ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Η Δύση, τα Σκόπια και η υπονόμευση του Ρωσικού αγωγού

Του Δημητρίου Τσαϊλά*
Η ΠΓΔΜ σείστηκε από μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση την εβδομάδα που πέρασε, όταν πάνω από 40 ένοπλοι συγκρούστηκαν ανορθόδοξα με την αστυνομία για τον έλεγχο της πόλης Κουμάνοβο κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας.
Το περιστατικό αυτό είναι το τελευταίο και πιο αιματηρή σειρά συγκρούσεων μεταξύ Σλάβων και Αλβανών. Οι θάνατοι από τις τρομοκρατικές ενέργειες για άλλη μια φορά
εγείρουν φόβους για αύξηση των εθνοτικών εντάσεων και ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να οδεύει προς έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο, παρόμοιο με αυτόν που προηγήθηκε μεταξύ Σλαβικών δυνάμεων και Αλβανών παραστρατιωτικών ομάδων το 2001.
Τα χαοτικά γεγονότα που συμβαίνουν στην γείτονα χώρα μέσα σε ένα σύνθετο και ασταθές πολιτικό περιβάλλον, μπορούν χονδρικά να χωριστούν σε αυτά που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό των Σκοπίων και στα διεθνή.
Στο εσωτερικό η μειονότητα των Αλβανών οι οποίοι αποτελούν περίπου το 30 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας, κατοικούν σε μεγάλο βαθμό τις περιοχές που συνορεύουν με την Αλβανία και την σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, πράγμα που σημαίνει, ότι οι αποσχιστικές προκλήσεις τους θα ήταν καταστροφικές όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για την ίδια την ύπαρξη της χώρας.
Ο κύριος λόγος που υποστηρίζουν την κυβέρνηση οφείλεται στο γεγονός ότι τους έχει χορηγήσει με εξαιρετικά προνόμια μειονοτήτων, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της Οχρίδας του 2001. Αυτό έγινε κυρίως για να τους αποτρέψουν να ενσωματωθούν στη Μεγάλη Αλβανία. Έτσι με αυτά τα γενναιόδωρα δικαιώματα που τους παραχώρησαν, τους “υποτάσσουν” και από πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε μια αλυτρωτική κατάσταση, τους μετατρέπουν σε πολίτες πρώτης τάξεως στην πολυεθνική ΠΓΔΜ.
Στη διεθνή σκηνή είναι γεγονός η συζήτηση του σχεδίου για μια Μεγάλη Αλβανία. Από τα πιο επίσημα χείλη του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα ακούσαμε να προειδοποιεί, ότι η χώρα του θα «ενωθεί» με τη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και ότι πρέπει η ΕΕ να υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση, αναφέροντας μάλιστα ότι η επικείμενη προσάρτηση είναι «αναπόφευκτη και αδιαμφισβήτητη».
Η Αλβανία βέβαια επιθυμεί η διεθνής κοινότητα να πιστέψει ότι ήταν απλά ένα εντελώς τυχαίο και μεμονωμένο γεγονός, αλλά εκτιμάται ότι η μέχρι πρόσφατα αδρανής ομάδα τρομοκρατών του UCK αναβίωσε και μάλιστα φαίνεται εκ των υστέρων ότι ήταν δοκιμαστικές ενέργειες ανορθόδοξου πολέμου, οι επιθέσεις τον περασμένο μήνα κοντά στο Gosince.
Πλέον είναι σαφές σε αυτό το σημείο ότι όλες οι προηγούμενες προκλήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τρομοκρατική επίθεση στο Κουμάνοβο, και ότι όλες μαζί, συνδυαζόμενες αποτελούν το σχηματισμό της “πολεμικής κραυγής για μια Μεγάλη Αλβανία”.
Αλλά υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη διεθνής συνιστώσα σε αυτές τις ενέργειες. Είναι η εμμονή των ΗΠΑ για τον εκτροχιασμό της ρωσικής ευρωπαϊκής ενεργειακής συνεργασίας μέσω του τουρκικού αγωγού στον βαλκανικό αγωγό, που προβλέπεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Ελλάδα στην ΕΕ περνώντας από την ΠΓΔΜ.
Κατά συνέπεια, εάν η ΠΓΔΜ ριχτεί στο χάος ή αποφασίσει ξαφνικά η κυβέρνησή να αναστείλει το έργο, όπως έγινε παλαιότερα από τη Βουλγαρία για τον αγωγό Πύργου – Αλεξανδρούπολης, τότε ο Βαλκανικός αγωγός, γίνεται μια χίμαιρα και δεν θα μπορούσε ποτέ να κατασκευαστεί.

Ως εκ τούτου ο συνδυασμός πολιτικής αστάθειας με την απειλή ανορθόδοξου πολέμου έχουν καταδείξει ότι η αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ είναι κατ’ ουσία μια Δυτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, στο πλαίσιο ενός “Νέου Ψυχρού Πολέμου”.

* Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς ΠΝ
Στρατιωτικός Αναλυτής

komistes.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις