Στο εσωτερικό τα προβλήματα για τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολλά. Υπάρχει κατ’ αρχάς η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων των 11,8 δισ. ευρώ. Υπάρχουν οι
Όλα τα παραπάνω σαφώς και δεν συνθέτουν ένα… ρόδινο τοπίο. Ωστόσο στο εξωτερικό τα πράγματα για τη χώρα διαγράφονται πολύ καλύτερα, ειδικά μετά το ταξίδι Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, όπου έπεισε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Ήδη οι δύο ισχυροί της Ευρωζώνης έχουν προβεί σε δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (βλ. Μπαρόζο, Φαν Ρομπάϊ και Γιούνκερ σε συνδυασμό με τον Σόϊμπλε και τον Μοσκοβισί) έχουν επί της ουσίας βάλει την… υπογραφή τους στο να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας για διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως φαίνεται, η στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού για βήμα-βήμα προώθηση των ελληνικών συμφερόντων αποδίδει καρπούς.
Με βάση αυτό τον σχεδιασμό ο Αντ. Σαμαράς βρέθηκε στη Ρώμη για σειρά επαφών με ομολόγους του, με στόχο να πληθύνουν οι σύμμαχοι της χώρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής τον επόμενο μήνα. Στη Ρώμη ο πρωθυπουργός εκτός από τον Μάριο Μόντι, που ήταν προγραμματισμένο ραντεβού στο περιθώριο της Συνόδου των κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων, είδε τόσο τον Μαριάνο Ραχόϊ, όσο και τον Έντι Κένα, όπως και άλλους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.
Στη Ρώμη ο Σαμαράς στόχευσε στην υποστήριξη του Μόντι, ο οποίος είναι ένα υπολογίσιμο μέγεθος εντός της Ε.Ε., όχι μόνο γιατί ηγείται μίας σημαντικής οικονομικής δύναμης, αλλά και για το ότι ύψωσε λάβαρο αντίδρασης κατά των Γερμανών και της Μέρκελ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνιο, όπου σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος τον αποκαλούσε «Σούπερ Μάριο».
Ο Μόντι εδώ και πολύ καιρό έχει ταχθεί υπέρ της αλληλεγγύης της Ε.Ε. στην Ελλάδα, διότι όπως έχει πει εάν απομονωθεί ή εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, τότε η ζημία για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ανεπανόρθωτη, καθώς στο μάτι του κυκλώνα θα εισέλθουν τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία.
Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ο Αντ. Σαμαράς λόγω της περιπέτειας με το μάτι του δεν μετείχε (είχαν απαγορεύσει το ταξίδι οι θεράποντες ιατροί) και δεν μπόρεσε να ταχθεί στο άτυπο μέτωπο του Νότου που σύστησαν οι Μόντι και Ραχόϊ και όρθωσαν το ανάστημα απέναντι στη Μέρκελ και τους συμμάχους της (Αυστρία, Φινλανδία και Ολλανδία). Στη Ρώμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συμπαραταχθεί κι αυτός σε αυτό το μέτωπο και ο Νότος να είναι συντεταγμένος στη μάχη των Βρυξελλών στις 18 Οκτωβρίου, όπου θα κριθεί εν πολλοίς το ελληνικό αίτημα για τη διετή επιμήκυνση.
Στο περιθώριο της επίσημης και προγραμματισμένης συνάντησης με τον Μ. Μόντι στη Ρώμη ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε κι άλλους σημαντικούς ξένους πρωθυπουργούς όπως ο Μ. Ραχόϊ (Ισπανία) και ο Ε. Κένα (Ιρλανδία), οι οποίοι ηγούνται των κομμάτων τους και μετείχαν στη Σύνοδο των Χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως Μόντι και Ραχόϊ δέχθηκαν με ανακούφιση και την Ελλάδα στο μέτωπο του Νότου, ενώ βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή του Κοέλιο και της Πορτογαλίας, καθώς όλοι οι Νότιοι επιθυμούν παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας στα οποία έχουν επιβληθεί στους λαούς να υπάρξουν και αναπτυξιακές δράσεις, προκειμένου να ξεφύγουν από τη δίνη της ύφεσης.
Με τον Πάπα
Εκτός των πολιτικών επαφών, ο Α. Σαμαράς επισκέφθηκε και τον Πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό, με τον οποίο συνομίλησαν για όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις των Εκκλησιών, αλλά και για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Ο ποντίφικας, Γερμανός στην καταγωγή, έχει ταχθεί ουκ ολίγες φορές υπέρ της ανάπτυξης και κατά των σκληρών περιοριστικών μέτρων. Όπως εκτιμούν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, εάν ο Βενέδικτος αποφασίσει να λάβει θέση, τότε η γνώμη του θα εισακουστεί από τη Μέρκελ. Παρέμβαση που τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη θεωρούν ως δεδομένη.
Και στο βάθος ανασχηματισμός
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ρώμη ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους στενούς του συνεργάτες και το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ευχής έργο θα ήταν να μετάσχουν ακόμη πιο ενεργά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που ακόμη δεν έχει αποκλειστεί, αλλά και δεν πρέπει να θεωρείται και δεδομένο.
Όμως στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι ένας ανασχηματισμός, προκειμένου μετά την ψήφιση των μέτρων και την επιμήκυνση οι υπουργοί να τρέξουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες και θα δώσουν νέα πνοή στην κυβέρνηση, αλλά και θα φέρουν όφελος στην πραγματική οικονομία.
Πάντως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως εάν τελικά αποφασίσει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αυτό θα συμβεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής και μετά την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ. Επίσης στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι το πώς θα πειστούν οι βουλευτές των τριών κυβερνητικών εταίρων να ψηφίσουν τα μέτρα και στην ψηφοφορία να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες.
Ρεπορτάζ: Μιχάλης Κωτσάκος
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις