αμέσως να αναστείλουν τη διαδικασία προσχώρησής της στην ΕΕ.
Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού SU-24 υπογραμμίζει τα προβλήματα της πορείας της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και της ένταξης της στην ΕΕ. Είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κράτους που δεν ταιριάζει να είναι μέλος σε μια στρατιωτική συμμαχία όπου τουλάχιστον σέβεσαι τους συμμάχους σου. Η Τουρκία έχει αποτύχει σε τρεις βασικούς τομείς όσον αφορά τη συνεργασία με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε θέματα ασφαλείας, σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της συμπεριφοράς της στους Κούρδους, καθώς και ως ένα κομβικό κράτος που ευθύνεται ακέραια στη μαζική εκροή μετανάστευσης προς την Ευρώπη.
Οι Ρώσοι είχαν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο σε τουλάχιστον δύο προηγούμενες περιπτώσεις, ήταν ταπεινωτικό για το στρατιωτικό καθεστώς της Τουρκίας και είχε τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα για την τουρκική ηγεσία. Προφανώς αισθάνθηκαν ότι έπρεπε να προστατεύσουν την κυριαρχία τους και πίστευαν ότι θα είχαν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για να το πράξουν, χωρίς καμία όμως συνεννόηση. Έτσι προσπάθησαν να εκβιάσουν το ΝΑΤΟ, αλλά σε θέματα ασφαλείας δεν “ρίχνεις ζαριές”, ούτε “πουλάς τσαμπουκάδες.”
Η έλλειψη εμπιστοσύνης, οι λεονταρισμοί και η στρατιωτική κλιμάκωση μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη αστάθεια. Οι εντάσεις μπορεί να κλιμακωθούν στρατιωτικά, είτε τυχαία ως αποτέλεσμα εσφαλμένης ερμηνείας ή εσκεμμένα όταν υπάρξει εχθρική ενέργεια. Η χρήση βίας ούτε μπορεί να αποδοθεί με σαφήνεια στο ένα μέρος ούτε κατέχει ένα ξεχωριστό στρατιωτικό χαρακτήρα. Εδώ επίσης, δεν υπάρχει ούτε επιθυμία ούτε ελπίδα για την επίλυση της ατυχούς διένεξης από τα θεσμικά όργανα και τις αρχές του ΝΑΤΟ για ασφάλεια. Στην περίπτωσή μας τόσο οι Ρώσοι, όσο οι Αμερικανοί εργάζονται για να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση, για παράδειγμα, με τη συνεχή τους συνεργασία.
Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει η προσέγγιση της Τουρκίας στη συριακή κρίση δραματικά. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Τουρκμένους αντάρτες, σε συντονισμό με επιλεγμένες εξτρεμιστικές ομάδες, με σκοπό να αποτρέψει τη δημιουργία του “Δυτικού Κουρδιστάν.” Οι Τουρκμένοι είναι το ισχυρό χαρτί που παίζει η Τουρκία, όταν θέλει να εμπλακεί σε κάτι ή να πείσει τους συμμάχους της να κάνει κάτι. Να θυμηθούμε ότι η θέση της Τουρκίας για το Κιρκούκ και άλλα ζητήματα του Ιράκ ήταν συχνά συνδεδεμένες με το Τουρκμενιστάν. Φαντάζομαι ότι οι Ρώσοι θα επιβάλλουν κυρώσεις και αντίποινα ώστε οι Τούρκοι να πληρώσουν με κάποιο τρόπο. Θα ζήσουμε μια νέα διάσταση στις Ρωσοτουρκικές σχέσεις. Το γεγονός ότι η Ρωσία στηρίζει τον Άσαντ και η Τουρκία είναι ένας υποστηρικτής της αλλαγής του καθεστώτος στη Συρία δεν διατάρασσαν τις εμπορικές σχέσεις, μέχρι τώρα. Από εδώ και πέρα θα υπάρξει μια πολλή θερμή ρητορική ιδιαίτερα από τη Μόσχα, και υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης, αλλά μάλλον ο ορθολογισμός είναι πιο πιθανό να επικρατήσει.
Η κατάσταση είναι προφανώς πολύ τεταμένη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Αλλά οι Τούρκοι έπρεπε να σκεφτούν πριν την κατάρριψη του αεροσκάφους τυχόν επιπτώσεις της εχθρικής τους πράξης στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, το οποίο βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Εάν οι ρώσοι αντιδράσουν στρατιωτικά πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί θα ανταποκριθούν στην Τουρκία στην πιθανή επίκληση του άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, περί συλλογικής άμυνας που σημαίνει ότι μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων. Δηλαδή βάζουν σε περιπέτειες τους συμμάχους να πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία, διότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να συγκρατηθούν. Και με πιο ηθικό ανάστημα μας βάζουν να πάμε σε πόλεμο για λογαριασμό τους, όταν χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές ομάδες όπως η ISIS, και συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα και την Αλ Nusra Front.
Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει το πολύ κακό λάθος και την κακή κρίση της Τουρκίας. Να υπογραμμίζουμε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι πρέπει οι Τουρκικές αρχές, να γνωρίζουν ότι συμμετέχουν μέσα σε ένα δυτικό μπλοκ εξουσίας, και να παύση επιτέλους η ασυλία που απολαμβάνουν για πολλά χρόνια στις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις