ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ο ΗΛΙΟΣ, ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ;;

Μετά από ένα σύντομο «ξύπνημα», ο ήλιος είναι πιθανόν να εισέλθει σε μία περίοδο αδρανείας, η οποία ίσως διαρκέσει πολλές δεκαετίες. Πολλοί επιστήμονες διατυπώνουν την θεωρία, σύμφωνα με την οποία, μετά την πρόσφατη «αφύπνισή » του, ο ήλιος θα πέσει σε κώμα. Μετά από ένα διάστημα ελαχίστης δραστηριότητος μεταξύ 2008 και 2010, ο ήλιος βγήκε από τον λήθαργό του εδώ και λίγους μήνες.
Τρείς μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά την ετησία σύνοδο του τμήματος ηλιακής φυσικής της American Astronomical Society, συγκλίνουν στην άποψη ότι η πρόσφατη ηλιακή δραστηριότης είναι παροδική και ότι το άστρο μας θα περιέλθει σε κατάσταση χειμερίας νάρκης που θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες.
Το μαγνητικό πεδίο και η κινήσεις της ύλης στην επιφάνεια του ηλίου που ευθύνονται για τις ηλιακές εκρήξεις, χαρακτηρίζονται από περιοδικές μεταβολές. Κάθε ένδεκα χρόνια περίπου, ο ήλιος εισέρχεται σε φάση μεγίστης δραστηριότητος. Το αποκορύφωμα του προτελευταίου κύκλου περιοδικών μεταβολών, του 23ου, ήταν το 2001. Ο κύκλος που διανύουμε τώρα, ο 24ος, άρχισε το 2008 και ανεμένετο να φθάσει στην κορύφωσή του φέτος. Όμως οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει σημαντική καθυστέρηση και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους η αποκορύφωση της ηλιακής δραστηριότητος δεν αναμένεται πριν από το 2013. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, μετά το 2013 ο ήλιος θα πέσει σε χειμερία νάρκη.
Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί τον 17Ο αιώνα, όταν οι αστρονόμοι δεν κατέγραψαν την ύπαρξη ηλιακών κηλίδων μεταξύ των ετών 1645 και 1715. Οι επιστήμονες ονόμασαν την περίοδο αυτή «Minimum Maunder», που είναι γνωστή και ως ο μικρός αιώνας των παγετώνων, εξ αιτίας της σημαντικής πτώσεως της μέσης θερμοκρασίας στην γη. Είναι βέβαιο ότι η μη ύπαρξη ηλιακής δραστηριότητος έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας και οι επιστήμονες θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο ίσως εξουδετερωθούν οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου που προκαλεί την άνοδο της θερμοκρασίας στην γη.
Πηγή : LE FIGARO
photo : HO/Reuters

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις