Στη συνέχεια του διαρκούς πωλητήριου που έχει βάλει αυτή η συγκυβέρνηση, σειρά τώρα πήρε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς
Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε.
Η διαδικασία πώλησης του ΑΔΜΗΕ έχει πολλά σκοτεινά σημεία. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι στην ουσία ένα συνονθύλευμα από φωτογραφικές διατάξεις πρόσκλησης οποιονδήποτε επενδυτών που δεν έχουν τα πραγματικά, τα χρηματοοικονομικά και τεχνικά κριτήρια για να αναλάβουν αυτή την επένδυση και κινούνται στην ίδια λογική, που κινήθηκε και η εκποίηση άλλων οργανισμών.
Ο ΑΔΜΗΕ με περιουσία 8 δισ. θα ξεπουληθεί έναντι «πινακίου φακής», της τάξεως των €350 εκ. Φυσικά αυτό θεωρείται από την κυβέρνηση ως ένα (ακόμα …) success story!
Πάμε όμως να δούμε και όσα δεν μας έχουν πει οι κυβερνώντες.
Σήμερα το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη, όπως αναφέρει το hellasforce.com δήλωσε πως «Δεν υπάρχει κανένα θέμα στην κυβέρνηση από την πώληση του 30% της ΔΕΗ».
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό , η κ. Βούλτεψη τόνισε ότι ο διαχωρισμός και η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» δεν συνιστά μνημονιακή δέσμευση, αλλά υποχρέωση της χώρας έναντι στην ΕΕ, ώστε να μην υπάρχουν μονοπωλιακές πρακτικές.
Ας δούμε όμως και τι προβλέπει ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε στις 12-2-2014…αλλά και ποιες είναι οι απαιτήσεις τη τρόικας…
Ν. 4237/2014 (ΦΕΚ Α 36/12-2-2014) Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και άλλες διατάξεις.
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4237
ΦΕΚ Α 36/12-2-2014
Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1. Ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
1. Με επιμέλεια και δαπάνη της εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.» (ΔΕΗ Α.Ε.) συντελείται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της εταιρείας «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.» (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) μέσω: α) της πώλησης και μεταβίβασης από τη ΔΕΗ Α.Ε. μετοχών εκδόσεως της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. που αντιστοιχούν σε ποσοστό 66% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σε επενδυτή και β) της απόκτησης από το Ελληνικό Δημόσιο του λοιπού ποσοστού 34% που θα εξασφαλίζει σε αυτό καταστατική μειοψηφία σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών.
Προφανώς, η πώληση της ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ είναι μνημονιακή υποχρέωση...
Μόνο που η κυβέρνηση ξεπέρασε και τις απαιτήσεις της τρόικας, η οποία ζητούσε 17% πώλησης της ΑΔΜΗΕ, και η κυβέρνηση ξεπουλά το 66% !
Μπορεί να μας απαντήσει κάποιος γιατί ενώ οι δανειστές ζητούν το 17% εμείς ξεπουλάμε το 66%;
Είναι πραγματικά προκλητικός ο τρόπος με τον οποίο η συγκυβέρνηση αναιρεί τα ίδια τα επιχειρήματά της για την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Ο υποψήφιος επενδυτής όχι μόνο δε χρειάζεται να έχει τα αναγκαία κεφάλαια αλλά ούτε τη στοιχειώδη τεχνική γνώση και εμπειρία. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προβλέπει ακόμα και την παραχώρηση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών;
Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θέλουμε για τέτοιες στρατηγικές δομές; Τι σημαίνει 5 έτη; Ότι τόσο θα χρειαστεί ο επενδυτής «για να μάθει τη δουλειά» ή μήπως για να κάνει μια αρπαχτή και να αποχωρήσει; Αφήνοντας πίσω του ποιο έργο, ποιες υποδομές και ποια τεχνογνωσία;
Το μόνο σίγουρο, είναι ότι η παρούσα συγκυβέρνηση μοχθεί για τη μετατροπή ενός κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό με εγγυημένο κέρδος. Το εγγυημένο κέρδος, προκύπτει από την απευθείας πληρωμή μέσω του τιμολογίων από τον καταναλωτή στον ΑΔΜΗΕ.
Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια.
Ας δούμε τώρα τι ζητάει η τρόικα στην αναφορά της «The Second Economic Adjustment Programme for Greece, Second Review – May 2013″ στη σελίδα 44
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις