ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

«Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΑ ΚΕΡΔΑΝΕ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΑΜ...»

Του κ. ΣΑΒΒΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ
Η διαχρονική ατάκα του πρώην προέδρου του συνδέσμου διαιτητών Πειραιά, Γιάννη Σπάθα, «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να γαμ...» συνοψίζει σε μία πρόταση τη δράση της «παράγκας Νο 1» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Θέμος Μητρόπουλος και Σωκράτης Κόκκαλης. Ο πρώτος ανέλαβε σύμβουλος του δεύτερου σε θέματα διαιτησίας και τίναξε την ποδοσφαιρική
μπάνκα στον αέρα... Υπόθεση για την οποία ουδείς τιμωρήθηκε, αφού τα πάντα θάφτηκαν και ξεχάστηκαν...
Κεντρικό της πρόσωπο ήταν ο Θωμάς Μητρόπουλος. Είχε το παρατσούκλι «Κοκαλιάρης» και εφέρετο ως ο εγκέφαλος του παρασκηνίου που κυριάρχησε στο ποδόσφαιρο από το 1996 έως την περίοδο 2001-2002 και που κανόνιζε ποιος θα είναι πρωταθλητής, ποιες ομάδες θα παίξουν στην Ευρώπη, ποιες θα υποβιβαστούν και ποιες θα τις αντικαταστήσουν.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης ανέλαβε επίσημα τον Ολυμπιακό τον Απρίλιο του 1993 και τα τρία πρώτα χρόνια δεν μπόρεσε να ανεβάσει τη λαοφιλέστερη ομάδα της χώρας στην κορυφή. Το 1996 έκανε τη μεγάλη κίνηση και αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Θωμά Μητρόπουλο. Η αθλητική εφημερίδα «Φίλαθλος» σε πρωτοσέλιδό του είχε κάνει λόγο για «το μεγάλο πιστόλι του Ολυμπιακού και του Κόκκαλη». Ο τότε πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Νίκο Καραγιαννίδη αναφέρθηκε στη συνεργασία του με το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Αιγάλεω: «Είναι προσωπική μου επιλογή και σύμβουλος σε θέματα διαιτησίας»!
Ο Θωμάς Μητρόπουλος ανέλαβε δράση και πρώτος του στόχος ήταν να ελέγξει το δ.σ. της ΕΠΑΕ που διοργάνωνε τότε το πρωτάθλημα. Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 30 Ιουλίου του 1997, ο αείμνηστος Γιώργος Δέδες θεωρούσε βέβαιη την επανεκλογή του, καθώς «έπαιζε» μόνος του και δεν είχε άλλον αντίπαλο. Μετρούσε όμως τα «κουκιά» χωρίς να λογαριάζει τον Θωμά Μητρόπουλο.
Την ημέρα των εκλογών οι στενοί συνεργάτες του Δέδε, τον έπεισαν να αποσύρει την υποψηφιότητά του και πρόεδρος της ΕΠΑΕ εξελέγη με συνοπτικές διαδικασίες ο πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Στέλιος Σφακιανάκης, ο οποίος ήταν επιλογή Μητρόπουλου. Στο δ.σ. της διοργανώτριας αρχής εξελέγησαν όσοι παράγοντες είχαν ενταχθεί στο «ερυθρόλευκο» άρμα.
Ο Θωμάς Μητρόπουλος είχε περάσει το μήνυμα που ήθελε και οι διαιτητές σταμάτησαν να σφυρίζουν εις βάρος του Ολυμπιακού και παράπονα, πλέον, με τα φαλτσοσφυρίγματα είχαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Η ΕΠΑΕ δεν αρκούσε για να ελέγχει τα πάντα η «παράγκα», αφού όλες οι αποφάσεις τελεσιδικούσαν σε δεύτερο βαθμό στις επιτροπές της ΕΠΟ. Επόμενος στόχος του Θ. Μητρόπουλου ήταν να αλώσει λοιπόν, το κάστρο της ΕΠΟ, κι αυτό έγινε. Ο μετέπειτα μεγαλομέτοχος του Αιγάλεω εδραίωσε τη θέση του στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την πανηγυρική νίκη της παράταξης που στήριζε στις εκλογές της Αλεξανδρούπολης (17/11/1997). Μία νίκη που ήρθε, όπως φημολογείται, με τη δαπάνη 1 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά ψήφων. Μάλιστα, όπως λεγόταν τότε, οι συνδιαλλαγές είχαν γίνει ακόμα και μέσα σε εκκλησία που βρισκόταν δίπλα στο ξενοδοχείο όπου διενεργήθηκαν οι εκλογές!
Με την άλωση και της ΕΠΟ στο «ερυθρόλευκο» άρμα εντάχθηκαν τα κέντρα εξουσίας του ποδοσφαίρου που έως τότε ήταν «καταπράσινα» και το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε έρμαιο των μελών της «παράγκας». Ο Θωμάς Μητρόπουλος γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο χώρο της διαιτησίας έχοντας για άμεσο συνεργάτη του τον τότε πρόεδρο του συνδέσμου διαιτητών Πειραιά, Γιάννη Σπάθα, που φέρεται να στρατολογεί διαιτητές για λογαριασμό της «παράγκας».
Ο Ολυμπιακός σαρώνει τα πρωταθλήματα και οι «υπηρεσίες» του κυκλώματος παρέχονται μέχρι και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπως είχε αποκαλυφθεί από την τηλεοπτική εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» που έβγαλε στον αέρα τις συνομιλίες των παραγόντων που ήταν μέσα και έξω από την «παράγκα».
Η αποδόμηση της «παράγκας Νο 1» άρχισε όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, (13/04/2000 - 24/10/2001) αποφάσισε να παίξει φουλ επίθεση κατά του κυκλώματος και ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ (πρόεδρος ήταν ο αδελφός του Θωμά, Βίκτωρας). Παρά την κόντρα με τον υφυπουργό Αθλητισμού, ο Σωκράτης Κόκκαλης συνέχιζε να στηρίζει τον φίλο του. Το γκρέμισμα είχε ξεκινήσει και οι πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες του κυκλώματος βγήκαν στον αέρα.
Χαρακτηριστική ήταν μία από αυτές, όπου ο Σπάθας φέρεται να μιλάει με τον Θ. Μητρόπουλο και κανονίζουν την ταρίφα για έναν διαιτητή (4 εκατ. δρχ.) κι έναν επόπτη (1 εκατ. δρχ), αντίστοιχα.
Μ: Εσύ θα μιλήσεις με τον μικρό, έτσι;
Σ: Ναι, με τον Μήτσο και τον άλλον, και τους δύο μαζί.
Μ: Λοιπόν, τι να του πούμε; Κανένα τεσσάρι αυτουνού και ένα του μικρού;
Σ: Να κάνουμε λίγα ψαλίδια. Ας κάνω λίγο ψαλίδι.
Μ: Οχι, πες του 4 και 1, ακούς;
Σ: Ναι.
Μ: Και... Βέβαια μιλάμε για αποτέλεσμα, για νίκη. Αν δεν είναι νίκη, θα κανονίσω εγώ τι θα του βγάλω.
Μετά το θόρυβο που ξέσπασε από τη δημοσιοποίηση των διαλόγων, ο Θωμάς Μητρόπουλος αποσύρθηκε από το παρασκήνιο. Η ΕΠΟ τα βρήκε με την πολιτεία και το τιμόνι του ποδοσφαίρου πέρασε στα χέρια του Γκαγκάτση μέχρι που ο Νικόλας Πατέρας έφθασε να καμαρώνει ότι «εγώ έβγαλα τα κάστανα από τη φωτιά κι έριξα τον Γκαγκάτση».
Οπως προκύπτει, πάντως, από τις συνομιλίες που βγαίνουν τώρα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνονται στη δικογραφία της «παράγκας Νο 2», «αυτά, δεν γίνονταν ούτε επί Κοκαλιάρη».
http://www.enet.gr/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις