Ετσι, με τη χθεσινή του ανακοίνωση-απάντηση στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, που εδρεύει στη Βουλή, ουσιαστικά οδήγησε την πρόεδρό του σε παραίτηση. Η
τελευταία είχε την ομόφωνη γνώμη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, όταν τοποθετήθηκε στη θέση της.
ΠΟΙΟ ήταν το «έγκλημα» του συγκεκριμένου Γραφείου; Εκτίμησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις, ακόμη και αν υλοποιηθούν έγκαιρα και στο ακέραιο τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Επισήμανε ακόμη την ενίσχυση στο έπακρον της δυναμικής του χρέους, το οποίο είναι εκτός ελέγχου.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ομάδα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους ουσιαστικά επιβεβαίωνε τις εκτιμήσεις άλλων ειδικών στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας για το αδιέξοδο στην εφαρμογή των μέτρων. Η έκθεση αυτή δικαιολογημένα κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα, αφού προερχόταν από μια ανεξάρτητη αρχή, για την οποία δεν υπήρχαν υπόνοιες για κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες. Το αντίθετο.
ΣΕ ΧΘΕΣΙΝΗ του ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε ευθέως την έκθεση. Η ανακοίνωση περιείχε πολλά απαξιωτικά σχόλια, ικανά να προκαλέσουν την παραίτηση της προέδρου του. Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός αμφισβήτησε «τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα» του Γραφείου. Ο συνταγματολόγος αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις για την οικονομία διακεκριμένων οικονομολόγων!
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του κ. Βενιζέλου ωστόσο προϊδέαζε και για τη συνέχεια της ιστορίας. «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. πρόεδρο της Βουλής. Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού», ανέφερε. Ουσιαστικά, δηλαδή, προανήγγειλε την αλλαγή των μελών του Γραφείου. Μερικές ώρες αργότερα παραιτήθηκε η κ. Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια.
Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ αυτή εξέλιξη έχει δύο παραμέτρους: Η πρώτη αφορά την πορεία των δημοσιονομικών δεικτών. Μια έγκυρη επιτροπή ειδικών εκφράζει εκτιμήσεις εντελώς διαφορετικές από εκείνες του υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων. Και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο δραματικής επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας στο όνομα υλοποίησης αυτών των στόχων. Εύκολα εγείρεται το ερώτημα, αν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού θα έχουν τελικά αντίκρισμα ή θα πάνε χαμένες.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ παράμετρος αφορά την ουσία της δημοκρατίας. Ενας νεοσυσταθείς θεσμός, με ανεξαρτησία λειτουργίας και γνώμης, δέχεται τόσο σκληρή αμφισβήτηση, ώστε ν' αναγκάζεται η επικεφαλής του να οδηγηθεί σε παραίτηση. Κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης, η οποία προώθησε τη σύσταση του Γραφείου και συμφώνησε στην τοποθέτηση των μελών του, αμφισβητεί το έργο της. Επειδή δεν του αρέσει!
ΟΠΩΣ και να το δει κάποιος, πρόκειται για ακόμα μία έκπτωση στη διεύρυνση της δημοκρατίας.
http://www.enet.gr/
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις