ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

In God We Trust. All Others We Monitor. (ανταπάντηση)

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναγνώστη σας και σχολιαστή «Ελευθερόφρων» για τα καλά του λόγια αναφορικά με το άρθρο μου «In God we trust.All others we monitor».
Ας μού επιτραπεί να δώσω τη δική μου άποψη για την πρώτη του παρατήρηση αναφορικά με την αντικατάσταση του κ. Πέτρου Μολυβιάτη από την κα Ντόρα Μπακογιάννη στο νευραλγικό Υπουργείο Εξωτερικών::
Όπως όλοι θυμόμαστε, η αντικατάσταση έγινε μετά τις εκλογές του 2007, οι οποίες είχαν προκληθεί κυρίως λόγω των τεράστιων καταστροφών από τις πυρκαγιές και του σάλου που είχε δημιουργηθεί από τις κυβερνητικές αστοχίες ή «αστοχίες» και
«ανικανότητα» στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Υποψιάζομαι, λοιπόν, ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, έχοντας ίσως ενδείξεις ἤ και πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβαινε, ενδεχομένως να πήρε την απόφαση αντικατάστασης του κ. Π. Μολυβιάτη για να μην εξωθήσει στα άκρα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και ίσως θεωρώντας ότι θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να «ελέγξει» την κα Μπακογιάννη. Βεβαίως, μία ρηξικέλευθος λύση θα ήταν να μην υπάρχει κα Μπακογιάννη στο κόμμα της ΝΔ, αλλά αυτό είναι -ας μού επιτραπεί- άλλου παπά ευαγγέλιο….
Ως προς τη δεύτερη παρατήρησή του, συμφωνώ απολύτως ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιάς λαϊκής ετυμηγορίας, αλλά στην περίπτωση των εκλογών του 2009, με το κλίμα που επικρατούσε την εποχή εκείνη, πολύ αμφιβάλλω εάν η οποιαδήποτε δύναμη θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ
Και βεβαίως υπάρχουν περιορισμοί στην αποτελεσματικότητα τών ξένων κέντρων. Αρκεί, όπως γράφει και ο «Ελευθερόφρων», να ξέρεις πώς να τα αντιμετωπίσεις και να τα χειρισθείς.
Αναφορικά, τώρα, με το εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι υπερδύναμη, ή η μόνη υπερδύναμη, χωρά τεράστια συζήτηση. Προσωπικά πιστεύω ότι η πορεία της έχει πλέον πτωτική τάση. Τα γεωστρατηγικά δεδομένα άλλαξαν παγκοσμίως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, πράγμα που εμείς στην Ελλάδα αργήσαμε πάρα πάρα πολύ να το αντιληφθούμε, αλλά και πάλι δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με το να προετοιμάσουμε την χώρα να δει και αντιμετωπίσει την αναδυόμενη νέα ισορροπία δυνάμεων με άλλο και πλέον συμφέροντα τρόπο. Αλλά, όπως είπε και ο «Ελευθερόφρων», αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση.
ΣΝΕΒΕΜΠΤ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις