ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

«Ελληνικό ατύχημα = βροντώδης κατάρρευση της Ε.Κ.Τ και του υπερκράτους των Βρυξελλών»

David Stockman
Αλλά, ποιός ακούει εκεί στην ελλαδική Χάβρα ;
Εισαγωγή/Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ασφαλώς δεν θα έχει διαβάσει το κείμενο που ακολουθεί. Αλαφιασμένος στον καταιγισμό των τελεσιγράφων, των προθεσμιών, των ενθαρρύνσεων και των διαψεύσεων, τρέχοντας από το τηλέφωνο του κ.Λιού, στο αεροπλάνο για την κ.Μέρκελ ή τον κ.Γιούνκερ (έτοιμο να του δοκιμάσει γραβάτες μπροστά στις κάμερες), κάτω από τον συνεχή βομβαρδισμό μιας
αμασκάρευτης πλέον ξενοκίνητης εκστρατείας εσωτερικής υπονόμευσης, πρέπει νάχει χάσει τη δυνατότητα άμεσης προσωπικής σύλληψης της πραγματικότητας έξω από τα τείχη των προσώπων και των δαιμόνων που τον πολιορκούν.
Είναι ωστόσο άκρως διαφωτιστικό αυτό το κείμενο για τις δυνατότητες που και αυτή την ύστατη ώρα, προ της αυτοκτονικής συνθηκολόγησης, είναι ακόμη διαθέσιμες σε ένα αποφασισμένο ηγέτη για να ανατρέψει τους υπολογισμούς των κυνηγών του και να πετύχει τη διάσωση της χώρας και της αξιοπιστίας του…
Το κείμενο ανήκει στον Νταίηβιντ Στόκμαν, πρώην διευθυντή του Γραφείου Προϋπολογισμού στην κυβέρνηση Ρέϊγκαν, αργότερα δαίμονα της Γουώλ Στρήτ, σήμερα μελετητή και σχολιαστή των οικονομικών εξελίξεων, με μεγάλην απήχηση για την οξυδέρκεια, την μεγάλη πείρα και την αδίστακτη παρρησία της διάγνωσης. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη πολύκροτη ιστοσελίδα του Στόκμαν «Κόντρα Γωνία» και αναδημοσιεύθηκε, μεταξύ άλλων, από το διαδικτυακό οικονομικό δελτίο Ζήρο Χέτζ. Φέρει τον κατατοπιστικό τίτλο:
«Ελληνικό Δυστύχημα» θα πυροδοτήσει τον θάνατο της Ε.Κ.Τ και του Τοξικού καθεστώτος του Κεϊνσιανού Κεντρικού Τραπεζικού Συστήματος.
Το άρθρο είναι μακροσκελές, αποτελεί ουσιαστικά μια καυστική καταγγελία της οικονομικής πολιτικής του Μάριο Ντράγκι και της ΟΝΕ γενικώτερα, υποστηρίζει ότι η ποσοτική χαλάρωση αποτυγχάνει την επιδιωκόμενη αύξηση της κατανάλωσης και αναθέρμανσης της οικονομίας όταν τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα, ότι το συνολικό χρέος των 19 χωρών της ΟΝΕ πλησιάζει τα 100% του Ακαθάριστου Προϊόντος, ότι οι εγγυήσεις βάσει των οποίων τυπώνεται αφειδώς νέο χρήμα είναι σκουπίδια και ότι όλα αυτά οδηγούν γοργά σε έκρηξη και διάλυση.
Οι ειδικές αναφορές του στην πτυχή που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, τους τραπεζίτες και τους φορολογουμένους στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:
« Σ’ αυτό που προφανώς ήταν μια κίνηση από τη θεωρία των παιγνίων, ο Βαρουφάκης προσέφερε τους συμπατριώτες του, στην Ευρώπη και στον κόσμο, μιαν υπηρεσία. Με την προειδοποίησή του στους χρηματοδότες των Βρυξελλών ότι η χρηματοδότηση της χρεωκοπημένης Ελλάδος είναι ο μόνος τρόπος να περισώσουν το Ευρωπαϊκό Σχέδιο και να εγγυηθούν το Ευρώ, ο Έλληνας υπουργός ξεφώνησε την αλήθεια, αν και ίσως αθέλητα.
« Οτιδήποτε κι’ αν λένε οι αναλυτές, για μέτρα προστασίας από μετάδοση της φωτιάς, αυτά –είπε- δεν πρόκειται να κρατήσουν πολύ μόλις εισδύσει στο μυαλό του κόσμου και των επενδυτών η εικόνα ότι η ευρωζώνη δεν είναι αδιαίρετη».
Ασφαλέστατα έχει δίκιο. Όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία και στην οικονομική ελευθερία, όπου και αν ζουν στον κόσμο, θα πρέπει να προσεύχονται για ένα «ελληνικό ατύχημα». Στις προσεχείς εβδομάδες, όταν τα χρέη 1,8 δισεκατομμυρίων θα πρέπει να πληρωθούν στο ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να τα πληρώσει, τότε θα σημάνει μια στιγμή ηρωϊκής ειρωνείας για τον Σύριζα.
Αν μείνει πιστός στο αριστερό πρόγραμμα του και ελευθερώσει την Ελλάδα από τα νύχια των γραφειοκρατών της ΕΕ/ΔΝΤ, ο Σύριζα θα καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα υπέρ της δημοκρατίας και του καπιταλισμού, σε μια μεγάλη ιστορική στροφή. Η αμφισβήτηση των Γερμανών και της Τρόϊκο θα προκαλούσε μια βροντώδη κατάρευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του καρκινώδους καθεστώτος υπερκράτους που έχει εγκαθιδρυθεί στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη και θα κατέφερε θανάσιμο πλήγμα επίσης στο διεθνές Κεϊνσνεσιανό σύστημα κεντρικών τραπεζών.
Το καλό είναι ότι όλο αυτό τερατογενές σχέδιο του Ευρώ δεν μπορεί να επιζήσει της αναμενόμενης ελληνικής στάσης πληρωμών. Μόνο η ΕΚΤ είναι τώρα φορτωμένη με 138 δισεκατομμύρια ελληνικού χρέους –ποσού που είναι ίσο με τις εναπομένουσες καταθέσεις στο όλο τραπεζικό σύστημα. Δεν χρειάζεται να λεχθεί πως όταν το αναμενόμενο «ελληνικό δυστύχημα» εκραγεί στα πρωτοσέλιδα, θα ξεσπάσει πανδαιμόνιο στην ΕΚΤ, στις Βρυξέλλες και σε όλες τις πρωτεύουσες των 19 χωρών.»
Ο Στόκμαν αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έχει 85 δις. σε χρεώγραφα ελληνικών τραπεζών που είναι απελπιστικά αφερέγγυες και ότι οι εγγυήσεις που έχουν κατατεθεί για τα 87 δισεκατομμύρια του ELA είναι σε ομόλογα του ελληνικού κράτους που είναι εξόφθαλμα χρεωκοπημένο. Ότι συνεχιζόταν η εκροή δισεκατομμυρίων σε ένα τραπεζικό σύστημα-Ζόμπι αποτελεί –λέει- κολοσσιαία απάτη. Πού όταν θα εκραγεί, « θα ακολουθήσει, στούς διαδρόμους του μεγαλοπρεπούς νέου ανακτόρου, αξίας 2 δις, της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, ένα τέτοιο κυνήγι μαγισσών που η Ευρώπη δεν έχει δεί εδώ και πολλές γενεές.
« Γεγονός είναι –συνεχίζει- ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιζήσει μετά ένα «ελληνικό ατύχημα». Δεν θα είναι μόνο τεχνικά αφερέγγυα, αλλά το σημαντικώτερο: θα έχει ταυτόχρονα χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Όλοι θα αναρωτιούνται πως ο Ντράγκι και η ανίδεη κουστωδία του δάνεισαν 138 δισεκατομμύρια σε ένα μαζικά αναξιόχρεο τραπεζικό σύστημα μιας χρεοκοπημένης οικονομίας στα πρόθυρα οικονομικής και πολιτικής αναρχίας;
Επιπλέον θα γίνει αμέσως αντιληπτό ότι δεν υπάρχει κανένα θαύμα Ντράγκι – απλώς μια γιγάντια επιχείρηση παραπλάνησης. Κατά συνέπεια οι ενθουσιώδεις πλειοδότες της τελευταίας τριετίας θα μετατραπούν σε ένα πανικόβλητο κοπάδι πωλητών.
Κοντολογίς, όταν οι φορολογούμενοι της Ευρώπης ξυπνήσουν στη πραγματικότητα των 350 δις ευρώ που δάνεισαν στην χρεωκοπημένη Ελλάδα και όταν οι ανίκανοι πολιτικοί της Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλία και της Γαλλίας και μέγα μέρους της κεντρικής Ευρώπης ανακαλύψουν ότι τελικά δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τους φουσκωμένους προϋπολογισμούς τους με ένα πρόσθετο 1%, οι δημοσιονομικές μαινάδες θα εξαπολυθούν σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ούτε υπάρχει καμιά ελπίδα διαφυγής (υπογραμμίζει ο Στόκμαν), Η περιοχή των 19 χωρών του Ευρώ πλησιάζει σε χρέος 100% του Ακαθάριστου Προϊόντος, κατάσταση που καλλωπίζεται με τα γερμανικά πλεονάσματα από μιαν εξαγωγική άνθηση που γρήγορα μειώνεται και το γεγονός ότι για κάποιο καιρό η εκτύπωση χρήματος από τον Ντράγκι παρέσχε τεράστιες ενέσεις ρευστού στους αδειασμένους λογαριασμούς τους.
Το επικείμενο «ελληνικό δυστύχημα» θα ξεφουσκώσει αυτή την ψευδαίσθηση, ωθώντας το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης σε οξεία οικονομική κρίση και πολιτική αναταραχή, του τύπου που ήδη έχει μεταμορφώσει την Ελλάδα και έγινε εντυπωσιακά φανερή στις πρόσφατες ισπανικές εκλογές. Οι πιθανότητες ότι το ευρωπαϊκό υπερκράτος και το Κεϊνσιανό νομισματικό καθεστώς της ΕΚΤ θα επιζήσουν της αναστάτωσης είναι ευτυχώς κάπου μεταξύ των ισχνών και των ανύπαρκτων.
Πηγή: Το Παρόν

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις