Και γιατί το «δήθεν» λάθος να μην είναι ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα, προκειμένου να μην σοκαριστεί ο κόσμος και υπάρξει μαζικός ξεσηκωμός, από την οφθαλμοφανέστατη πια πρόθεση για δήμευση των περιουσιών των πολιτών;
Βασικό τέχνασμα της προπαγάνδας είναι το «δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω». Αν υποθέσουμε πως δεν υπήρξε λάθος αλλά ενσυνείδητα βαριά
φορολόγηση, τότε η ανακοίνωση ότι υπήρξαν λάθη τα οποία θα διορθωθούν (και για να γίνει πιο πιστευτό το γεγονός αναβάλλεται και για ένα μήνα η είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ), συνιστούν ένα βήμα πίσω, για να εκτονωθεί η λαϊκή οργή και να μην υπάρξει μαζική αντίδραση, η οποία είναι και η μόνη ικανή για να ανατρέψει αυτό το καθεστώς. Με την ανακοίνωση ότι υπάρχουν λάθη, ο κάθε πολίτης εφησύχασε, κλείστηκε πάλι στον εαυτό του και ενδόμυχα πιστεύει ότι το λάθος αφορά αυτόν μόνο και θα το διορθώσει η κυβέρνηση με εντολή του πρωθυπουργού. Αδιαφορεί πλέον τι γίνεται με τους άλλους, ούτε το κουβεντιάζει μαζί τους, φορτωμένος μάλιστα και με κάποιου είδους ενοχή.
Όμως η δήλωση της κυβέρνησης (παρόλα αυτά) ότι τελικά θα εισπράξει τον λανθασμένο φόρο και ότι το πρόβλημα θα λυθεί στο μέλλον με κάποιον συμψηφισμό, κάθε άλλο παρά για λάθος μοιάζει. Οι αφελείς πολίτες πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν σ’ αυτόν τον τόπο.
Εξάλλου γιατί πρέπει να μασήσουμε τα περί λάθος, αφού η κυβέρνηση (με την επίκληση της τρόϊκας και της σωτηρίας της χώρας) μπορεί να επιβάλει πλέον οποιονδήποτε φόρο χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ποιος θα τη σταματήσει; Μήπως η Δικαιοσύνη; Γι’ αυτό, μάλλον με προσπάθεια εκτόνωσης φέρνει το όλο θέμα.
Πέτρος Χασάπης
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις