ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020 στον τομέα των εξωτερικών δράσεων της ΕΕ

Υπερψηφίστηκε η έκθεση -γνωμοδότηση της Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττας Γιαννάκου
   Με ευρύτατη διακομματική στήριξη υπερψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), η έκθεση-γνωμοδότηση της Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κας Μαριέττας Γιαννάκου σχετικά με το καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την
περίοδο 2014-2020 στον τομέα των εξωτερικών δράσεων της ΕΕ.
Η γνωμοδότηση προς την Επιτροπή του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλύπτει το πλήρες φάσμα εξωτερικής στήριξης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την ερχόμενη επταετία, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς εξωτερικής δράσης: Προενταξιακός μηχανισμός, Μηχανισμός ευρωπαϊκής γειτονίας (ENI),Μηχανισμός αναπτυξιακής συνεργασίας, Μηχανισμός εταιρικής σχέσης, Μηχανισμός σταθερότητας,  Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EIDHR).

Η  κα. Γιαννάκου, ως εισηγήτρια εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αυξημένης ευελιξίας σε αυτή τη γραμμή του προϋπολογισμού, προκειμένου να εξασφαλισθεί η δυνατότητα άμεσης αντίδρασης από πλευράς Ένωσης σε κρίσεις και απρόβλεπτες καταστάσεις, ενώ επέμεινε στη διατήρηση του αυξημένου προϋπολογισμού σε αυτή τη κατηγορία, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, η ελληνίδα ευρωβουλευτής στήριξε σθεναρά τη θέση ότι η δημοσιονομική προσπάθεια και βοήθεια που καταβάλλει η ΕΕ πρέπει να ανταποκρίνεται στον ρυθμό και στην πραγματική πρόοδο που γίνεται στις δικαιούχους χώρες, καθώς και ότι πρέπει να δοθούν επαρκείς πόροι στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για τη διεξαγωγή του αυξανόμενου αριθμού καθηκόντων που έχουν ανατεθεί σε αυτή.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης επί της έκθεσης της στη Επιτροπή Εξωτερικών, η κα. Γιαννάκου τόνισε ότι ακόμη και σε περιόδους κρίσης, η Ένωση πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο ενός ισχυρού διεθνούς παράγοντα και να ανταποκρίνεται στο ακέραιο στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της. Προς αυτή την κατεύθυνση η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη του Κοινοβουλίου να στηρίξουν με σθένος το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τόσο στη συγκεκριμένη κατηγορία του προϋπολογισμού, όσο και στο σύνολο του, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, δείχνουν ότι επιχειρείται μια προσπάθεια σημαντικών περικοπών στην αρχική πρόταση της Επιτροπής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: "Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να στηρίξει σύσσωμο τις πάγιες θέσεις του σχετικά με την ανάγκη σύνταξης ενός ισχυρού και φιλόδοξου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Οι πληροφορίες που φθάνουν από τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή επί του προϋπολογισμού, μπορεί και πρέπει να αντισταθεί στις ευρύτατες μειώσεις που φέρεται να  υποστηρίζει η πλευρά του Συμβουλίου. Οφείλουμε όλοι μας να  στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια".

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις