δόντια της στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Τον προηγούμενο χρόνο η ρητορική της ουκρανικής κυβέρνησης έδειχνε καθαρά προς την ΕΕ, ενώ πέρασε ένα πακέτο νόμων στο Κοινοβούλιο που είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τη χώρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Βρυξελλών.


Η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης θα άνοιγε το δρόμο για βελτιωμένες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ ενώ θα σηματοδοτούσε και την ενίσχυση της φιλο-ευρωπαϊκής πορείας του Κιέβου.  Πέρα από τις διαρκείς πιέσεις που δεχόταν το Κίεβο από τη Μόσχα,  το δίλημμα ως έναν βαθμό είναι εσωτερικό και έχει να κάνει με τη μοίρα της κρατούμενης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, της οποίας την απελευθέρωση ζητά η ΕΕ. Στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος της Μόσχας, η ρωσική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στο Κίεβο ότι η στροφή της χώρας προς τους ευρωπαίους γείτονές της θα της στοίχιζε την οικονομία της. Μεγάλο μέρος των εμπορικών συναλλαγών της  Ουκρανίας, που αποτελεί τη σημαντικότερη χώρα διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση,  διεξάγεται με τη Ρωσία. Η Ουκρανία, που είναι εξαρτώμενη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι «αυτάρκης» και δεν χρειάζεται περαιτέρω εισαγωγή ωστόσο η προσπάθειά της να επιβάλει μορατόριουμ στις αγορές φυσικού αερίου, απέτυχε.

Αν το Κίεβο επιμείνει στην απόφασή του να σταματήσει τις συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ, το πρόγραμμα Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ένωσης κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, παρότι η Μολδαβία και η Γεωργία αναμένεται να υπογράψουν την επόμενη εβδομάδα. Πίσω από την επιστροφή της Ουκρανίας στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μίκολα Αζάροφ, ο οποίος επικαλέστηκε την «εθνική ασφάλεια», προβληματιζόμενος για την αντίδραση της Ρωσίας σε ενδεχόμενη σύνδεση της χώρας με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα όλοι φοβούνται μία επανάληψη του 2009, όταν η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία σε μία διαφωνία για τις τιμές, προκαλώντας ελλείψεις στην Ευρώπη. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για την ΕΕ καθώς προσπαθεί να διευρύνει τις σχέσεις της με τους γείτονές της στην Ανατολή. Η ιδέα είναι να ενισχυθεί η συνεργασία με έξι πρώην σοβιετικά κράτη τόσο σε οικονομικά όσο και σε κυβερνητικά ζητήματα, χωρίς να δίνει υποσχέσεις για μελλοντική ένταξή τους στην ένωση. Η Ρωσία από την πλευρά της επιδιώκει να ενταχθεί η Ουκρανία στη δική της τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.
TO BHMA

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις