Είναι τέτοια η ένταση που δημιουργήθηκε στις
τέσσερις ημέρες που βρίσκονται οι Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στην Αθήνα που ο συνήθως αισιόδοξος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας τούς είπε στην πρώτη κιόλας συνάντηση:
Κατόπιν τούτων και της βαριάς ατμόσφαιρας που επικράτησε και στις συναντήσεις με τις διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών, δεν θα αποτελέσει έκπληξη - σε όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις - αν μετά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά μείνουν ανοιχτά βασικά θέματα και η τρόικα αποχωρήσει. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η συνέχεια θα δοθεί στο Eurogroup της Παρασκευής στο Δουβλίνο όπου μπορεί να τεθεί και το θέμα της Εθνικής τράπεζας.
Το σκηνικό κρίσης φάνηκε στην πρώτη κιόλας συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας την Πέμπτη το απόγευμα στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος.
Στην ατμόσφαιρα υπήρχε ένταση, το κλίμα ήταν βαρύ και αμέσως μετά τις τυπικές χειραψίες ακούστηκαν φωνές και άρχισε η φασαρία. Μπροστά στον σκυφτό, συνήθως μουτρωμένο Πόουλ Τόμσεν, ο κ. Στουρνάρας σηκώθηκε από το κάθισμά του και εμφανίστηκε - από τις λίγες φορές - σκληρός, προκαλώντας έκπληξη ακόμη και στην ελληνική πλευρά, προειδοποιώντας την τρόικα ότι δεν υπάρχουν αντοχές για νέα μέτρα.
Για λίγο έπεσε σιωπή. Οι περισσότεροι κοίταζαν τα χαρτιά τους...
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» όλοι συμφώνησαν ότι είναι πολύ νωρίς για οριστικές εκτιμήσεις και συμπεράσματα για το πού πάνε, κυρίως, τα δημοσιονομικά θέματα.
Η τρόικα μετά και τη δεύτερη συνάντηση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής εξακολουθεί να θεωρεί ότι για το 2013 υπάρχει δημοσιονομικό κενό ύψους 1,3 δισ. ευρώ (από υστέρηση των φορολογικών εσόδων κυρίως του ΦΠΑ και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) αλλά αποδέχθηκε ότι η ρύθμιση που θα γίνει τον Μάιο για τις οφειλές των προηγούμενων ετών, που θα φτάνει τις 48 δόσεις, θα βοηθήσει.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον φόρο των ακινήτων η τρόικα εξετάζει ακόμη αν το κενό που δημιουργείται από τη μείωση του τέλους στις συνοικίες και στα χωριά που έχουν χαμηλή τιμή ζώνης θα καλυφθεί από τις τρεις προτάσεις για φορολόγηση των οικοπέδων, των αγροτεμαχίων και των ακινήτων που νοικιάζει το Δημόσιο και τα οποία ως τώρα δεν πλήρωναν.
Και να φανταστεί κανείς ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, κατά τον έλεγχο του Φεβρουαρίου η τρόικα προσδιόριζε το δημοσιονομικό κενό στα 2,7 δισ. ευρώ λόγω της μεγάλης υποχώρησης των εσόδων από ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και της αναβολής της επιβολής τέλους υπέρ του ΟΑΕΕ (του Ταμείου των αυτοαπασχολουμένων) στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Το μείζον ζήτημα που πυροδότησε τη νέα κρίση είναι οι απολύσεις που δεν γίνονται στο Δημόσιο. Οι Τροϊκανοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θέμα το οποίο ανέλαβε να διαπραγματευθεί ο κ. Στουρνάρας, στο γενικότερο πλαίσιο των συζητήσεων.
Μετά την απόρριψη των προτάσεων για τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία και στο Δημόσιο και τις προβλέψεις για σταδιακή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ως το 2016 από την τρόικα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν την Παρασκευή το βράδυ: «Στο Δημόσιο υπάρχει θέμα. Δεν τους ικανοποιούν οι αριθμοί των αποχωρήσεων που τους έχει στείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Κατά τις πληροφορίες στο σχέδιο δεν υπήρχε πρόβλεψη ούτε καν για την οριστική απομάκρυνση όσων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ελέγχονται πειθαρχικά, ακόμη και αν κατηγορούνται για βαριά ποινικά αδικήματα.
Μετά το τέλος της σχετικά σύντομης συνάντησης με την τρόικα (κράτησε περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο) ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς αν λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, είπε: «Οχι, εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση κύκλων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που τόνιζαν: «Οποιος είναι στις διαπραγματεύσεις, ας βάλει και την υπογραφή του»...
Απαιτήσεις-σοκ για τις τράπεζες
Ως χαρακτηριστική περιγράφεται η συζήτηση για τις συνέργειες που απορρέουν της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Στη συνέχεια, όταν νομικός εκπρόσωπος της Εθνικής υποστήριξε ότι «έχουν προχωρήσει οι νομικές διαδικασίες της συγχώνευσης και δεν μπορούν να αναστραφούν», εκπρόσωπος της τρόικας με απαξιωτικό τρόπο δήλωσε: «Τι μας λέτε... στις πτωχευμένες τράπεζες δεν υπάρχουν μέτοχοι».
Η τρόικα έβαλε στο τραπέζι θέμα διοικήσεων και ακούστηκαν τα ονόματα των κκ. Τάκη Αράπογλου και Παναγή Βουρλούμη.
Οπως φαίνεται, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ιδέα είναι να συγκροτηθούν τέσσερις πυλώνες, με μικρότερα σχήματα, ώστε να είναι διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτά.
Ο τροϊκανός που υπέστη εγκεφαλικό στις διαπραγματεύσεις
Η κατάρρευση του 38χρονου Ιταλού Giovanni Callegari έπειτα από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με στελέχη της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά μέτρα δείχνει την πίεση κάτω από την οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» ο ιταλός επικεφαλής της ομάδας δημοσιονομικής πολιτικής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πατέρας δύο παιδιών, υπέστη το επεισόδιο ενώ βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών.
Αμέσως μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική και νοσηλεύεται από την Πέμπτη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Την Παρασκευή ανέκτησε την επαφή του με το περιβάλλον και οι θεράποντες ιατροί θεωρούν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Το γεγονός προκάλεσε σοκ στην ελληνική πλευρά, στoυς δύο άμεσους συνεργάτες του, τη Βουλγάρα Eva Petrova και τον Ricardo Ercol, και σε όλη την τρόικα.
Ο ιταλός οικονομολόγος, 38 ετών, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, πήρε μάστερ στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Γουόρικ της Βρετανίας, και έκανε το διδακτορικό του στο Τμήμα Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI). Εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από το 2011, ενώ προηγουμένως, από το 2007 ως το 2011, δούλεψε στο ΔΝΤ ως υπεύθυνος δημοσιονομικών θεμάτων με αποστολές μεταξύ άλλων στο Κονγκό. Από τους έλληνες συνομιλητές του χαρακτηρίζεται «ο πιο ήπιος Τροϊκανός» και είναι αυτός στον οποίο ανέθεσε η Φραγκφούρτη να συντάξει τη μελέτη για το λάθος με τους πολλαπλασιαστές στο ελληνικό μνημόνιο.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια και παρατηρήσεις