δηµιουργείται από τη συγχώνευση όσο την πορεία της ελληνικής οικονοµίας και τις πολιτικές εξελίξεις.
Και αυτό είναι το µοτίβο. Με όποιον ξένο µιλάς, είτε αυτός είναι αναλυτής διεθνούς οίκου είτε δηµοσιογράφος, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις πολιτικές εξελίξεις και όχι στις δυνατότητες και στα τεκταινόµενα στην οικονοµία. Οι ξένοι πλέον γνωρίζουν πολύ καλά ότι η υλοποίηση των όσων έχει συµφωνήσει η κυβέρνηση και η χρηµατοδότηση της χώρας προσκρούουν στον διχασµό που υπάρχει στο κυβερνών κόµµα και στην έλλειψη συναίνεσης µεταξύ των δύο µεγάλων κοµµάτων.
Οι µισοί κυβερνητικοί βουλευτές τάσσονται υπέρ των µέτρων και οι άλλοι µισοί προβάλλουν σηµαντικές αντιρρήσεις τροφοδοτώντας σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις. «Το Μεσοπρόθεσµο έχει ασφυκτικά χρονοδιαγράµµα τα που δεν µπορούν να τηρηθούν» αναφέρουν τώρα όσοι προσπαθούν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος και να ακυρώσουν στην πράξη τις µεταρρυθµίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει για να είναι εντάξει µε την κοµµατική πειθαρχία.
Ετσι, έναν χρόνο τώρα η κυβέρνηση ακόµα προσπαθεί χωρίς επιτυχία να συγχωνεύσει και να καταργήσει δηµόσιους οργανισµούς και υπηρεσίες, να απελευθερώσει επαγγέλµατα, να καταρτίσει το ενιαίο µισθολόγιο των δηµοσίων υπαλλήλων, και ο κατάλογος των όσων έχει ήδη δεσµευτεί να κάνει από το πρώτο µνηµόνιο τελειωµό δεν έχει. Το πολιτικό σύστηµα αντιστέκεται σθεναρά σε ό,τι αλλαγές σχετί ζονται µε τη µείωση του κράτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν καµία από τις υποχρεώσεις για διαρθρωτικές αλλαγές που ανέλαβε η κυβέρνηση δεν εκπληρώθηκε στο διάστηµα του καλοκαιριού. Ετσι, σήµερα βρισκόµαστε στην ίδια θέση που ήµαστε πριν από το καλοκαίρι, όταν εκκρεµούσε η πέµπτη δόση.
Με τη στάση του αυτή το πολιτικό σύστηµα καταδικάζει την οικονοµία σε αργό θάνατο. Οσο και αν προσπαθούν στον επιχειρηµατικό τοµέα µε deal όπως αυτό της Alpha Bank µε τη Εurobank ή της Vodafone µε τη Wind να αλλάξουν το κλίµα και να τονώσουν την ψυχολογία στην αγορά, τα πάντα χάνονται στον βωµό µικροπολιτικών συµφερόντων.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις