ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Τα Σκόπια αρχίζουν να “ Σκορπίζουν”

Του Δημητρίου Τσαϊλά*
  Δεκατέσσερα χρόνια από τότε που το ΝΑΤΟ τράβηξε την τελευταία στιγμή από το χείλος του εμφυλίου πολέμου, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), η χώρα αυτή έχει εμπλακεί σε ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού
Νίκολα Γκρουέφσκι.
Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια επικίνδυνη κρίση εθνοτικών διαφορών που θα λειτουργήσουν στην περιοχή δημιουργώντας νέες εντάσεις, που θα αποσταθεροποιήσουν όχι μόνο τα Βαλκάνια, αλλά και την Ευρώπη ολόκληρη.
Το 2001, εν μέσω ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης και αλβανόφωνων ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, η Δύση διαμεσολάβησε με μια ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας που προσέφερε περισσότερα δικαιώματα για το 30 τοις εκατό της αλβανικής μειονότητας υποσχόμενο παράλληλα την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Πριν από περίπου τρεις μήνες, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεφ έχει προβεί σε αποκαλύψεις που αφορούν υποκλοπές που έγιναν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι.
Την Τρίτη (21 Απριλίου), ανακοίνωσε η αστυνομία των Σκοπίων ότι 40 ένοπλοι αλβανοί επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα κοντά στα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο, και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος.
Μετά από όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στη γείτονα χώρα, η ΕΕ, η οποία επιθυμεί σε επόμενη διεύρυνση της, την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στα κράτη μέλη, αφού λυθεί το θέμα του ονόματος, εξέφρασε “σοβαρή ανησυχία” ότι η αποκάλυψη αυτής της σκανδαλώδους επιχείρησης υποκλοπών και οι τρομοκρατικές επιθέσεις από αλβανοφώνους παρέχουν ενδείξεις διαφθοράς από μια κυβέρνηση που φαίνεται να αγνοεί τη δέουσα διαδικασία και λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες.
Οι απεσταλμένοι της ΕΕ στην ΠΓΔΜ κατηγορούν πλέον ανοικτά την κυβέρνηση Γκρουέφσκι ότι οδηγεί τη χώρα του στην καταστροφή, προτρέποντας όσους βρίσκονται στην εξουσία, και την αντιπολίτευση, να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη που θα εμπόδιζε την αποσταθεροποίηση των Σκοπίων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ένας τέτοιος διάλογος είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί.
Η απογοήτευση για την έλλειψη προόδου προς την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση τροφοδοτεί εθνοτικές εντάσεις. Υπάρχουν πλέον φόβοι και εκφράζονται δημοσίως ότι την αποσταθεροποίηση των Σκοπίων θα προσπαθήσουν να την εκμεταλλευτούν όλες οι πλευρές και είναι ορατή η απειλή της εμπλοκής μεταξύ των εθνοτήτων.
Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να ασχοληθεί με τη διευκόλυνση ενός διαλόγου, όλων των μερών ώστε να διαμορφώσουν κανόνες και να συμβάλουν σε ένα πολιτικό συμβιβασμό.
Βέβαια αναγνωρίζεται ότι ο ρόλος της ΕΕ στην προσπάθεια να βρεθεί μια πολιτική λύση δεν πρόκειται να είναι εύκολος καθώς οι διαφορές έχουν τεράστιο ιστορικό βάθος, η δυσπιστία είναι απίστευτη, και η εχθρότητα είναι πολύ ισχυρή.

*Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς ΠΝ
Στρατιωτικός Αναλυτής

http://www.komistes.gr/

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις