ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Οι αναταραχές στην ΠΓΔΜ αποκαλύπτουν ότι ο “Μακεδονισμός” βλάπτει σοβαρά τους Σκοπιανούς

Του Δημητρίου Τσαϊλά*
Η ΕΕ μπορεί να μην κοιμάται, αλλά σίγουρα τελεί εν υπνώσει, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα στα Σκόπια, σαν να μη συμβαίνει τίποτα εκεί. Ακόμη χειρότερα, δεν διαθέτει τα ανάλογα εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προέρχονται από την
περιοχή, συνολικά. Τα αιματηρά γεγονότα στην ΠΓΔΜ δείχνουν ένα επικίνδυνο μείγμα εγκληματικών δικτύων και εθνοτικών εντάσεων σε ένα αδύναμο πολιτικό περιβάλλον, που είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
 Η ΕΕ είχε υποσχεθεί ότι σύντομα θα επιτελεσθεί η ενοποίηση με την ΠΓΔΜ και η διεύρυνση, αλλά από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια απραξίας, αν όχι οπισθοδρόμησης. Μέχρι τώρα δικαιολογούνταν αστόχως, οι ευρωατλαντικοί σύμμαχοί μας, θέτοντας ως προμετωπίδα της διαφωνίας της χώρας με την Ελλάδα, επειδή αντιτασσόμαστε στη χρήση των Σκοπίων του ονόματος της Μακεδονίας, και ότι εμείς ευθυνόμαστε διότι εμποδίζουμε την προώθηση των Σκοπίων προς την κατεύθυνση της ΕΕ και της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Οι Δυτικοί έχουν επίσης παραμελήσει την οικονομική διάσταση της περιοχής, πιστεύοντας ότι με κηρύγματα για την αναγκαιότητα ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα ήταν αρκετά για να βελτιωθεί η κατάσταση και να προσελκύσουν επενδύσεις. Όμως δεν ήταν αρκετό. Οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με το βιοτικό τους επίπεδο. Η μαζική έξοδος προς την ΕΕ είναι ένα σημάδι της απελπισίας των πολιτών.
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και είναι πλήρως προσηλωμένη σε ένα κράτος. Πρώτον, όταν έχουμε πολλές ανθρώπινες απώλειες και δεύτερο, όταν το κράτος είναι κοντά στο να γίνει μέλος της ΕΕ και υπάρχουν ανησυχίες κατά πόσον είναι σε θέση να εφαρμόσουν τη νομοθεσία της ΕΕ.
Οι περισσότερες από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σήμερα εκτιμάται ότι είναι κατ’ επίφαση σταθερές και εξακολουθούν να απέχουν πολύ από την ένταξη τους στην ΕΕ. Είναι κατανοητό ότι οι κρίσεις στα ανατολικά και στα νότια της Ευρώπης έχουν εκτρέψει την προσοχή μακριά από την περιοχή των Βαλκανίων.
Η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, γνωρίζουμε ότι είναι προσανατολισμένη προς τις κυβερνήσεις που επιθυμούν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών τους. Ήρθε ο καιρός ωστόσο, ο Δυτικός κόσμος, να αντιληφθεί επιτέλους πόσο δύσκολο έργο είναι  ο εκδημοκρατισμός και η δέσμευση της κυβέρνησης των Σκοπίων στις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες της κοινότητας αν δεν αποδεσμευθούν από τις εθνοτικές και αλυτρωτικές αντιλήψεις τους.
Η Δύση πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα ώστε η ΠΓΔΜ και γενικότερα τα Δυτικά Βαλκάνια να είναι κατάλληλα για την ένταξη όσο το δυνατόν συντομότερα, πολιτικά αλλά και οικονομικά.
Πρέπει λοιπόν οι διάφορες διασυνδέσεις μεταξύ των πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα να κοπούν και να εξαλειφθεί η προστασία που παρέχουν. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ασκηθεί ισχυρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα για δημιουργία κράτους δικαίου, καθώς για ορισμένες βαλκανικές ελίτ, είναι πολύ πιο εύκολο να ζήσουν με το οργανωμένο έγκλημα (και το κέρδος από αυτό), παρά να το καταπολεμήσουν.
Θα πρέπει λοιπόν να παροτρυνθούν, αντί να ασχολούνται με την παραφιλολογία του “Μακεδονισμού” να θέσουν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην κορυφή της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και η ΕΕ να προσφέρει υποστήριξη, παρακολούθηση και καθοδήγηση κατά τη διαδικασία. Επιπλέον, η μη επίτευξη των αποτελεσμάτων θα πρέπει να οδηγήσει επιτέλους σε μείωση της στήριξης σε άλλους τομείς.
* Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς ΠΝ
Στρατιωτικός Αναλυτής

http://www.komistes.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις