Το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε. Τι περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης υπάρχουν πλέον;
Απάντηση: Ασφαλώς και υπάρχουν. Επαναδιαπραγμάτευση σε όλα. Τώρα ήλθε η ώρα να αξιολογηθεί συνολικά η πορεία της Οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από πέρσι ως τώρα. Που αποδείχθηκε λανθασμένη σε όλα. Το γεγονός ότι εμείς τους το είπαμε
εγκαίρως και επιμείναμε ως το τέλος, καθιστά την δική τους εμμονή σε λάθος πολιτική για την Ελλάδα, όλο και πιο δύσκολη. Γι’ αυτό και από τη μια μας πιέζουν να συναινέσουμε, ενώ από την άλλη δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη δική μας συναίνεση. Το γιατί ας το σκεφτεί ο καθένας…
Η κοινωνία δεν το αντέχει. Και το καλύτερο Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όταν δεν το αντέχει η Κοινωνία, δεν έχει ελπίδες.
Όλοι ανησυχούν ακόμα και για χειρότερα.
Κι όλοι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται τρία πράματα: Εναλλακτικό Σχέδιο (Plan B), μια άλλη κυβέρνηση με αξιοπιστία να το εφαρμόσει και μια ομαλή μετάβαση από το αρχικό Σχέδιο που απέτυχε στο εναλλακτικό Σχέδιο.
Η Νέα Δημοκρατία τα παρέχει και τα τρία. Η άρνησή της να στηρίξει το Μνημόνιο της δίνει αξιοπιστία μέσα στην Ελλάδα. Η επαναδιαπραγμάτευση που προτείνει, αποτελεί την ομαλή μετάβαση στο νέο Σχέδιο. Και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Επανεκκίνηση της Οικονομίας, αποτελεί τη βάση για τη νέα Οικονομική Πολιτική.
Τις χαμηλότερες συντάξεις έως ποιό ύψος θα αποκαταστήσετε; Και θα το πράξετε αμέσως αν γίνετε κυβέρνηση;
Απάντηση: Το είπαμε από την αρχή και το παρουσιάσαμε κοστολογημένο. Στο Ζάππειο-Ι και ακόμα περισσότερο στο Ζάππειο-ΙΙ: Εμείς προτείναμε την πλήρη αποκατάσταση των πιο χαμηλών συντάξεων. Οι υπόλοιπες συντάξεις, σταδιακά, θα μπορούν να αποκατασταθούν (αρχίζοντας από τις χαμηλότερες προς τα πάνω), όταν το επιτρέψει η δραστική μείωση του ελλείμματος.
ΦΠΑ θα μειώσετε; Και σε τι προϊόντα;
Απάντηση: Το Σχέδιό μας προτείνει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, όταν το υψηλότερο ποσοστό ήταν 19% στην πρώτη κατηγορία και η επόμενη κατηγορία ήταν 9%. Η μικρή για το τουριστικό πακέτο προτείνουμε να μειωθεί κάτω από 5%.
Ένα βασικό θέμα είναι η μείωση των μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει αποκατάσταση;
Απάντηση: Όλες οι άλλες αδικίες θα αποκατασταθούν μόλις το επιτρέψει η δραστική μείωση του ελλείμματος. Αν εφαρμοστεί η Πολιτική μας στο σύνολό της, αυτό θα γίνει σε τρία με τέσσερα χρόνια.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι επίσης χάνουν τουλάχιστον δυο μισθούς. Σε εισοδηματικό επίπεδο μπορούν να περιμένουν κάτι από εσάς;
Απάντηση: Ισχύει ό,τι ακριβώς σας απάντησα πριν. Και εν πάση περιπτώσει όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Στην αποκατάσταση των αδικιών χρειάζεται υπομονή απ’ όλους. Και προσεκτική ιεράρχηση προτεραιοτήτων από την πλευρά της Πολιτείας. Μέχρι σήμερα έγινε το αντίθετο: επλήγησαν «οριζόντια» κυρίως οι πιο αδύναμοι.
Σε περιόδους κρίσης είναι σαφές ότι κινδυνεύουν τα εθνικά θέματα. Εσείς με τις αμυντικές δαπάνες τι θα πράξετε; Θα τις μειώσετε περαιτέρω;
Απάντηση: Στις προτάσεις μας για την περιστολή της κρατικής σπατάλης – με στοχευμένες, όχι οριζόντιες περικοπές – ήμασταν ιδιαίτερα αποφασιστικοί. Στο μόνο τομέα που ήμασταν πολύ «φειδωλοί» ήταν οι αμυντικές δαπάνες. Εδώ υπάρχουν περιθώρια άμεσων περικοπών κυρίως από λειτουργικά έξοδα.Αλλά και από υπέρ-κοστολογήσεις αμυντικών προμηθειών. Να τελειώσει το απαράδεκτο «πάρτι»…Και μακροχρόνια, να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εθνική προστιθέμενη αξία στους αμυντικούς εξοπλισμούς. Αλλά, βραχυχρόνια δεν μπορούμε να κόβουμε αδιακρίτως από την Άμυνα, χωρίς να της κάνουμε δυσανάλογα μεγάλη ζημιά.
Κρατικές δαπάνες από πού θα κόψετε και σε τι ύψος υπολογίζετε τις περικοπές;
Πάνω από 18 δισεκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια, και 4,2 δισεκατομμύρια μόνο τον πρώτο χρόνο! Κι αυτό το παρουσιάσαμε αναλυτικά, κατά έτος και κατά τομέα της δημόσιας διοίκησης. Και σε πολλές περιπτώσεις εξηγήσαμε και το πώς…Πρόκειται για το μεγαλύτερο – και πιο αναλυτικό – σχέδιο περικοπής δημόσιας σπατάλης που έχει υποβληθεί ποτέ…
Μπορείτε να δεσμευτείτε αν γίνετε πρωθυπουργός ότι δεν θα θιγούν περαιτέρω τα εισοδήματα των εργαζομένων; Γιατί το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει περικοπές σε βάθος που ξεπερνά τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης, αν υποθέσουμε βεβαίως ότι η θητεία αυτή θα εξαντληθεί.
Απάντηση: Θέλουμε να εκμηδενιστεί το έλλειμμα. Όχι να γονατίσει η Ελληνική κοινωνία, η ελληνική μεσαία τάξη και η ελληνική οικογένεια. Και υποβάλλουμε συνεχώς προτάσεις, ακριβώς για να δείξουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην ανάγκη αναθεώρησης και το Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου: Γιατί γονατίζουν την κοινωνία χωρίς να περιορίζουν το έλλειμμα. Γι αυτό και επιμένουμε στην επαναδιαπραγμάτευση: πρώτον, διότι αποτελεί διαιώνιση ενός λάθους, δεύτερον, διότι προκαλεί επιδείνωση και τρίτον, διότι, όπως υπονοήσατε, πιθανότητα θα κληθούμε να το υλοποιήσουμε εμείς. Και πρέπει να αλλάξει…
Θα μετάσχετε στην Επιτροπή για τις αποκρατικοποιήσεις; Θα προτείνετε ή θα αποδεχθείτε πρόσωπα κοινής αποδοχής;
Απάντηση: Ναι, αλλά όπως έχουμε τονίσει, σημασία δεν έχει πως θα στελεχωθεί αυτή η Επιτροπή. Αλλά πώς θα προχωρήσει και τι θα αποφασίσει. Ώστε όλα να γίνουν με διαφάνεια, με επενδυτική προοπτική και χωρίς να καταντήσει «ξεπούλημα»…
Κατά τη γνώμη σας ο βίος της παρούσας κυβέρνησης πόσος μπορεί να είναι; Το καλοκαίρι κατά τη γνώμη σας είναι προεκλογικό;
Απάντηση: Εμείς το ζητάμε. Και, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, καθένας καταλαβαίνει ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν… Άλλωστε, μπορεί ακόμα η κυβέρνηση να περνά νομοσχέδια στη Βουλή. Αλλά φαίνεται πως δεν μπορεί πλέον να κυβερνά…
Σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν συγκεντρώνει κυβερνητική πλειοψηφία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιδιώξετε κυβερνητικές συνεργασίες; Και ανεξαρτήτως της πεποίθησής σας ότι θα πετύχετε αυτοδυναμία θεωρείτε πιο σταθερή μια κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της κεντροδεξιάς ή μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;
Απάντηση: Σε κρίσιμες στιγμές ο ελληνικός λαός θέλει καθαρές λύσεις και δίνει καθαρές εντολές. Γενικά πιστεύω ότι σήμερα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση ενός κόμματος που ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει. Και ευρύτατες συμμαχίες με την Κοινωνία. Όχι εύθραυστες συμπράξεις, διαφορετικών απόψεων, προσωπικών βλέψεων, εξωθεσμικών επιρροών και ποικίλων αντιφατικών σκοπιμοτήτων…
Η Νέα Δημοκρατία θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα που προαναγγέλλει ο κ. Παπανδρέου;
Απάντηση: Πρώτα απ’ όλα κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί πράγμα μιλάμε: Δημοψήφισμα για ποιο θέμα; Με ποιο ερώτημα; Και σε ποιο πολιτικό κλίμα;Ακόμα κι αν έχουν τις καλύτερες προθέσεις, είναι πιθανό να «κάψουν» ό,τι αγγίξουν. Μια κοινωνία απελπισμένη, που άλλα προβλήματα περιμένει να λυθούν, κι άλλα ερωτήματα της παρουσιάζουν, μπορεί να αντιδράσει με τρόπο απροσδόκητο. Το «Σύνδρομο της Αντουανέττας» είναι αυτό ακριβώς: Να φωνάζει ο λαός για ψωμί και συ να του μιλάς για…παντεσπάνι. Αν το θέλουν τόσο πολύ, ας κάνουν το καλύτερο «δημοψήφισμα»: ας κάνουν εκλογές! Γιατί όσο «ανεβάζουν» επικοινωνιακά το σχεδιασμό για δημοψήφισμα, τόσο θα ανεβαίνει μέσα στην κοινωνία το αίτημα των εκλογών.
Πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναδεικνύεται με άμεση εκλογή;
Απάντηση: Η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σημαίνει – και συνδέεται αναπόφευκτα με – αναβάθμιση των εξουσιών και του ρόλου του. Ουσιαστικά με την κατάργηση του αυστηρά «πρωθυπουργο-κεντρικού» συστήματος». Δεν έχει νόημα να εκλέγει ο λαός άμεσα, κάποιον χωρίς πραγματικές εξουσίες, αρμοδιότητες και ευθύνες. Κι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε πολλές δραστικές αλλαγές στο συνταγματικό και πολιτειακό μας σύστημα. Δεν απαντιέται το ερώτημά σας με ένα ναι ή με ένα όχι. Μόνο συνολικά, με μια ολοκληρωμένη πρόταση συνταγματικής αλλαγής. Τέτοια θα παρουσιάσουμε τους επόμενους μήνες.
Η «πλατεία» σας τρομάζει; Τι πιστεύετε για αυτήν;
Απάντηση: Όσο υπάρχουν άνθρωποι που διαμαρτύρονται ειρηνικά και ακομμάτιστα, κρατώντας την Ελληνική σημαία, αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.Αλλά επειδή ακριβώς σεβόμαστε τον ειρηνικό και ακομμάτιστο χαρακτήρα του, αποφεύγουμε κινήσεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως προσπάθεια κομματικής οικειοποίησης ή πολιτικού «καπελώματος». Το πιο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο ειρηνικός και ακομμάτιστος χαρακτήρας της «πλατείας»…
Ο κ. Βενιζέλος σας προτείνει συνεχώς συναίνεση. Πιστεύετε ότι είναι ειλικρινής; Και τι περαιτέρω περιθώρια υπάρχουν;
Απάντηση: Δεν κάνω «δίκην προθέσεων». Θα κριθεί και εκείνος από τις πράξεις του, όχι από τις διακηρύξεις του. Και πάντως, κάποια σοβαρά σφάλματα δεν τα απέφυγε.Νωρίς-νωρίς μάλιστα… Ξέρετε έχει περάσει η εποχή της «ρητορικής γοητείας». Είμαστε στην εποχή που η οικονομική κρίση και η κοινωνία απαιτούν βαθιά γνώση, στέρεες θέσεις και αποδεδειγμένη συνέπεια. Κι όταν διαπραγματεύεσαι, να ζητάς αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος ακόμα και αν δεν θέλουν αρχικά να στα δώσουν.Γιατί όταν αρκείσαι να παίρνεις αυτά που σου δίνουν, αυτό δεν χρειάζεται καμία «διαπραγμάτευση»…Αυτό δεν το αναφέρω ως «μομφή» στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είναι, άλλωστε, πολύ φρέσκος στη νέα θέση του. Το αναφέρω ως παραίνεση…
Ο κ. Καρατζαφέρης πάντως επιμένει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Προφανώς για να σας στριμώξει…
Απάντηση: Σας μοιάζω για… «στριμωγμένος»;
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι άλλοι στριμώχθηκαν: Εμείς με την ίδια λογική που απορρίψαμε πέρσι το Μνημόνιο απορρίψαμε φέτος το Μεσοπρόθεσμο. Δεν βρεθήκαμε πέρσι να ψηφίζουμε «ναι» φανατικά και φέτος «όχι» ή… «παρών»! Αν ήταν πέρσι «πράξη υπευθυνότητας» το ναι, πώς φέτος έγινε πράξη υπευθυνότητας το «όχι» ή το «παρών»;
Αν πέρσι η ψήφιση του Μνημονίου «επιβαλλόταν» δήθεν από την «υπέρτατη προτεραιότητα» να αποφευχθεί η χρεοκοπία (όπως ισχυριζόταν τότε η κυβέρνηση) γιατί φέτος δεν συνέβαινε το ίδιο με την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου (όπως επίσης ισχυρίσθηκε τελευταία η κυβέρνηση);
Γι’ αυτό σας λέω: άλλοι είναι στριμωγμένοι…
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις