ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Πλημμύρισε αφρόψαρα το Αιγαίο

«Πάρτι» με τα αφρόψαρα κάνουν από τον Φεβρουάριο τα γριγρί στο βόρειο Αιγαίο. Τεράστιες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας αλιεύτηκαν τους τελευταίους μήνες σε Θερμαϊκό και Θρακικό Πέλαγος, όπου έχουν φτάσει σχεδόν όλα τα ψαρoκάϊκα της χώρας.
«Ξαφνικά από τις 16 Φεβρουαρίου το Βόρειο
Αιγαίο γέμισε αφρόψαρα. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πόσο μεγάλες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας πιάναμε. Ηταν κοπάδια με εκατομμύρια ψάρια που ήρθαν από τις Σποράδες. Κυρίως εντοπίζονταν στον Θερμαϊκό από το Φανάρι Ποσειδωνίου έως την Επανομή, αλλά και στο Θρακικό Πέλαγος», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Αγιος Νικόλαος» και ταμίας της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), Δημήτρης Παγώνης.

Αυξήθηκε ο γαύρος 80%

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΠΜΑ, τα αποθέματα του γαύρου αυξήθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο κατά 80% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και της σαρδέλας κατά 70%. Μικρή αύξηση είχαν οι ποσότητες του κολιού και της γόπας, ενώ εδώ και 10 χρόνια έχει εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες το σκουμπρί, για το οποίο πάντως οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ποτέ δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα και εμφανίζονται μικροί πληθυσμοί στο Βορειοανατολικό Αιγαίο κυρίως το καλοκαίρι όταν κατεβαίνουν παγωμένα ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα

Ψαράδες από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία έρχονται στον Θερμαϊκό, ενώ στο Θρακικό Πέλαγος ψαρεύουν οι Τούρκοι. Οι τελευταίοι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές διπλασιάστηκαν και ένα κασόνι γαύρου (7 Kgr) πουλιέται σήμερα 8-10€.

«Η δουλειά πήγε πολύ καλά, ψαρεύαμε μεγάλες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας. Χόρτασε η εγχώρια αγορά και πήγαν εξαιρετικά καλά οι εξαγωγές. Δεν ήταν μόνο μεγάλος ο αριθμός των ψαριών, αλλά και πολύ καλή η ποιότητά τους. Ηταν παχιά ψάρια και πολύ νόστιμα. Ειδικά η σαρδέλα κυκλοφόρησε πολύ και υπήρχε όλο το χειμώνα σε αφθονία. Κοντά στα 30 χρόνια είχαμε να δούμε τόσα ψάρια», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γριγρί Καβάλας, Γιάννης Μανιός.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο τεράστιος πληθυσμός οφείλεται αφενός στον ήπιο χειμώνα και αφετέρου στο γεγονός ότι την περίοδο της αναπαραγωγής υπήρχε άφθονο ζωοπλαγκτόν, έτσι χάθηκαν πολύ λίγα αβγά. Ο γόνος μεγάλωσε και τα ψάρια γέμισαν τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Βόρειο Αιγαίο είναι μια θάλασσα άφθονη σε αφρόψαρα σε αντίθεση με το Νότιο Αιγαίο που είναι ολιγοτροφική και το Ιόνιο που δεν έχει καθόλου ψάρια. Ο Θερμαϊκός, το Θρακικό Πέλαγος, το Βορειοανατολικό Αιγαίο έχουν αφθονία σε σαρδέλα και γαύρο, αλλά και άλλα ψάρια, για τον επιπλέον λόγο ότι εκεί καταλήγουν πολλά ποτάμια, αλλά και ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα.
Πηγή Εθνος

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις