Η προ ολίγων ημερών αψιμαχία στη Βουλή των Ελλήνων αναφορικά με την αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά την πτώση της δικτατορίας προσφέρει την ευκαιρία για γόνιμους ιστορικούς προβληματισμούς σε σχέση με την πρόσφατη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας.
Το έναυσμα έδωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Πάγκαλος με την τοποθέτηση του ότι η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως ελληνικού κράτους υπήρξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981. Η κυβερνητική παράταξη συνηθίζει όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο να καταφεύγει στην αριστερίστικη ρητορεία θέλοντας να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά ένστικτα της
ελληνικής κοινωνίας ελπίζοντας να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ο κύριος Αντιπρόεδρος διαθέτει μια μοναδική ικανότητα να διχάζει την κοινωνία με τις δηλώσεις και τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται. Έχει επαναλάβει αυτή την τακτική αρκετές φορές: δημόσιοι/ιδιωτικοί υπάλληλοι, ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας/ τεχνικοί αεροσκαφών…
Λοιπόν, Κωνσταντίνος Καραμανλής ή Ανδρέας Παπανδρέου, 1974 ή 1981;
Ο πρώτος οργάνωσε τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές και το δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Η νομιμοποίηση του κομμουνιστικού κόμματος και η δρομολόγηση διαδικασιών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα σφράγισαν τον δημοκρατικό προσανατολισμό της χώρας. Ο δεύτερος για ένα διάστημα – σωστά ή λάθος- έγινε ο φορέας μέσω του οποίου εκφράστηκαν κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες για δεκαετίες δεν συμμετείχαν στις πολιτικές διαδικασίες της κοινωνίας.
Υπάρχει, φυσικά και μια τρίτη άποψη…
Είναι αλήθεια ότι η παρουσία των δυο πολιτικών κομμάτων – με όλα τα μειονεκτήματα που συνοδεύουν την λειτουργία τους- συνέβαλλαν στον ομαλό πολιτικό βίο της χώρας. Είναι, όμως, επίσης σίγουρο ότι η δικτατορία στην Ελλάδα δεν κατέρρευσε από αντιστασιακή δράση κάποιας πολιτικής παράταξης. Κατέρρευσε λόγω της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο. Συνέπεια της εισβολής και κατάρρευσης της δικτατορίας υπήρξε η εθελούσια αποχώρηση των στρατιωτικών και η κλήση των πολιτικών να αναλάβουν. Το τίμημα της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα το κατέβαλλαν χιλιάδες Κύπριοι με την ζωή τους, χιλιάδες Κύπριες με την τιμή τους και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες με τις περιουσίες τους. Την στιγμή κατά την οποία η Κύπρος κατερχόταν στον Άδη, οι εκστασιασμένοι ελλαδίτες γιόρταζαν την έλευση της δημοκρατίας. Όντας πεπεισμένοι ότι είχαν επιτελέσει το χρέος τους…
Αν κάποιος θέλει σώνει και καλά να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την πτώση της δικτατορίας και την επιστροφή της δημοκρατίας ας κοιτάξει προς την Κερύνεια και την Μόρφου…
Τα θεμέλια της Γ΄ ελληνικής δημοκρατίας έχουν χτιστεί πάνω σε τάφους Κυπρίων. Φρόνιμο θα είναι να μην το ξεχνάμε. Ξεχνώντας το, ξεχνάμε και το χρέος μας απέναντι τους.
Αυτά…
http://olympia.gr/
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις