ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: Αντιμέτωπο με το δίλημμα έξοδο από την τρόικα ή αλλαγή πολιτικής

Αρθρο στο Bloomberg καταγράφει τους λόγους αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος
Η κριτική από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό πρόγραμμα ενδέχεται να οφείλεται στη βούληση του Ταμείου για αποχώρηση από την τρόικα ή μια προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας του ή -το πιθανότερο- σε μια προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής, υποστηρίζεται σε άρθρο που δημοσιεύει το Bloomberg, καταγράφοντας τους λόγους που οδήγησαν το Ταμείο στην πρόσφατη παραδοχή για το ελληνικό πρόγραμμα.
Οι παραδοχές αποτυχίας του ελληνικού σχεδίου διάσωσης δεν προκάλεσαν έκπληξη, αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου, καθώς
αξιωματούχοι του ΔΝΤ, σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, εξέφραζαν κατ' ιδίαν την βαθιά ενόχληση τους για τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης.

Αυτή η ενόχληση ήρθε στο φως με την έκθεση, επισημαίνει η Μέγκαν Γκριν που υπογράφει το άρθρο.

Το ΔΝΤ, όπως επισημαίνεται, αποδέχθηκε τρεις σημαντικές αποτυχίες στο ελληνικό πρόγραμμα:

Πρώτον, το ελληνικό χρέος όφειλε να αναδιαρθρωθεί αμέσως μετά την εκδήλωση της κρίσης και όχι το Μάρτιο του 2012, καθώς η καθυστέρηση επέτρεψε στους ιδιώτες επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος, μετακυλώντας το στους επίσημους πιστωτές.

Δεύτερον, το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι οι μακροοικονομικές υποθέσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποδείχθηκαν εξαιρετικά αισιόδοξες. Όπως ομολόγησε και παλαιότερα το ΔΝΤ, είχε υποτιμήσει το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή και, κατά συνέπεια, τις επιπτώσεις της λιτότητας και των δημοσιονομικών περικοπών στην οικονομική ανάπτυξη.

Τρίτον, το ΔΝΤ επισήμανε με την έκθεση τα διαφορετικά συμφέροντα εντός της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των μεμονωμένων πιστωτών, όπως της Γερμανίας. Η τρόικα, γράφει το άρθρο, φαίνεται ότι δεν δουλεύει σαν μια καλολαδωμένη μηχανή.

Όπως επισημαίνεται, η έκθεση του ΔΝΤ επικρίνει παράλληλα την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον σχεδιασμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να ανακάμψει η Ελλάδα. Επικρίνει ακόμη την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που μείωσε την αποτελεσματικότητα της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι ένας από τους λόγους που διατυπώθηκαν για να εξηγήσουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ ήταν η ενδεχόμενη βούληση του Ταμείου να προκαλέσει την έξοδό του από την τρόικα. Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται, δεν μοιάζει ωστόσο πιθανό, καθώς το ΔΝΤ είχε την ευκαιρία να απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό σχέδιο διάσωσης και επέλεξε τελικά να συμμετάσχει.

Ένα άλλο ενδεχόμενο, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι το ΔΝΤ επιχείρησε να ανακτήσει μέρος της αξιοπιστίας που είχε χάσει από τα λάθη του πρώτου σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι τα ίδια ωστόσο λάθη επαναλήφθηκαν από την τρόικα και στο πρόσφατο σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο.

Οι υποθέσεις μάλιστα πάνω στις οποίες βασίσθηκε το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, όπως επισημαίνεται, είναι οι ίδιες που είχε χρησιμοποιήσει η τρόικα για την Ελλάδα, καθιστώντας πιθανή τη διαγραφή μέρους του κυπριακού χρέους τα επόμενα χρόνια.

Το άρθρο σημειώνει ότι την καλύτερη εξήγηση για την απόφαση δημοσιοποίησης της έκθεσης από το ΔΝΤ έδωσε ο Μαρκ Ντόου, πρώην οικονομολόγος του Ταμείου, ο οποίος θεωρεί ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να αλλάξει πολιτική, χρησιμοποιώντας τα διδάγματα για την αναδιάρθρωση χρέους.

Τέλος, τονίζεται ότι η επιρροή του ΔΝΤ στις ασκούμενες πολιτικές στην ευρωζώνη είναι περιορισμένη λόγω και της περιορισμένης οικονομικής συνεισφοράς του στα σχέδια διάσωσης και αναφέρεται ότι το ΔΝΤ εξάλλου, καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην επιβολή μιας εμπροσθοβαρούς λιτότητας και των αρνητικών συνεπειών της στην οικονομική ανάπτυξη.

Αντίθετα, είχε προκρίνει την ανάγκη μιας όσο το δυνατό συντομότερης αναδιάρθρωσης του χρέους, κάτι που εφαρμόσθηκε εν μέρει στο κυπριακό σχέδιο διάσωσης.

Το κυπριακό σχέδιο απηχεί εν μέρει τις απόψεις του ΔΝΤ, καθώς επέβαλε την καταρχήν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση, περιορίζοντας τα ποσά δανεισμού της χώρας.

Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα, καταλήγει το άρθρο, είναι αν τα άλλα δύο μέλη της τρόικας θα πάρουν το μήνυμα που θέλει να στείλει το Ταμείο...

Να μην έχουμε ανάγκη το ΔΝΤ, λέει ο Σόιμπλε

Στο ίδιο μήκος κύματος και με δεδομένη την αντιπαράθεση ΔΝΤ και Βερολίνου, ενδεικτική είναι και η έκκληση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τους Ευρωπαίους να εργαστούν ώστε να μην χρειάζονται την βοήθεια του ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας ότι αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την παρουσία του Ταμείου στην Ευρώπη.

«Γενικά, υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την ισχυρή εστίαση του ΔΝΤ στην Ευρώπη», είπε τη Δευτέρα και συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο ώστε να μην έχουμε ανάγκη πλέον την βοήθεια του ΔΝΤ», απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Οικονομικών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
http://www.tovima.gr/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις