Economics Foundation, καθορίζουν κάθε χρόνο την «ημέρα της υπερβάσεως» σε ότι αφορά την κατανάλωση του νερού που προέρχεται από τις φυσικές και ανανεώσιμες πηγές του πλανήτη, με σκοπό να «αξιολογηθούν οι επιπτώσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο πλανητικό οικοσύστημα». Οι μελέτες των δύο οργανισμών χρησιμεύουν για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ότι αφορά «στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των πόρων που η φύση μπορεί να παράξει σε ένα χρόνο και των αναγκών της ανθρωπότητος στο ίδιο διάστημα».
Το 1980 η «ημέρα της υπερβάσεως» ήταν μέσα στο το Νοέμβριο και σε διάστημα 33 ετών υποχώρησε σχεδόν κατά τέσσερις μήνες. Ένα επίσης ανησυχητικό-επιβαρυντικό στοιχείο είναι η αύξηση του πληθυσμού που σήμερα φθάνει τα 7,1 δισ. και αναμένεται (πλην απροόπτου…) να ξεπεράσει τα 9,6 δισ. το έτος 2050.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, εάν κάθε κάτοικος του πλανήτη είχε τις καταναλωτικές συνήθεις του μέσου αμερικανού θα χρειαζόντουσαν 4 πλανήτες για να καλύψουν τις ανάγκες μας, ενώ αν ζούσαμε όπως οι κινέζοι θα μας αρκούσε μια γή … και κάτι (1,2).
Σήμερα, το 80% των κατοίκων της γης καταναλίσκουν περισσότερα από όσα τα επιμέρους οικοσυστήματα μπορούν να παράξουν ή να ανανεώσουν. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες για να είναι «αυτάρκεις» χρειάζονται 7 Ιαπωνίες, ενώ οι Ελβετοί και οι Ιταλοί 4 Ελβετίες ή Ιταλίες αντιστοίχως.
Παρατήρηση : Το συμπέρασμα είναι ότι η ανθρωπότης ζεί πέραν των οικολογικών δυνατοτήτων της. Τώρα για όσα μας λένε ότι εμείς οι Έλληνες ζούμε ΚΑΙ πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων μας, αυτά τα ακούω βερεσέ…
Τ.Κ.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις