ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Πρώτο βήμα για τη μεταναστευτική πολιτική το Κέντρο Θαλάσσιας Ασφάλειας

του Δημήτρη  Τσαϊλά, υποναύαρχου ε.α.
Ζούμε το θέατρο του παραλόγου, ως οι κυβερνήσεις να μην είχαν προειδοποιηθεί, να μην είχαν καταλάβει τίποτα για την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση που προκαλούν τα καραβάνια των προσφύγων, τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και την εθνική πολιτική
ασφάλειας ιδιαιτέρως των κρατών που είναι οι πύλες εισόδου, όπως η πατρίδα μας.
Κατά το παρελθόν έτος, χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες, ιδιαίτερα όσοι προσπάθησαν να ξεφύγουν από τους πολέμους στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, και την καταπίεση στην Ερυθραία, με κάθε μέσο, διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Ελλείψει μεταναστευτικής πολιτικής και λόγω του στρουθοκαμηλισμού των ηγετών της Ευρώπης, οι πρόσφυγες είναι θύματα των συμμοριών λαθρεμπόρων, με τους Τούρκους, τους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς να  έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο απαιτώντας παράνομα, τεράστιες αμοιβές για να μεταφέρουν τους μετανάστες σε μια χώρα της ΕΕ.
Εάν άμεσα δεν αλλάξει ριζικά η πολιτική διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, η ροή των προσφύγων θα συνεχιστεί ανεξέλεγκτα και αυξανόμενη με γεωμετρική πρόοδο. Αφού οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής δεν παρέχουν ασφάλεια, ούτε σταθερότητα, ή μια δημοκρατική και οικονομική προοπτική για το λαό τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένονται περίπου 800000 αιτήσεις ασύλου μόνο για φέτος στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να πείσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος των προσφύγων.
Ήδη σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπάρχει ένα αντι-μουσουλμανικό συναίσθημα και μια βαθιά απροθυμία να δεχτούν τους πρόσφυγες που αναζητούν ασφάλεια και ελευθερία. Επίσης τα λαϊκιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη εγείρουν αντι-μεταναστευτική ρητορική. Εάν οι κυβερνήσεις υποκύψουν στους λαϊκιστές, τότε η Ευρώπη, από προεπιλογή, θα γίνει ένα φρούριο. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλουν τα ακροδεξιά κόμματα.
Στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη σχεδιασμού, οργάνωσης και ελέγχου των μεταναστών στο σύνολό τους, εκτός της Χρυσής Αυγής, υπάρχουν και άλλες ξενοφοβικές φωνές που ζητάνε την απαγόρευση εισόδου στους πρόσφυγες. Αν γίνει αυτό, οποιεσδήποτε αξίες της Δημοκρατίας μελλοντικά θα υπονομευόταν. Αυτό είναι επιζήμιο για τη φήμη της Ελλάδος ως μιας ανοιχτής κοινωνίας προσηλωμένης στην υπεράσπιση των Δημοκρατικών αξιών.
Επιπλέον, μια εσωστρεφής και ξενοφοβική Ελλάδα θα κάνει ανυπολόγιστη ζημιά στην επιρροή της στην Ανατολική και Νότια γειτονιά, προς όφελος της Τουρκίας.
Πάνω απ’ όλα, η υποκρισία του πολιτικού κόσμου στην κρίση των προσφύγων, επιβεβαιώνει την αδυναμία μας, όταν πρόκειται για τη διαχείριση των κρίσεων. Η διαχείριση των κρίσεων είναι ένα από τα εργαλεία  πολιτικής που δεν μπορούμε να υπερηφανευθούμε. Να θυμίσω την υπόθεση Οτσαλάν, την κρίση των Ιμίων και τώρα το μεταναστευτικό.
Αντί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, εμείς οι ίδιοι πρέπει να προβούμε σε επανακαθορισμό της μεταναστευτικής στρατηγικής αποκλείοντας πρώτα απ’ όλα τη σχετική ευκολία δράσεως στο Αιγαίο με τη δημιουργία κέντρου θαλάσσιας ασφάλειας, με τη συμμετοχή πόρων των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Δεν μιλάω για μια αναλαμπή που θα μετακινήσει τον έλεγχο του Αιγαίου με το μοντέλο του ισχυρού όψιμου ηγέτη σε έρευνα διάσωση, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον ανταγωνισμό με τα αντίπαλα ναυτικά, αλλά για μια ευρωπαϊκή εφαρμογή ελέγχου με προοπτική στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Παρά την αναγκαιότητά, της προσήλωσης στην οικονομία που δεν είναι το μόνο ή ακόμα και το πιο σημαντικό πράγμα σε σχέση πάντα με την εθνική μας ασφάλεια, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον σταθεροποιητικό μας ρόλο στο Αιγαίο, παραμελώντας την ισορροπία δυνάμεων, καθώς και να αρνηθούμε την παραίτηση από εθνικές θέσεις που είναι πλήρως ταυτισμένες με την επιβίωση μας.
http://www.anixneuseis.gr/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις