ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Εντυπωσιακό ψάρι αναγεννά τον εγκέφαλό του μετά από τραυματισμό

Το zebrafish είναι ένα μικρό τροπικό ψάρι του γλυκού νερού στην περιοχή των Ιμαλαΐων. Θεωρείται κοινό ψάρι ενυδρείου, ενώ συχνά χρησιμοποιείται για έρευνα στη γενετική, και στην μελέτη της ανάπτυξης των σπονδυλωτών, ενώ αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, λόγω της ικανότητάς τους να αναγεννά ιστούς και όργανα όπως ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος
μυελός, το δέρμα, τα πτερύγια, και η καρδιά μετά από σοβαρό τραυματισμό.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν τα ψάρια αυτά μπορούν να αναγεννούν τους εγκεφάλους τους, αλλά δεν είχαν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο γινόταν αυτό. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Νικόλαο Κυρίτση, από το Κέντρο Αναγεννητικής Θεραπείας στη Δρέσδη (CRTD), της Γερμανίας, χορήγησε ενέσεις σε μια σειρά από μόρια που ενδέχεται να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση στον εγκέφαλο ενός zebrafish , σε μία προσπάθεια να προκαλέσει την αντίδραση της αναγέννησης.
Εν τέλει η χορήγηση λευκοτριένιου C4 (LTC4), προκάλεσε τον εγκέφαλο για τη δημιουργία νέων νευρώνων. Το LTC4 είναι ένας συνδέτης για την πρωτεΐνη Cystlr1 την οποία η ομάδα εντόπισε στην φλεγμονή του εγκεφάλου και η παρουσία του ήταν κρίσιμη για την αναγέννηση του νευρώνα.
Σύμφωνα με Κυρίτση και τους συνεργάτες, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή στο zebrafish εγκεφάλους συνδέεται με ένα σήμα που στέλνει το LTC4 στα ακτινωτά νευρογλοιακά κύτταρα, τα οποία προωθούν την ανάπτυξη νέων νευρώνων, και αυτό επιτρέπει το ψάρι να αντικαταστήσει τους κατεστραμμένους νεύρωνες.
Στους ανθρώπους η φλεγμονή αυτή θεωρείται επιβλαβής, ωστόσο στα zebrafish, η φλεγμονή ήταν πραγματικά ευεργετική και παρείχε το «εναρκτήριο λάκτισμα» για τη διαδικασία της αναγέννησης.
Στον άνθρωπο, χρόνια φλεγμονή, όπως αυτή που συχνά παράγεται μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σχετίζεται με ουλές εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως η νόσος Alzheimer και το Πάρκινσον. Υπάρχει κάποια μερική νευρική αναγέννηση, αλλά σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά δεν είναι επαρκής για να αντικαταστήσει το σύνολο των κατεστραμμένων νευρώνων.
http://www.iefimerida.gr/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις