ΒΕΛΗ ΚΑΙ... ΒΕΛΑΚΙΑ

>>> Μην με παρεξηγήσετε >>> αλλά ο τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ >>> του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του >>> θυμίζει τηλεοπτική εκπομπή, με τοποθέτηση προϊόντος >>> και το προϊόν είναι το αμερικανικό LNG >>> το "καλό", το ακριβό, το αμερικάνικο LNG....
__________________________________________________________________________________________________

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Με τη θηλιά στο λαιμό, μονόδρομος η υπερήφανη πολιτική της ρήξης

Γράφει ο Μαγια
Νόαμ Τσόμσκι, κορυφαίος αμερικανός διανοητής: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι PODEMOS θα αντιμετωπίσουν το σκληρό πρόσωπο του συστήματος γιατί ξεκίνησαν πόλεμο ενάντια στην λιτότητα. Η Γερμανική πολιτική και η λιτότητα μπορεί να οδηγήσουν στην νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.
Πολ Κρούγκμαν, νομπελίστας οικονομολόγος: Η Γερμανία όχι μόνο σπρώχνει την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά παράλληλα με την πολιτική της προωθεί την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Η Αθήνα είναι μια «Καρχηδόνα που πρέπει να καταστραφεί».
Τι χρεία άλλων μαρτύρων έχουμε;
Ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και η συμμορία τους δεν
είναι ναζί, φέρονται όμως σαν να έχουν ξεχάσει τι ήταν ο ναζισμός. Είναι, όμως, «ικανοί» να κάνουν το λάθος και να επαναλάβουν το έγκλημα;
Ο Ελληνικός λαός έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει την οικονομία της φρίκης.
Η μικρή Ελλάδα τόλμησε να αμφισβητήσει το Δ΄Γερμανικό Ράιχ, την «Τρόικα των Συμφερόντων» και τα «Μνημόνια Δουλείας».
Το Βερολίνο νοιώθει, για πρώτη φορά, πως διακυβεύεται το σχέδιό του για τη Γερμανική Ευρώπη.
Γι΄ αυτό έχει πιάσει την Ελλάδα από τον λαιμό και απειλεί με τα «χειρότερα» αν δεν υπάρξει πλήρης παράδοση, αν δεν επιστρέψει στο καθεστώς της υποταγής και της υποτέλειας, που υπήρχε στην περίοδο Σαμαρά των ομοίων του.
Να διασυρθεί και να ταπεινωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και η Ελλάδα να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για Ισπανούς, Γάλλους, Ιταλούς, Βέλγους, Κύπριους, Πορτογάλους, Ιρλανδούς και όποιους άλλους λαούς της Ευρώπης δεν υπομένουν και επιζητούν να αποτινάξουν το ζυγό της βαρβαρότητας.
Τα τελευταία 24ωρα, ολοένα και περισσότερο, βαραίνουν το κλίμα οι ωμοί εκβιασμοί και οι απειλές των επικυρίαρχων. Ενώ στους άμβωνες της Διαπλοκής ασύδοτη (ακόμη!…) η πέμπτη φάλαγγα κάνει κήρυγμα ραγιαδισμού.
Με τη θηλιά της «χρηματοδοτικής ασφυξίας», να σφίγγει συνεχώς, επιχειρούν να εξαντλήσουν τις αντοχές της Ελληνικής κυβέρνησης και να την εξαναγκάσουν να εφαρμόσει τελικά τα μνημονιακά μέτρα που απέρριψε στο τελευταίο Eurogroup.
Τώρα, γίνεται αντιληπτό, πόσο μεγάλο λάθος ήταν να μη ριχτεί αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το «χαρτί» της ρήξης, και πόσο δίκιο έχουν όσοι αιτιώνται το οικονομικό επιτελείο για συντηρητικές επιλογές που οδήγησαν στη μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.
Πάντως η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη, στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, πως «αν δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ακόμη και σε εκλογές», δείχνει ότι το Μαξίμου έχει διάθεση να σκληρύνει τη στάση του. Αρκεί, μόνο, να μην είναι αργά…
Είναι προφανές, ότι η νέα διακυβέρνηση βρίσκεται, πλέον, μεταξύ της υπερήφανης ρήξης και της ταπεινωτικής υποταγής.
Ο Γιάννης Μηλιός, με τον καθαρό και ανεπιτήδευτο λόγο του, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το διαπραγματευτικό πλαίσιο:
«Η Ελλάδα δεν γίνεται να εκδιωχθεί από την Ευρωπαϊκή Ζώνη. Αυτό δεν γίνεται όχι λόγω νομικού κωλύματος αλλά επειδή αυτό θα αποτελούσε καταστροφή όλης της ευρωζώνης. Αυτό θα επανατιμολογούσε αυθόρμητα τον χρηματοπιστωτικό κίνδυνο για τις χώρες που έχουν μεγάλο χρέος και άλλες δυσκολίες όμοιες με της Ελλάδας, όπως είναι η Ιταλία, ακόμα και η Γαλλία. Θα δημιουργούσε εκτίναξη των επιτοκίων, χάος και αδυναμία χρηματοδότησης πλέον αυτού του χάους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επομένως, δεν επρόκειτο να φτάσουμε πουθενά εκεί. Εντούτοις αυτό το κλίμα φόβου και απειλών είναι απειλή πολέμου και όχι πόλεμος. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ πολέμου και απειλής πολέμου και το έχουμε δει και στον πραγματικό πόλεμο αλλά και σε συνθήκες διαπραγμάτευσης όπως είναι αυτές – τρομάζει καταθέτες και επιχειρηματίες στη χώρα μας, επομένως δημιουργεί μια τάση απόσυρσης καταθέσεων. Αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο που έχει εμφανιστεί σε πολλές συγκυρίες και σε πολλές χώρες στον αναπτυγμένο κόσμο, αρχίζοντας από τις ΗΠΑ όταν άλλαξε η κυβέρνηση μετά από 4 χρόνια σκληρής λιτότητας με τον Χούβερ και ήρθε ο Ρούσβελτ. Υπάρχουν μέτρα και πολιτικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος. Να μην αγοράζουμε το επιχείρημα του αντιπάλου, δηλαδή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Σόιμπλε, λέγοντας ότι η φυγή καταθέσεων οδηγεί νομοτελειακά στην άτεγκτη υποχώρηση και στο bank run, που οδηγούν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην πλήρη οικονομική κατάρρευση. Αυτή η αλληλουχία δεν υπάρχει, μπορεί να σταματήσει από το πρώτο στάδιο – δεν συμφέρει κανέναν μέσα ή έξω και γι’ αυτό θα σταματήσει».
Ο Γιάννης Μηλιός, επαναλαμβάνει ότι «υπάρχει σχέδιο, υπάρχει στρατηγική και παρά τα όποια λάθη ή αστοχίες η κυβέρνηση έχει μόνο ένα δρόμο: να πετύχει με ένα άλμα προς τα μπρος δίπλα στους πολίτες που την υποστηρίζουν». Και αυτό θα γίνει «με μεταρρυθμίσεις, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας παντού και με ένα νέο εσωτερικό «μνημόνιο» για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής και του παράνομου πλουτισμού σε βάρος του δημοσίου», επισημαίνοντας ότι «η συστηματική δουλειά που έκανε η οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς θα είναι το πολύτιμο εργαλείο για τα επόμενα βήματα».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και παρατηρήσεις