ακυβερνησία» και, παράλληλα, τον περιορισμό των καταγραφόμενων σήμερα διαρροών προς τα «δεξιά». Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν ο πρόεδρος της Ν. Δ. να μη συνοδεύεται καν από άλλο πολιτικό στέλεχος στις δημόσιες εμφανίσεις του.
Αν οι εκλογές του 2007 και του 2009 χαρακτηρίστηκαν «τηλεοπτικές», αυτό μοιάζει να ισχύει κατ’ εξοχήν για την επικείμενη αναμέτρηση, καθώς τόσο η οικονομική συγκυρία και η κοινωνική ένταση όσο και η αποδυνάμωση των κομματικών μηχανισμών λειτουργούν απαγορευτικά για συχνές και, κυρίως, μεγάλες συγκεντρώσεις.
Σε αυτό το κλίμα, στην ηγετική ομάδα της Ν. Δ. αναζητούνται τα πρόσωπα που, πλην του προέδρου, θα αναλάβουν το έργο της εκπροσώπησης. Το βάρος αναμένεται να σηκώσει ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται να βρεθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος, επίσης, θα δώσει την τηλεοπτική μάχη, με στόχο όχι μόνον να προβάλει το οικονομικό πρόγραμμα της Ν. Δ. αλλά και να «υπηρετήσει» την πολιτική της μετατόπιση, σε σχέση με το παρελθόν, στα θέματα της ασφάλειας, της αντιμετώπισης της μετανάστευσης, της εξωτερικής πολιτικής.
Οι κ. Λαζαρίδης και Μιχελάκης, μαζί με τον έτερο στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά Γ. Μουρούτη, είναι αυτοί που θα τρέξουν την πολιτική και επικοινωνιακή καμπάνια του κόμματος σε τηλεόραση και Διαδίκτυο. Ειδικά για τα διαδικτυακά μέσα, facebook και twitter, αλλά και για την οργάνωση εκδηλώσεων, έχει ενεργοποιηθεί και ομάδα στελεχών της ΟΝΝΕΔ, υπό τον Ανδρ. Παπαμιμίκο. Ενεργό ρόλο έχει, αξιοποιώντας και τη μακρά του εμπειρία στην Τράπεζα Πειραιώς, και ο κ. Δημ. Κουνελάκης.
Ως προς την τηλεοπτική εικόνα του κόμματος, πλην των υποψηφίων του Επικρατείας που εξαιρούνται από τον περιορισμό στις εμφανίσεις, το κόμμα μοιάζει να θέλει να επενδύσει σε πολιτικούς της νέας γενιάς, όπως ενδεικτικά οι Κ. Μουσουρούλης, Ν. Μηταράκης, Χρ. Σταϊκούρας (για την οικονομία), Στ. Καλαφάτης (για τα εθνικά θέματα στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας) αλλά και σε ευρωβουλευτές, όπως ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, που έχει και την αντίστοιχη εμπειρία από τις εκλογές του 2009.
Το Επικρατείας
Βιτρίνα αναμένεται να αποτελέσουν και τα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία επεξεργάζονται ο γραμματέας της Ν. Δ. Ανδρ. Λυκουρέντζος και ο διευθυντής του Γραφείου του κ. Σαμαρά, Κ. Μπούρας. Στο Επικρατείας, όπου η Ν. Δ. επιδιώκει να εκλέξει 4 βουλευτές, οι πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα να καταλαμβάνει την πρώτη εκλόγιμη θέση. Με δεδομένο ότι οι άλλες δύο εκλόγιμες θα καταληφθούν από τους Χρ. Λαζαρίδη και Γ. Μιχελάκη, αναζητείται προσωπικότητα πέραν των κομματικών ορίων. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητούνται τα ονόματα του διακεκριμένου καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη αλλά και του νυν υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη.
Στην Α΄ Αθήνας, η Ν. Δ. μοιάζει να προσδοκά στην εξασφάλιση 7 εδρών. Γι’ αυτές θα διαγκωνιστούν οι, πάντοτε δυνατοί, Δημ. Αβραμόπουλος και Πρ. Παυλόπουλος καθώς και η εν ενεργεία βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή. Μένει να φανεί αν θα επιστρέψει στον εκλογικό στίβο η Ελίζα Βόζεμπεργκ. Ισχυρές υποψηφιότητες είναι αυτές των Ν. Μηταράκη, Ολγας Κεφαλογιάννη (βουλ. Ρεθύμνου), Ευγενίας Τσουμάνη (νυν Επικρατείας), Ανδρ. Ψυχάρη, Β. Κικίλια, Μαν. Αγγελάκα και Αλ. Μωραϊτάκη. Λίαν πιθανή είναι η υποψηφιότητα του Νικ. Κακλαμάνη.
Στη Β΄ Αθήνας, η Ν. Δ. θα διεκδικήσει από 11 έως 15 έδρες. Τις διεκδικούν οι 10 εν ενεργεία βουλευτές (Σπηλιωτόπουλος, Χατζηδάκης, Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γιακουμάτος, Παναγιωτόπουλος, Παπαθανασίου, Πολύδωρας, Βαρβιτσιώτης και Ντινόπουλος), «παλαιοί» όπως ο Λ. Ζαγορίτης και η Κατερίνα Παπακώστα και αρκετοί «νέοι», όπως ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, βουλ. Επικρατείας Ευ. Αντώναρος, ο Θαν. Γιαννόπουλος (νυν Φθιώτιδας), ο εκλεγείς με το ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και οι Αννα Καραμανλή, Ν. Κωστόπουλος, Δέσποινα Μπακάλη.
Στην Αττική, εκκρεμεί η υποψηφιότητα του διαγραφέντος Γ. Βλάχου. Για τις 3 - 4 γαλάζιες έδρες «τρέχουν» οι δύο νυν βουλευτές Θ. Μπούρας και Ν. Καντερές, ο υπ. Υποδομών Μάκης Βορίδης, οι πρ. βουλευτές Θαν. Κατσιγιάννης και Απ. Σταύρου, ο Παν. Λειβαδάς ενώ την επιστροφή του επιθυμεί και ο Π. Δούκας.
Αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία
O ισχύων εκλογικός νόμος, με το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, επηρεάζει άμεσα τη γεωγραφική «αποτύπωση» του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι ενδεικτικό ότι σε τετραεδρικές περιφέρειες, όπως η Ημαθία, η Καβάλα και η Κορινθία, η Ν. Δ. μπορεί να εξασφαλίσει το σύνολο των εδρών με πανελλαδικό ποσοστό περί το 31%. Ακόμη και αν τη απήχησή της υποχωρήσει στο 25%, αναμένεται να εκλέξει τρεις βουλευτές σε αυτούς του νομούς.
Στον αντίποδα, στην εξαεδρική Α΄ Πειραιά (αλλά και στις τριεδρικές όπως η Αρκαδία) η Ν. Δ. έχει εξασφαλισμένη μία έδρα. Ο Π. Μελάς βρίσκεται ήδη στους «Ανεξάρτητους Ελληνες», ο Π. Μαντούβαλος διαπίστωσε ότι δεν «χώραγε» και πήγε στον ΛΑΟΣ. Επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο αναπλ. υπ. Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ο πρ. περιφερειάρχης Σπ. Σπυρίδων και ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ. Κατσαφάδος. Για τις δύο έδρες της Β΄ Πειραιά στη μάχη ρίχνονται οι «παλαιοί» Γ. Τραγάκης και Αν. Νεράντζης, ο Φ. Κρανιδιώτης, ο Γ. Κουράκος κ. ά. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης αναμένεται να εκλεγούν πέντε γαλάζιοι. Ο ένας είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενώ ερώτημα παραμένει η συμμετοχή του Κ. Γκιουλέκα. Παρόντες στα ψηφοδέλτια θα είναι οι νυν βουλευτές Στ. Καλαφάτης, Γ. Ιωαννίδης και Ελενα Ράπτη, καθώς και οι Παν. Κοκκόρης, Γ. Ορφανός, Δημ. Πανοζάχος, Στ. Σιμόπουλος, Δ. Κούβελας. Στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, οι Θ. Καράογλου και Σ. Αναστασιάδης θα επαναδιεκδικήσουν τις δύο σίγουρες γαλάζιες έδρες, με μνηστήρες, μεταξύ άλλων, τον πρώην υφυπουργό Α. Ρεγκούζα και την Πόπη Καλαϊτζή.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις