ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η Αρκτική το νέο πεδίο αντιπαράθεσης

Η Αρκτική μετατρέπεται σε περιοχή αυξημένου ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στη διεθνή κατοχύρωση των ορίων της υφαλοκρηπίδας, των δυνατοτήτων διέλευσης των θαλασσίων οδών του Βορρά και του Νότου, και την πολλά υποσχόμενη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της.
 Στη διάρκεια των ασκήσεων της Δυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης, τα παράκτια στρατεύματα του Βόρειου Στόλου στις 25 Οκτωβρίου αποβίβασαν για πρώτη φορά στην
ιστορία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού σώμα πεζοναυτών στην ακτή του νησιού Κοτέλνι. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Διοίκησης, στη διάρκεια της αποβατικής επιχείρησης ερευνήθηκαν νέες περιοχές για πλεύση και για τη δυνατότητα αποβάσεων σε διάφορα σημεία της ακτής της Αρκτικής, πραγματοποιήθηκε αναγνώριση της περιοχής των νησιών του Πελάγους Νοβοσιμπίρσκ, ενώ δοκιμάστηκε και η χρήση τεχνικών μέσων του στρατού και οπλικών συστημάτων στις αρκτικές συνθήκες.
Για πρώτη φορά κατά τη διεξαγωγή τέτοιου είδους επιχειρήσεων στρατιωτικής προπαρασκευής, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα της προστασίας πολιτικών υποδομών, όπως σταθμών επιστημονικών ερευνών, εγκαταστάσεων γεώτρησης, καθώς και των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται στην περιοχή της Αρκτικής. Για τον σκοπό αυτό, στις υποαρκτικές περιοχές της ζώνης της Βόρειας θαλάσσιας οδού, επιχείρησε και το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο «Αντιναύαρχος Κουλακόφ», καθώς και το βαρύ πυρηνοκίνητο καταδρομικό και φορέας πυραύλων «Μεγάλος Πέτρος».
Στις ασκήσεις συμμετέχουν περισσότεροι από 7000 άντρες και περισσότερες από 150 μονάδες στρατιωτικών τεχνικών μέσων. Τα σενάρια της άσκησης θα εφαρμοστούν στα πολύγωνα στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στις υποαρκτικές περιοχές της ζώνης της Βόρειας θαλάσσιας οδού, στα παράκτια πολύγωνα της περιοχής Πετσένγκσκι της περιφέρειας Μούρμανσκ και στις χερσονήσους Σρέντνι και Ριμπάτσι.
Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Αρκτική. Στις αρχές του 2012 την πρόθεσή του να δημιουργήσει βάση στο νησί Κορνουόλις, ανακοίνωσε ο Καναδάς. Τη στρατιωτική της παρουσία στον Παγωμένο Ωκεανό ετοιμάζεται να ενισχύσει και η Δανία. Το 2010, η Νορβηγία μετέφερε την έδρα της Διοίκησής της στον πολικό κύκλο, ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς άρχισαν να διεξάγουν τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική.
Μια ανάλογη στρατιωτική δραστηριότητα είναι απόλυτα κατανοητή. Ο ανταγωνισμός στην Αρκτική, ιδιαίτερα μετά το φαινόμενο της σταδιακής τήξης των πάγων στα μέρη αυτά, έχει τον τελευταίο καιρό ενταθεί. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αρκτική εκτιμάται ότι αποτελούν το 25% επί του συνόλου των αναξιοποίητων αποθεμάτων παγκοσμίως.
Στην περιοχή διασταυρώνονται οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα διαφόρων χωρών, ενώ αυξάνεται και η διαμετακομιστική σημασία της. Ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας γεωπολιτικών προβλημάτων, Κονσταντίν Σιβκόφ, διαπιστώνει ότι «δεδομένης της μετακίνησης του κέντρου οικονομικής ανάπτυξης από την Ευρώπη στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, η σημασία της Βόρειας θαλάσσιας οδού θα αυξάνεται διαρκώς».
Παράλληλα, η Αρκτική αποτελεί την συντομότερη οδό, όχι μόνο για το ναυτικό, αλλά και για τις στρατηγικές αεροπορικές δυνάμεις και τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, εξηγεί ο Κ.Σιβκόφ. Ο ίδιος λέγει γι' αυτό: «Η δυνατότητα ανάπτυξης σε αυτή την περιοχή ισχυρών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας και πυρηνικών υποβρυχίων-φορέων βαλλιστικών πυραύλων θα καταστεί ιδιαίτερα σημαντική για όλες τις παγκόσμιες δυνάμεις. Από ό,τι γνωρίζω, αμερικανικά υποβρύχια περιπολούν συνεχώς στα νερά της Αρκτικής λεκάνης και ειδικά στη Θάλασσα του Μπάρεντς, από τις αρχές της δεκαετίας του '90».
Είναι προφανές ότι το κύριο βάρος της προστασίας των ρωσικών αρκτικών εγκαταστάσεων θα αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό. Το κρατικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με ορίζοντα ως το 2020, προβλέπει την κατασκευή νέων πλοίων για τον Βόρειο στόλο.
Για τις εξοπλιστικές ανάγκες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη συγκεκριμένη περιοχή είχε αναφερθεί στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου ο επικεφαλής της Διοίκησης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Βορείου Στόλου, υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ΠΝ, αντιναύαρχος Βασίλι Λιασόκ: «Χρειάζονται πλοία ικανά να φέρουν εις πέρας αποστολές, έχοντας τη δυνατότητα να βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αρκτική ζώνη. Η λειτουργία τους πρέπει να βασίζεται στην ατομική ενέργεια και να διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα τα καθιστούν ιδανικά για τις ψυχρές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Το δεύτερο σκέλος της αποστολής μας στην Αρκτική, προϋποθέτει την ύπαρξη πλοίων ακτοφυλακής, κυρίως στη Θάλασσα του Μπάρεντς και εν συνεχεία στη Θάλασσα του Καρς, τα οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν την ομαλότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού, και να διασφαλίζουν την προστασία της θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας».
Η Ρωσία θα εγκαταστήσει πριν το 2013 στο Αρχιπέλαγος της Νέας Γης και στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό μια αεροπορική δύναμη αναχαίτισης την οποία θα αποτελούν τα μαχητικά μακράς ακτίνας δράσης Mig-31, με σκοπό την προστασία της συγκεκριμένης περιοχής από τυχόν επίθεση από τον Βορρά. Επισπεύδονται επίσης, οι εργασίες για την ενίσχυση των υποδομών της Ρωσίας στην πολική συνοριακή της ζώνη. Τον περασμένο Αύγουστο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, ανέφερε ότι στη διαδρομή της Βόρειας θαλάσσιας οδού σχεδιάζεται η δημιουργία βάσεων ΠΝ και συνοριακών υπηρεσιών.
Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ίγκορ Παλούτσα, επικεφαλής της Διοίκησης Ακτοφυλακής, η οποία εντάσσεται στη Συνοριακή Υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, ως το 2021 αναμένεται να παραδοθούν 11 νέα ολοκληρωμένα συγκροτήματα συνοριακών υποδομών. Επίσης, έχει προγραμματιστεί η κατασκευή και επισκευή ναυτικών λιμένων και αεροδρομίων διπλής χρήσης, για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις